Estetik ve Plastik Cerrahi
Anasayfa > Estetik ve Plastik Cerrahi

BURUN (RİNOPLASTİ) ESTETİĞİ

Burunun dış görünüşünün, eğrilik, düşüklük, incelik, kalınlık gibi dış görüntü olarak fark edilmesiyle burun estetiği operasyonlarına başvurulur. Burun estetiğinde işlem kişinin isteği doğrultusunda ve en doğal şekliyle olmalıdır. İşlemler kişiden kişiye farklılık gösterir. Burun estetiği dış görünüşün yanı sıra nefes almayı engelleyen ve iç kısımlarda rahatsızlık veren eğriyi düzeltmek içinde yapılabilmektedir.

Burun operasyonunda hiçbir kesik dışarıdan yapılmamakta burun deliklerinden girilerek işlem yapılmaktadır. Operasyonu tamamlamış burunda kısabir süreç olmakla birlikte morluklar ve yüzün bazı noktalarında şişlik meydana gelebilir. Tamamen yok olması yapılan işleme göre 3-6 ayı bulabilir.

Ameliyat sonrasında artık tampona gerek duyulmamaktadır. burun içi eğriliklerine medahale edildikten sonra kıkırdak bölgenin desteklenmesi gerektiğinde silikon ateller kullanılır. Özel bir durum söz konusu olmadığı sürece ameliyat sonrası hastanede kalınması gerekmemektedir.

Ameliyat öncesinde izlenen yolda ilk basamak olarak hastanın isteği ve yapılacak müdahaleler göz önünde bulundurularak plan yapılır ve bilgisyar programı aracılığıyla operasyon sonrasında hedeflenen burun görüntüsü ortaya konur. Burun estetiği ameliyatından sonra yaklaşık 7 gün süren ödemi engelleyen, şekil verici atel kalmak zorundadır. 7. günün sonunda alınmaktadır. Normal hayata dönebilmekle beraber güneşten, küçük darbelerden, buhar banyosundan, solaryum gibi aşırı sıcağa 6 ay kadar maruz kalınılmamalıdır.

 

MEME (GÖĞÜS) BÜYÜTME ESTETİĞİ

Meme, geçmişten günümüze kadar kadın figürü için önemli bir organdır. Bir çok kadın; vücutlarını daha orantılı hala getirmek, emzirmekten dolayı şekil bozukluklarını düzeltmek, büyüklüğü ve şekli farklı olan memeleri dengelemek için meme büyütme cerrahisine başvurur.Bu gerekçeler kişisel olduğu gibi doktorunuzun kişisel ihtiyacklara, isteklere ve beklentilere bakarak hasta ve doktorun ortak fikirle haraket etmesi gerekir.

Vücudun görünen kısmında en belirgin hat göğüs hattı olmakla beraber doğrudan dikkat çekmektedir. Meme vücutta boy, kilo, kalça ve omuz genişliğiyle bir ahenk içeriside olmalıdır. Aksi takdirde şekli ve boyutu mükemmel olsa bile hoş durmayacaktır. Meme şekli sosyal olarak tarif edilemesede karşıdan bakıldığında tepesini meme başının oluşturduğu konik şekilde, meme dokusunun sarkaraaltındaki oluğu geçmediği, diri görünümü, yandan bakıldığındaydsa damlaması şeklinde olan meme estetik ve güzel meme olarak tasvir edilebilir. Bu nedenle meme estetiği yapan plastik cerrah bilgisi ve deneyimleriyle beraber sanatçı kimliğini ön plana çıkarmalıdır. 

Meme büyütme ameliyatı, silikon implantr ile yapılabilidiği gibi yağ transferiyle de mümkün olabilmekte ve oldukça doğal bir görüntü sergilemektedir. 

Meme büyütme üç yaygın insizyon bölgesinden biri belirlenerek yapılır; meme ucunun çevresi(periaredor), meme altı kıvrımı(inframaory) veya kol altı(tranlsalsiller). Periareolar, emzirmeye engel oluşturabilir. Ancak, en az belli olan insizyondur. Meme altı kıvrımı; Gizi bir bölgede Kaldığı için tercih edilme oranı yüksektir.Tronsaksiller; Bu insizyon daha az gizli fakat az yara izi olan göğüslere sahip olmak isteyen kadınlar için en iyi seçenektir.

 

MEME (GÖĞÜS) DİKLEŞTİRME ESTETİĞİ

Memede emzirme, yaş, büyük göğüs gibi durumlardan dolayı sarkmalar meydana gelebilir. oluşan görsel kişide özgüven sorunlarına ve mutsulzuğa yol açabilir. Böyle bir durumda meme dikleştirme operasyonuna başvurulması gerektiğine karar verebilir. meme ve areda simetrik sorunlarınları hem küçültme hem büyütme hem de dikleştirme operasyonlarında simetrik boyut kazandırılır. Aynı süreçte meme sarkmalarıda düzeltilir. Fakat meme boyutu normal ama sarkıklık varsa boyutuna dokunulmadan meme dikleştirme ameliyatı gerçekleştirilir.

Meme dikleştirme operasyonlarının temel amacı en az izle, en iyi dolgunluğu ve yuvarlaklığı elde etmektir. Ameliyat öncesi cerrah cildin kalitesini, meme dokusunun miktarını, meme ucu seviesini inceler. Hastadan elde edilen verilerle aynı doğrultuda sonuç verebilecek operasyonlardan birine karar verir.

Genel ansteziyle yapılan bu uygulamar, bir sorunla karşılaşılmadığı sürece yaklaşık 2 saat sürmektedir. Müdahale sonrası 24 saat içinde doktor yürüyüş tavsiyesinde bulunur ve tavsiye aksatmadan uygulanmalıdır. Operasyon sonrası memede herhangi bir his kaybı yoktur. Meme dikliğini korumak için 14 gün özel bir iç çamaşırı kullanılmalıdır. Hastanın normal yaşama dönmesi bir hafta içinde gerçekleşir.

 

KALÇA ESTETİĞİ

KALÇA ESTETİĞİ | GÜZEL KALÇA ŞEKLİ NASILDIR?

Ortaçağ Avrupa’sında yapılan heykel ve tablolarda geniş kalçalı kadınlar estetik ve güzellik simgesi olarak kullanılırken, günümüzde dar ve çıkık kalçalar güzel olarak değerlendirilmektedir. Popüler kültür de kişilerin beğenisini etkilemektedir Günümüzde popo estetiği istemiyle estetik cerrahlara başvurular artmıştır. Şekilsiz ve büyük kalça hem bacak boyunu kısa gösterir hem de vücudun üst ve alt bölümleri arasındaki uyumsuzluğu arttırır. Latin kalçası denilen daha yuvarlak hatlı ve Afrikalılarda görülen daha çıkıntılı ve kaslı kalça yapılarının birleşimi ideal kalça yapısı olmuştur. Bu kalça yapısı söyle tanımlanabilir: Yuvarlak ve arkaya doğru çıkıntılı ama kasların belirgin olmadığı bir görünümde; yanlara doğru taşmayan, dar bir biçimde; üst-alt mesafesi kısa bir kalça sekli. Tüm diğer fiziksel özelliklerimiz gibi kalça yapısı ve sekli de genetik olarak taşınır. Eğer kalça yapısı güzel ise bunu korumak için egzersizler, bakım ve bilinçli beslenme yeterli olacaktır ama kalça yapısı genetik olarak kötü ise veya zaman içerisinde bozulmuş ise birtakım cerrahi yöntemlerle bu istenmeyen görünümler giderilebilir.

KALÇA ESTETİĞİ, HANGİ TÜR TEKNİKLER İLE YAPILABİLİR?

Liposakşınla (liposuction) kalça sekli daha güzel ve kalkık yapılabileceği gibi, kalça protezleri ‘gluteal implant’ ile de daha feminen, daha diri ve çıkık bir kalça görünümü elde edilebilir. Bazı hastalarda hem liposakşın hem de kalça protezi operasyonunun kombine edilmesi daha iyi bir sonuç sağlayabilir. Ayrıca klasik bir yöntem olan kalça dikleştirme ‘buttock lift’ ameliyatı ile de kalça şekillendirilebilir.

LİPOSUCTİON ( LİPOSAKŞIN ) AMELİYATIYLA KALÇA ESTETİĞİ YAPILABİLİR Mİ ?

Liposakşın operasyonunda sadece fazla olan kısımlardan yağ alınmaz, aynı zamanda istenilen kalça sekline ulaşmak için gerekli olan kısımlara yağ enjeksiyonları da yapılır. Böylelikle istenilen bölgeler daha dolgun, istenilen diğer bölgeler de daha dar ve şekilli yapılmış olur. Liposakşın ameliyatında 2-3 mm. lik kanül girişleri dışında hiçbir iz bırakılmaz.

KALÇA ESTETİĞİ AMELİYATINDA İZ KALIR MI?

Kalça protezi ameliyatlarında da belirgin iz kalmaz, izler hem çok küçük, hem de çok görünmeyen bir bölgededir.

KALÇA ESTETİĞİ AMELİYATINDA KALÇA GERME İŞLEMİ HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR?

Kalça germe ameliyatıyla aşırı sarkık olan deri ve deri altı dokusunun bir kısmı alınarak kalçanın daha diri ve daha toparlanmış bir görünüme ulaşması sağlanmış olur. Kalça dikleştirme ameliyatında, iç çamaşır altında gizlenen belirgin bir ameliyat izi kalması nedeniyle, Liposakşın ve kalça protezi gibi yöntemler (çok şiddetli sekil bozuklukları dışında) günümüzde klasik kalça kaldırma ameliyatının yerini almıştır.

 

LIPOSUCTION

VÜCUT HATLARININ DÜZELTİLMESİ (BODY CONTURİNG) AMELİYATLARI NE DEMEKTİR?

Body conturing-vücut şekillendirmesi- genel olarak lipoplasta olarak isimlendirebileceğimiz yağ dokusuna yönelik liposhaping, bodyshaping, liposculpturing, liposuction, lipofilling vb. operasyonlarını içerir. Aslında tüm bu farklı isimlendirmelere rağmen bu operasyonlar birbirlerinden tamamen ayrı müdahaleler olmadığı gibi, vücut hatlarını düzeltmek amacıyla yapılan birbiriyle iç içe geçmiş operasyonlardır.

LİPOSUCTİON NEDİR?

Vakum yardımıyla deri altındaki yağ dokusu hücrelerinin emilerek vücuttan uzaklaştırılması, estetik bir görüntü elde edilirken zayıflama sağlanması işlemidir. Ayni zamanda ciltte selülit görünümü var ise selülit kanülleri ile bu istenmeyen görünüm de giderilir.

BÖLGESEL YAĞ DEPOLANMASI ERKEK VE KADINDA FARKLI MIDIR?

Kadınlarda bacak, basen, karnın alt kısmı ve bel bölgesinde (armut şekli), erkeklerde ise karın ve belin üst kısımlarında (elma şekli) yağ birikimi olur. Özellikle erkeklerde iç organların çevresinde de yağ birikimleri görülür. Bu nedenle erkeklerde diyet ve egzersiz eklenmeden sadece cilt altı yağ dokusunun liposuctionla alınması istenilen sonuç için yeterli olmayabilir.

DEĞİŞİK YAĞ ALDIRMA TEKNİKLERİ VAR MIDIR?

Geleneksel kuru teknikle yapılan liposuctionla, dokularda aşırı zedelenme ve fazla kan kaybı olmakta, iyileşme uzun sürmekte ve ciltte belirgin morarmalar olmaktadır. Günümüzde kullanılan wet (ıslak), süper-wet ve tüme san (tumescent) tekniklerde liposuctiondan önce birtakım ilaçlar içeren sıvı operasyon uygulanacak alanlara verildiği için morarma, kan kaybı vb. gibi hastanın sağlığını ve ameliyat sonrası konforunu bozacak komplikasyonlar kuru tekniğe oranla oldukça minimaldir. Uygulanım şekli olarak da ultrason yardımlı, güçlendirilmiş kakülle liposuction, lazer yardımlı (deneme aşamasında), kimyasal liposuction (deneme aşamasında) gibi farklı teknikler de vardır.

LİPOSUCTİON OPERASYONU SADECE KİLOLU HASTALARA MI YAPILIR?

Sanılanın aksine bu operasyonların çoğu kilolu olmayan hastalara uygulanmaktadır çünkü zayıf kişilerde çok küçük yağ birikimi bile kendisini hemen, göze hoş gelmeyen bir çıkıntı seklinde belli eder. Bu operasyonların esas amacı vücuda şekil vermektir. Bu estetik görünüm sağlanırken de yağ dokusu eksiltildiği için hasta doğal olarak kilo vermektedir. Bu operasyonlarla hasta 1–2 beden zayıflatılabilir.

LİPOSUCTİONLA HANGİ TÜR SORUNLARA ÇÖZÜM BULUNUYOR?

Vücuttaki simetriyi ve ahengi sağlayarak estetik bir görünüm sağlanması esas amaçtır. Bu amaçla; basık ve geniş görünümlü kalçalar daha dar, daha kalkık ve çıkıntılı bir görünüme getirilebilir, bacak ve basen bölgesi düzeltilerek bacak daha düzgün ve olduğundan daha uzunmuş gibi gösterilebilir. Diz bölgesine yönelik girişimlerle bacağın çarpık görünümü düzeltilebilir. Karin bölgesindeki fazlalıklar giderilerek düz bir karin elde edilebilir. Bel oluğu olmayan bayanlarda göğüs-bel-basen oranı bozulduğundan vücut düz bir şekilde inmektedir, bu kişilere bel kavsi yapılarak oldukça güzel bir bel görünümü elde edilebilir. Böylece vücuda tamamen oturan veya göbeği açıkta bırakan giysileri, düşük belli pantolonları güzel bir şekilde taşıyabilir. Sırtta sütyenin altından taşan yağ fazlalıkları alınarak güzel bir sırt elde edilebilir, Çene ve boyun bölgesine yapılan yağ aldırma ile boyun daha genç ve daha uzunmuş gibi gösterilebilir, gıdı bölgesindeki fazlalık alınabilir.

LİPOSUCTİON OPERASYONUNDAN SONRA CİLTTE DALGALANMALAR VE ÇÖKÜKLÜKLER OLUŞUR MU?

İlk olarak hastanın cilt yapısı, kullandığı ilaçlar, kronik hastalıkları vb. özelliklerini dikkatlice incelemek ve liposuctiondan fayda görüp görmeyeceğine karar vermek gereklidir. Eğer fayda göreceği ve sonucun iyi olacağı düşünülüyor ise hassas ve özenli bir şekilde liposuction uygulanır. Operasyon sonrasında da cerrahın tavsiyelerinin hasta tarafından gerçekleştirilmesi, bu tür istenmeyen şeylerin oluşumunu engeller. Liposuction gibi operasyonlar; uygulanan cerrahinin tüm özelliklerini, emeği ve isçiliği doğrudan, maskelemeden gösterirler. Bu nedenle estetik cerrahlar tüm estetik vizyonlarını ve maharetlerini ortaya koyarak bir heykeltıraş gibi çalışırlar.

LİPOSUCTİON GENEL ANESTEZİ ALTINDA MI YAPILMAKTADIR?

Eğer hastanın özellikle genel anestezi alma isteği yoksa sedoaneljezi denilen bir anestezi sekliyle uyutulmadan operasyon yapılmaktadır.

LİPOSUCTİONDAN NE KADAR SONRA GÜNLÜK AKTİVİTELERE DÖNÜLEBİLİR?

Eğer kombine operasyonlar veya hastanın hemodinamizmini bozacak kadar büyük müdahale yapılmamışsa operasyondan sonra 3–4 saat dinlenmesi yeterli olacaktır. Hasta ertesi gün yürüyüş gibi basit eylemler yapabilir. Sosyal ve is yaşamına ortalama 48 saat sonra dönebilir.

LİPOSUCTİONDAN SONRA TEKRAR KİLO ALINDIĞINDA VÜCUT ŞEKLİ BOZULUR MU?

Liposuction uygulamalarının belki de en büyük başarısı, sonuçlarının uzun soluklu olmasıdır. Liposuction öncesi vücutta belirli bölgelere yağ birimi fazla olmaktayken, liposuctionla yağ hücreleriyle birlikte yağ reseptörlerinin sayısı da azaltıldığından dolayı herhangi bir şişmanlamada alınan fazla kilolar vücuda daha eşit bir şekilde dağılacaktır. Böylelikle vücut hatları arasındaki oran pek değişmeyecek, biçimsiz bir kilo alışı (doğrudan basenlerin genişlemesi vb) söz konusu olmayacaktır.

SELÜLİT NEDİR?

Cilt altı yağ dokusu, sapta denilen bağ dokusu yapılarıyla bal peteği gibi küçük bölmelere ayrılmıştır. Cilt altı yağ dokusu miktarının artması veya yapısının değişmesi, çevresinde bulunan bağ dokusu bölmelerini ve cildi iter. Septaların yapıştığı deri kısmının içeri çekilmesi, diğer deri kısımlarının ise dışarı doğru itilmesi ciltte pütürlü bir görüntüye neden olur ki buna selülit denir.

SELÜLİT TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Septa dediğimiz; sert perdemsi yapıların zayıflatılması veya kırılmasıyla tedavi edilebilir. Bu amaçla geliştirilmiş, liposuction kânülüne benzer fakat ucu tamamen farklı selülit kânülleri ile bu septalar yok edilir. Bu yöntem aynı liposuction gibi uygulanır ama liposuctiondan farklı olarak uygulama sonrası bir hafta civarında belirgin morluk oluşur. Bunun dışında endodermoloji denilen ve vakumla tedavi etmeyi amaçlayan cerrahisiz bir yöntem daha vardır. Endodermoloji denilen bu yöntemin selülit üzerine etkili olup olmadığı konusunda değişik görüşler mevcuttur. Bazıları selülit üzerine anlamlı bir etkisi olmadığını savunurken, bazı araştırmacılar ise minimal de olsa olumlu bir etkilerinin bulunduğunu fakat tekrar tekrar uygulanması gereken bir yöntem olduğunu belirtmektedirler.

LİPOLİZ

Lipoliz hastanede kalmayı gerektirmeyen, sosyal hayatın sürekliliğini bozmayan bir uygulama olarak günümüzde oldukça rağbet görmektedir.
Lipoliz  uygulaması, lazer lipoliz, smart lipo, vaser lipo, lazer liposuction gibi başlıklarla adlandırılsa da hepsinde uygulamanın esası çok ince kanüllerle yağ hücresine lazer ışığı verilerek yağ hücresinin patlatılmasıdır. Böylece lazer ışığının ulaştığı yağ hücrelerinin doku bütünlüğü bozulur ve içindeki yağ serbest kalır. Hücreler arasında serbest kalan düşük yoğunluktaki yağ, dokulardan emilmek üzere bırakılır ya da mikro kanüllerle, düşük vakumla emilerek alınır. Uygulama sonrasında yok edilen yağ hücreleri tekrar oluşmaz ancak uygulama bölgesinde ki tüm yağ hücreleri alınamayacağından aşırı gıda tüketimi sonucu mevcut yağ hücrelerinde genişleme görülebilir.
Lipolizin diğer vücut şekillendirme uygulamalarına en önemli üstünlüğü cilt altındaki kolajen üretimini arttırarak ciltte oluşan sarkmalarda toparlanma ve ciltte daha genç görünüm sağlamasıdır. Bu  nedenle özellikle yüz, gıdı, kol ve iç bacak bölgelerinde öncelikle tercih edilen bir uygulamadır. Çok ince kanüllerle uygulandığından az  ve ya orta derecede yağlanma olan, üst karın, sırt, ayak bileği gibi bölgelerde de başarılı sonuçlar sağlamaktadır. Bazı jinekomasti (erkeklerde meme büyüklüğü) vakalarında liposuction yerine lipoliz tercih edilebilir.
Koltuk altı terlemelerinde lipolizin etkisinin diğer lokal uygulamalardan daha uzun sürdüğü gözlenmektedir.
Lipoliz hafif sedasyon hatta bazen lokal anestezi altında gerçekleştirildiğinden uygulama sonrası çok kısa sürede günlük hayata dönülebilir. Korse kullanım süresi  uygulama bölgesine ve cilt yapısına bağlı olarak 5 -10 gün arasındadır.1-2 mm lik kesilerle yapıldığından ciltte herhangi bir iz kalmaz.

BACAK ESTETİĞİ

BACAK PROTEZİ ‘CALF İMPLANT’ AMELİYATLARI HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?

Bazı bayanlar bacaklarının seklini beğenmediklerinden dolayı etek bile giymemektedirler. Diz üstü bölge ile diz altı bölge arasında çap olarak kalınlık farkı mevcut ise, her iki bacak arasında kalınlık ya da sekil farkı var ise veya bacaklar çarpık bir görünüme sahip ise bacak protezi operasyonu ile bu sıkıntılar giderilebilir. Ayni problemler liposakşınla da düzeltilebileceği gibi bazı durumlarda daha iyi bir sonuç elde etmek için hem liposaksın hem de bacak protezini beraber uygulamak gerekir. Operasyon yaklaşık bir saat sürmektedir.

LİPOSAKŞINLA HANGİ TÜR SORUNLARA ÇÖZÜM BULUNUYOR?

Vücuttaki simetriyi ve ahengi sağlayarak estetik bir görünüm sağlanması esas amaçtır. Bu amaçla; basık ve geniş görünümlü kalçalar daha dar, daha kalkık ve çıkıntılı bir görünüme getirilebilir, bacak ve basen bölgesi düzeltilerek bacak daha düzgün ve olduğundan daha uzunmuş gibi gösterilebilir. Diz bölgesine yönelik girişimlerle bacağın çarpık görünümü düzeltilebilir.

 

KOL ESTETİĞİ

KOL GERME AMELİYATI NEDİR ?

Omuz ile dirsek arasındaki bölümdeki hacim artısı ve buna sekonder gelişen sarkık görüntü liposuction ( liposakşın ) ameliyatıyla kolaylıkla, izsiz olarak giderilebilir. Liposuction operasyonu ile giderilemeyecek derecede belirgin sarkıklıklar için ise kol germe operasyonu yapılır. Kol estetiği ameliyatı tekniğinde sarkık olan deri ve yag dokusu çıkarılır. Dirsekten koltuk altına doğru uzanan bir iz kalır. Bu iz kolun vücuda komsu olan kısmında ve koltuk altında gizlenmiş olur.

KOL ESTETİĞİ AMELİYATI KİMLER YAPTIRMALI ?

Kol estetiği günümüzde en çok kilo verme sonrası talep ediliyor. Çünkü kısa sürede çok hızlı kilo verme yada spor yapmadan yapılan diyetlerle deri sarkıyor, sarkan derinin yok edilmesi için kol estetiği yapılması gerekiyor. Son yıllarda fazla olarak obezite yani şişmanlık şikayetinden dolayı insanlar mide ameliyatı yaptırdığı için hızla kilo veriyor, bunun sonucunda deri sarkıyor, sarkan derinin kol estetiği ameliyatı ile alınması gerekiyor. Kol estetiği ameliyatı koltuk altında sadece bir kesik ile de yapılabilir aynı zamanda bazı durumlarda koltuk altından dirseğe doğru uzanan bir kesiğe de ihtiyaç olabilir; tabi bu sarkık deri için yapılan bir şey bunun dışında bazı kişiler çok erkeksi ve heybetli bir görüntüye neden olan üst kol kalınlığı yani omuz ile dirsek arasındaki kolun çap genişliği söz konusu olabiliyor. O zaman lipoliz ile liposakşın da gündeme gelebilir. Lipoliz ve liposakşın uzun bir işlem değildir, yarım saat süren bazen lokal anestezi altında da gerçekleştirilebilir. Eğer özellikle kol germe ile birlikte planlanıyor ise, ister koltuk altından, ister koltuk altı ve dirsek bölgesi arasından yapılsın genel anestezi uygulanması gerekebilir. Ağrılı bir işlem değildir, eğer uygun kişiye doğru teknik ile kombinasyon uygulanırsa sonuçlar yüz güldürücü olur.

KARIN GERME

KARIN ESTETİĞİ AMELİYATI NEDİR?

Aşırı kilo alıp verme, geçirilmiş doğumlar ve hamilelik gibi nedenlerle karın bölgesinde değişiklikler oluşabilir. Bu değişiklikler; karın kaslarının bozulması, ciltte çatlaklar oluşması, derinin sarkması, yağ birikimlerinin oluşması olarak karşımıza çıkar. Planlanan ameliyatlar ise bu anatomik değişiklikleri düzeltmeye yöneliktir. Eğer sadece karın bölgesinde anormal yağ depolanması mevcut ise çözüm liposuction ( liposakşın ) operasyonudur. Eğer yağ birikimiyle birlikte cilt sarkması ve çatlaklar var ise çözüm dermolipektomi (yağlarla birlikte sarkık ve çatlak olan deri kısmının çıkarılması) operasyonudur. Çatlaklar, sarkıklıklar, aşırı yağ birikiminin yanında karın kaslarının yapısı da bozulmuş ise tedavi yöntemi abdominoplasti ( abdominoplasty ) denilen karın germe operasyonu + liposuction (liposakşın)dır. Ciltte hiçbir problem yok iken sadece karın kaslarında bir gevşeklik söz konusuysa endoskopik karın germe ameliyatı yeterli olacaktır. Hangi ameliyat tekniğinin seçileceğine, hastanın problemlerini göz önünde bulundurarak cerrah yardımcı olmalıdır.

KARIN GERME ( ABDOMİNOPLASTİ - ABDOMİNOPLASTY ) AMELİYATLARINDA İZ KALIR MI?

Karın germe ameliyatlarında sezaryen ameliyatlarındakine benzer bir iz kalmaktadır. Eğer karın çok geniş ise izler sezaryen ameliyatındakinden daha uzun olacaktır. Tüm bu izler zamanla silikleşir. Tercih edilen iç çamaşırı modeline (düşük veya yüksek belli, tanga, g-string vb.) göre ameliyat izlerinin yeri planlanır. Bu asama önemlidir çünkü ameliyat izleri silikleşinceye kadar iç çamaşırı tarafından gizlenmesi kolaylıkla sağlanmış olur. Endoskopik olarak yapılan karın germe ameliyatlarında ise izler çok küçüktür ama kısıtlı durumlarda etkili bir yöntemdir.

MİNİ KARIN GERME AMELİYATI NEDİR?

Eğer hastanın karın bölgesindeki deformasyon çok belirgin değil ise, cilt çatlakları göbek bölgesinin altında ise göbeğin üst bölümünde belirgin çatlak yok ise, karın kaslarının anatomisi bozulmamış ise, karın cildi sarkıklığı fazla değil ise mini karın germe estetik ameliyatı uygulanabilir. Bu ameliyatta göbek çevresinde kesi yapılmaz, kasık bölgesindeki kesi yeri de klasik karın germe ameliyatına göre daha kısadır.

KARIN GERME AMELİYATLARININ ( ABDOMİNOPLASTİ - ABDOMİNOPLASTY ) DOLAYLI, İNDİREK FAYDALARI NELERDİR?

Karın germe ameliyatlarında karın kaslari onarıldığı için; olası karın duvarı fıtıklarının olasılığı azaltılmış olur. Aşırı sarkık olan karın bölgesi idrar kaçaklarına ve sık idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Karın germe ameliyatları sonrası bu şikâyetler de azalır, ayrıca cinsel fonksiyonlar da daha rahat gerçekleştirilebilir. Son yıllarda yapılan yayınların bir kısmında karın germe ameliyatları sonrası tuvalet alışkanlığının değiştiği ve daha düzenli olduğu bildirilmiştir Bu yararlı etkinin neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir.

KULAK ESTETİĞİ

KULAK ESTETİĞİ (OTOPLASTY) NEDİR ?

Kulak hem yüz ile belirli oran ve açılarla uyum içerisindedir hem de kendi yapısı içerisinde belirli oranlar ve açılar içerir. En çok yapılan kulak estetiği; kepçe kulak (prominent ear) operasyonudur. Kepçe kulak ameliyatlarında çoğunlukla genel anesteziye gerek yoktur. Kulak estetiği için pek çok ameliyat teknigi tanımlanmıstır. Doğru teknik seçildiği taktirde, dogal ve estetik bir görünüme kolayca ulasılabilir. Kulak estetiği ameliyatlarında, kulağı tek başına değerlendirmek yerine yüzün bir parçası olduğu göz önüne alınarak, burun şekli ve açılarıyla da bir uyum içerisinde olması gerektiği unutulmamalıdır. Böylelikle doğal bir kulak şekline ulasmak daha kolay olacaktır.

KEPÇE KULAK AMELİYATLARINDA İZ KALIR MI?

Bu ameliyatlarda kulak arkasında, yaklasık 2 cm boyutunda bir iz kalır ve bu izi hastanın kendisinin veya bir baskasının görebilmesi de söz konusu değildır, kaldı ki zaman içerisinde iz zaten silikleşerek yok olur gider.

KULAK MEMESİ ONARIM VE ŞEKİLLENDİRİLMESİ NEDİR ?

Genellikle ağır küpeler takılması sonucu kulak memesi doğal şeklini kaybederek asağıya doğru sarkar, daha uzun ve biçimsiz bir görünüm alır. Bazen bu şekil değisikliğine ek olarak ağır küpe kullanımı sonucu, kulak deliği genişler veya boylu boyunca kulak memesi yırtılır. Kulak memesi şeklinin düzeltilmesi, yırtıklarının onarılması veya küpe delığinin daraltılması; 20 dakika süren ve lokal anestezi altında yapılan ameliyatlardır.

DUDAK ESTETİĞİ

DUDAK ESTETİĞİ (LİP AUGMENTATİON-REDUCTİON) NEDİR?

Dudakların görünümünde çene yapısı, burun ve dişler önemli yer tutar. Dudakların yerleşimi dışında dudağın boyu, genişliği, alt ve üst dudak kalınlıklar, gülme durumunda dişlerin ne kadar görüldüğü de operasyon planı açısından önemlidir. Alt dudak, üst dudaktan daha dolgun olmalı, gülerken diş etleri görünmemelidir. Dudaklar, burun ucundan çene ucuna çizilen hayalı çizginin gerisinde kalmalıdır. Bu hattın önünde yer alan abartılı dudaklar estetik bir görüntü vermeyecektir. Ayrıca yaşlılıkla birlikte üst dudak uzayıp sarkmakta, dudak incelmekte, ağız köseleri düşmekte ve burun ile dudak arası mesafe artmakta, dikey kırışıklıklar olmaktadır. Dudak kaldırılması ile bu yaşlılık belirtileri önlenebilir. Dudak eski yerine getirilerek kısaltılır.

DUDAK ESTETİĞİ AMELİYATLARINDA NELER YAPILABİLİR?

Problem doğru teşhis edildikten sonra dudak kaldırılması, dolgunlaştırılması, dudak büyütme, burun-dudak mesafesinin yeniden yapılandırılması, incelmiş olan dudağın kırmızı kısmının belirginleştirilmesi, ağız köselerinin yeniden oluşturulması, alt-üst dudak oranlarının düzeltilmesi cerrahi olarak gerçekleştirilebilir. Bu uygulamaların çoğu ağız içerisinden yapılacak cerrahi işlemlerle olabileceği gibi, dudağın hacimli görünmesi dolgu maddelerinin kullanımıyla da gerçekleştirilebilir.

DUDAK ESTETİĞİ OPERASYONLARI İÇİN GENEL ANESTEZİ ŞART MIDIR?

Eğer hasta özellikle genel anestezi istemiyor ise lokal anestezi yeterlidir ki; zaten pek çoğu kısa süreli cerrahi müdahalelerdir. Dolgu maddelerinin uygulanması ise 1-2 dk. sürer ve bu uygulamada lokal anesteziye bile ihtiyaç duyulmaz.

DUDAK ESTETİĞİNDE KULLANILABİLECEK DOLGU MADDELERİ NELERDİR?

Kollojen ve hyaluronik asit gibi maddelerle dudak hatları yeniden şekillendirileceği gibi, kişinin kendi vücudundan alınan yağ, dermis, faysa vb. dokularla da dudak sekli ve boyutu yeniden biçimlendirilebilir.

DUDAK ESTETİĞİNDE HANGİ DOLGU MADDELERİ TERCİH EDİLİR?

Her dolgu materyalinin birbirine karşı avantajı ve dezavantajı vardır. Kollojen veya hyaluronik asit ile dudak şekillendirilmesi 1-2 dakikalık bir işlemdir. Etkileri uygulamadan hemen sonra ortaya çıkar fakat kalıcı değillerdir. Hastanın kendisinden alınan dokuların verilmesi ise, uygulanacak doku çeşidi ve tekniğe bağlı olarak %30-80 arası kalıcıdır. Uygulanacak prosedürün artı ve eksileri anlatıldıktan sonra hangi dolgu maddesinin veya hangi dokunun kullanılacağı estetik cerrah ile hastanın birlikte karar vereceği bir durumdur. Hasta operasyondan sonra karşılaşmaktan korktuğu bir dudak sekliyle veya herhangi bir sürprizle yüz yüze kalmamalıdır.

DUDAK ESTETİĞİNDE SIVI SİLİKON KULLANILIR MI?

Silikon vücut tarafından emilmediğinden dolayı kalıcıdır fakat geç dönem komplikasyonları nedeniyle tercih edilmemektedir. Sıvı silikon enjeksiyonu Amerika’da yasaklanmıştır.

 

YANAK VE ÇENE ESTETİĞİ

YANAK BÖLGESİ ÇÖKÜKLÜĞÜ GİDERİLEBİLİR Mİ?

Yüzde bölgesinde alın, burun, çene ve elmacık kemikleri birbirleriyle uyum içerisinde ve çıkıntılı bir şekilde yer almaktadır. Elmacık kemiğinin bulunduğu yüz bölgesi doğuştan, yaslanmaya bağlı olarak veya aşırı kilo verme neticesinde çökük görünebilir. Bu yorgun, bakımsız ve yaslı görünüm doku enjeksiyonlarıyla düzeltileceği gibi sentetik yüz implantlarıyla da doğru oranlara getirilebilir. Böylelikle daha çekici, daha genç ve daha alımlı bir yüz elde edilmiş olur. Bu ameliyatlarda görünen bir iz söz konusu değildir. 40-50 dakikalık bir operasyondur.

YÜZ ŞEKLİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ - YANAK YAĞININ ALINMASI (BUCCAL FAT EXTRACTİON- FACİAL CONTOURİNG & SLİMMİNG) NE AMAÇLA YAPILIR?

Estetik ve güzel olarak kabul edilen yüz sekli; çeneye doğru daralan üçgenimsi yapıda, köseli, uzun ve zayıf görünümlü yüz şekildir. Bazı kişilerin yüz yapıları ise daha tombul ve yuvarlak görünümdedir. Bu tür geniş görünümlü yüz yapısına sahip olan kişilerin yanak bölgesindeki yag yastıkçıkları çıkarılarak daha zayıf ve dolayısı ile daha uzun ve çekici bir yüz sekline sahip olmaları sağlanır. Bu operasyon 30 dakikalık bir operasyondur ve lokal anestezi altında yapılır. Kesi yeri ağız içerisinde olduğu için yüzde hiçbir iz kalmaz. 1-2 gün içerisinde ise dönülebilir. Eğer gerekli ise, çekici bir yüz yapısı için aynı zamanda çene protezi de konulabilir.

ÇENE ESTETİĞİ (MENTOPLASTY-CHİN AUGMENTATİON-CHİN RECUCTİON) NEDİR?

Estetik cerrahide bir operasyon planı yapılırken ilk önce normal görünümün ne olduğunun bilinmesi şarttır. Çeneye yönelik işlemlerde de en basta, çenenin büyük/küçük, geride/çekik olup olmadığı tespit edilmelidir. Anlaşılması açısından basit bir yöntem olarak; Dudaklardan geçen hatalı bir düşey çizginin erkeklerde çene ucundan da geçmesi gerekirken, bayanlarda çene ucu, bu çizginin 2-3 mm gerisinde yer almalıdır. Ayrıca yüz uzunluğu ile ilgili ölçümlerin yapılması da çenenin uzun ya da kısa olup olmadığının tespitinde faydalıdır. Yüz bölgesi yatay düzlemde üç bölgeye ayrılır; saç çizgisi ile kas, kas ile burun ucu ve burun ucu ile çene ucu arası. Burun ucu-çene ucu arası mesafe de 3’e ayrılır; burun ucu ile üst dudak arası 1/3, alt dudak ile çene ucu arası da bu mesafenin 2/3’ü kadar olmalıdır. Ayrıca çene ile boyun arasındaki açı da 90 derece civarında olmalıdır. Bir diğer tespit edilmesi gereken şey alt çene ile üst çene arasındaki ilişki ve dişlerin temas durumudur. Tüm çaba, bu oranları yeniden tesis etmektedir. Bu amaçla ne yapılacağına karar vermek, sonucu etkileyecek en önemli parametredir ve estetik cerrahin estetik vizyonu ile birebir ilişkilidir.

ÇENE ESTETİĞİNDE İZ KALIR MI?

Çene estetiğinde, cerrahi müdahaleler genel olarak ağız içinden yapıldığı için görünen bölgelerde iz kalmaz. Küçük çeneleri büyütmek için sentetik materyaller kullanılabileceği gibi hastanın kendi dokuları kullanılarak da bu işlem yapılabilir. Büyük ve/veya çıkık çenelerde ise kemiğe yönelik işlemler şarttır.

 

ALIN GERME VE KAŞ KALDIRMA

ALIN GERME ESTETİK AMELİYATI NEDİR ?

Alın germe estetiği, alında belirgin olan yatay çizgiler, kırışıklıklar, iki kaş arasındaki dikey çizgiler ve kaşların yanlarındaki kaz ayağı dediğimiz kırışıklıkların giderilmesi için yapılan estetik ameliyattır.

ALIN GERME ESTETİK AMELİYATI ÖNCESİ YAPILMASI VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR ? 

Estetik operasyondan bir hafta öncesinde aspirin gibi kan sulandırıcı gibi ilaçlar kullanılmaması, bitki çayları içilmemesi ve vitamin desteklerinden uzak durmasına dikkat edilmesi gerekir.

ALIN GERME ESTETİK AMELİYATINDA KAŞLARIN YERİ DEĞİŞİR Mİ ?

Alın germe estetik ameliyatında kaşların yeri değişir. Özellikle kaşların kulaklara yakın olan kısmı yukarıya doğru kaldırılır ki buda çekici görünüm elde etmemizi sağlar. Fakat erkeklere yapılan alın germe estetiği ile kadınlara yapılan alın germe estetiği farklıdır, erkeklerde kaş şeklini çok değiştirmemek gerekir. Alın germe estetik ameliyatında kaş şekli değişir ama iki kaşın birbirine baktığı yani burunun üzerindeki bölgesini kaldırmamak gerekir aksi halde şaşkın bir ifadeye neden olabilir.

ALIN GERME ESTETİK AMELİYATI İLE ŞAKAK GERME ESTETİK AMELİYATI KOMBİNE YAPILABİLİR Mİ?

Alın germe (forehead lifting) estetik ameliyatı ile şakak germe (temporal lifting) estetik ameliyatı genelde kombine edilir. Ayrı ayrı yapılması çok daha nadirdir. Tek başına sadece şakak germe estetik ameliyatı yapılabilir fakat alın germe estetik ameliyatı yapılıyorsa şakak germe estetik ameliyatı mutlaka eklenmelidir.

ALIN GERME ESTETİK AMELİYATI İÇİN YAŞ SINIRLAMASI VAR MI?

Estetik operasyonlarda yaş sınırlaması yoktur. Eğer sağlık açısından sıkıntı yoksa, ergenliği bitirmiş, yetişkin bir birey olması şarttır.  Diğer türlü operasyonun yapılıp yapılmayacağını yaştan ziyade mevcut problemin derinliği karar verdirir. Örneğin elli yaşındadır hiçbir kırışıklığı yoktur veya çok az kırışıklık vardır o zaman alın estetiği operasyonuna gerek yoktur. Fakat 35 yaşında mimiklerini çok kullandığı için derin çizgiler varsa bu operasyon endikasyonudur.

ALIN GERME ESTETİK AMELİYATI SONRASINDA OLAN TÜM KIRIŞIKLIKLAR YOK OLUR MU?

Alın germe estetik ameliyatı sonrası tüm kırışıklıkların yok olmaması daha doğal bir görünüme sebep olur. Alının pırıl pırıl, kusursuz hiç bir kırışıklığın olmadığı, ince kırışıklıkların bile giderildiği bir alın estetik operasyonunda yüzün geri kalan kısmı daha yıpranmış gözükeceği için yüz ile genel anlamda uyumlu bir sonuç planlanmalıdır. 

ALIN GERME ESTETİK AMELİYATI SONRASINDA ALINDA İZ KALIR MI?

Alın germe estetik ameliyatı endoskopik de yapılabilir, saçlı derinin içerisinden yada saçla alnın birleştiği yerdeki sınırdan yapılabilir. Genelde belirgin iz kalmaz, bu kişiden kişiye değişen bir şeydir. Alın estetiği saçlı derinin içerisinden yapılmasının ana amacı ise iz kötü iyileşir ise saçlar ile izi maskelemek içindir.

ALIN GERME ESTETİK AMELİYATI SONRASI KAŞLARA İSTENİLEN ŞEKİL VERİLEBİLİR Mİ?

Estetik ameliyat sonrası kaşlara istenilen şekil verilebilir. Yüz ile uyumlu göz kapakları ve saçlı deri ile sınırlarının tespit edildiği kaşın kendi başlangıcı ile yani iki burun arasındaki kaşların birbirine bakan başlangıcı ile kulaklara bakan yan taraftaki çıkıntıları hesaplanır ona göre kaş kalkıklığı elde edilebilir. Tabi kişinin isteği de önemlidir bazen daha düz ve kalkık bir kaş arzu edilebilirken bazende daha yay gibi bir kaş istenilebilir. Bu birazda kişinin isteği ile ilgilidir.

ALIN GERME ESTETİK AMELİYATI SONRASINDA SAÇI DÖKÜLMÜŞ OLAN KİŞİLERDE İZ SAKLANIR MI?

Eğer saçları dökülmüş ise ve iz belirgin olmuş ise tekrar bir iz çıkarımı yapılabilir, iz üstüne saç ekimi yapılabilir.

ALIN GERME ESTETİK AMELİYATINDA HANGİ ANESTEZİ TEKNİĞİ UYGULANIR?

Alın germe estetik ameliyatında lokal anestezi altında da olabilir, genel anestezi altında da olabilir daha çok tercih edilen genel anestezidir. 

AMELİYATSIZ ALIN GERME YAPILIR MI ? YAPILIR İSE YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Ameliyatsız alın germe genelde yapılamaz yani ameliyatın sonucu elde edilemez ama dolgu, botolinum toksin ve cihaz uygulamaları ile daha güzel bir sonuç elde edilebilir fakat alın estetiği ameliyatının sonucu kadar başarılı olmaz. Nispeten bir fark yaratsa da kesin çözüm estetik operasyondur.

ALIN ESTETİĞİ SONRASINDA SARGI/BANDAJ OLACAK MI ? OLACAK İSE NE KADAR SÜRE SONRA ÇIKARTILABİLİR?

Alın germe estetik ameliyatı sonrası 1 ile 3 gün arası bandaj olabilir, yinede sosyal yaşantıya dönmek için hastanın 1 haftasını ayırması uygun olacaktır.

ALIN GERME ESTETİK AMELİYATTAN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Alın estetik ameliyatından sonra özellikle dikkat edilmesi gereken bir konu yok, tabi ki darbelerden korunması gerekir, eğer sigara kullanan biri ise sigaraya hemen başlamaması gerekir. Onun dışında spesifik olarak dikkat edilmesi gereken unsur yoktur.

ALIN GERME ESTETİK AMELİYATTAN SONRA NORMAL YAŞANTIYA DÖNME SÜRECİ NE KADAR SÜRER?

Estetik ameliyat sonrası hastanın normal yaşantıya dönmesi için kendisine 1 hafta ayırması uygun olacaktır.

KAŞ KALDIRMA (BROWLİFT) ESTETİK OPERASYONU NEDİR?

Kaşların yapısı cinsiyete göre farklılık gösterir. Bayanlarda daha kavisli iken erkeklerde daha düz görünümlüdür. Kaşlar, gözler ve burun ile belirli oranlar ve açılar doğrultusunda bir ahenk içerisindedir. Gerek yapısal olarak, gerekse yaşlanmaya bağlı olsun düşük görünümlü kaşlar kişiye mutsuz ve yorgun bir görüntü verir. Kaşların normal şekline ve açılarına getirilmesi dinamik bir görüntü kazandırırken gözleri vurgulayarak bakışların da daha canlı ve etkileyici olmasına neden olur.

KAŞ KALDIRMA ESTETİK OPERASYONU NASIL YAPILIR?

Klasik alın germe ameliyatlarında olduğu gibi saçlı deriden yapılan ama daha küçük bir kesi yapılarak uygulanabildiği gibi  tam kas üzerinden veya üst göz kapağından girilerek yapılabilir. Kaş kaldırma estetik operasyonlarının kalıcılığı, iz kalıp kalmayacağı, istenilen kaş şeklinin elde edilme başarısı, lokal veya genel anestezi altında olması uygulanacak tekniğe göre değişir. Teknik seçimi ise hastanın ihtiyaçları, beklentileri, beraberinde başka operasyon uygulanıp uygulanmayacağına (göz kapağı estetiği, yüz germe, alın germe vb.) ve cerrahın bu tekniklerdeki tecrübesine göre belirlenir. Göz kapağı ve kas üzerinden girilerek yapılan kaş kaldırma operasyonlarında klasik tekniklerle kıyasla neredeyse hiç iz kalmaz ama kalıcılık süresi nispeten daha azdır.

 

YÜZ VE BOYUN GERME

YÜZ GERME VE BOYUN GERME ESTETİĞİ ( FACE LİFT, RHYTİDECTOMY) NEDİR?

Yılların etkisiyle veya cilt yapısındaki değişiklikler sonucu yanakların sarkması, yüzde kırışıklıklar oluşması ve olukların derinleşmesi yaşlılık belirtileri olarak değerlendirilir ve bu değişikliklerin eski durumlarına getirilmesi amacıyla yüz germe ameliyatı yapılır. Eğer ihtiyaç var ise eş zamanlı olarak kaş kaldırma, göz kapağı estetiği, boyun germe vb. operasyonların eklenmesi yüzün bir armoni içerisinde görünmesini sağlar. Birkaç çeşit yüz germe operasyonu vardır, bunların cilt kesi yerleri aynıdır fakat çalışılan anatomik planlar farklıdır. Hangi tekniğin seçileceği hastanın ihtiyaç ve beklentilerine göre belirlenir.

İZLER YÜZ GERME OPERASYONUNDA NEREDE GİZLENİR?

Yüz germe ameliyatlarında cilt kesileri saçlı deri, kulak arkası ve kulak ile yanağın tam birleşim yerinde yapılarak, izlerin gizlenmesi ve bakıldığında fark edilmemesi sağlanır. Fazladan bir cilt kesisi yapılmasına gerek kalmadan boyun germe işlemi de aynı zamanda gerçekleştirilebilir. Böylelikle boyundaki sarkıklıklar ve kırışıklıklar da düzeltilmiş olur. Aynı zamanda eğer çene altında sarkıklık ve gıdı oluşmuş ise bu problem de düzeltilerek diri bir yüz ve boyun görünümü elde edilmiş olur. Uygun vakalarda Endoskopik olarak da yüz germe operasyonu yapılabilir.

YÜZ GERME AMELİYATLARINA LİPOSAKŞIN EKLENEBİLİR Mİ?

Estetik cerrahide, hastanın problemlerine göre çözüm üretilmesi esastır. Örneğin; boyun germe operasyonlarında kas onarımı ve cilt gerginleştirilmesi yapılırken ihtiyaç var ise çene altı bölgesine liposakşın yapılarak sarkıklık ve gıdı oluşumuna neden olan yağ birikimleri giderilebilir. Her hastanın yüzündeki sorunlar farklıdır bu nedenle, sorunları doğru teşhis etmek en az operasyonun kendisi kadar önemlidir. Bazı durumlarda yüz ve boyun bölgesindeki sarkıklıklar sadece liposakşınla bile giderilebilir. Bazen de doku enjeksiyonlarının yapılması yüzü daha genç ve diri göstermek için yeterli olabilir. Yanlış hedefe doğru başarılı hamlelerin yapılmasının doğal olarak hiçbir estetik anlamı olmayacaktır. Yüz gençleştirme operasyonları sonrası, kişi yaklaşık olarak 10 yıl önceki görünümüne kavuşur.

İZSİZ YAPILAN YÜZ VE BOYUN GERME AMELİYATLARI VAR MIDIR?

Son yıllarda geliştirilen iplerle yapılan askılama yöntemlerinde bir iz kalmaz, belirgin şişlik ve morartı olmaz, lokal anestezi altında gerçekleştirilebilir ve yaklaşık olarak 30 dakika sürer fakat kalıcılığı diğer klasik teknikler kadar uzun süreli değildir. Operasyondan 24-48 saat sonra çalışma hayatına dönülebilir.

 

GENİTAL BÖLGE ESTETİĞİ

Yas, çocuk doğurma (özellikle epizotomi yapılanlarda) ve cinsel aktiflik nedeniyle vajinal bölgede sekil değişiklikleri oluşur. Bazen bu sekil değişikliği sadece görünüm nedeniyle değil cinsel tatminsizlik ve isteksizlik nedeniyle de kadınlarda sıkıntı nedeni olabilir. Aynı zamanda bunlar cinsel partneri için de problem oluşturabilir.

VAJEN DARALTMA VE ESTETİĞİ

Özellikle seksüel tatmini arttırmak için yapılır. Sedasyon destekli lokal veya genel anestezi altında yapılır. Ortalama 30 dakikalık bir operasyondur. Vajinal bölge estetiği, sadece vajenin seklini ve görünümünü düzeltmez, ayni zamanda fonksiyonları bozulmuş olan gevsek vajen kaslarının fonksiyonlarını düzeltir. Böylelikle vajen ile vajen kanalının gerginlik, tonus ve direnci arttırılmış olur. Bu gerginlik hem kadının hem de cinsel partnerinin cinsel ilişki sırasında daha fazla haz duymasını sağlar. Gevşeme yapısal olarak veya normal doğum sonrası oluşan travma sonucunda kadında alt genital bölgede bulunan kas ve yumuşak dokuların gevşeyip genişlemesi ve sarkmasıdır. Vajinal kaslar gevşer, normal gerginlik ve dirençleri azalır, vajinayı kontrol ve destek fonksiyonları bozulur. Sonuç olarak vajina gevşer, iç, dış genişliği artar ve cinsel haz azalır. Duvarlardaki gevşeme ayni zamanda cinsel partner olan erkeğin duyacağı cinsel hazzı da azaltacaktır. Cerrahi olarak vajinal kanal daraltılmakta ve gevşemiş olan kas yapıları düzeltilmektedir.

LABİOPLASTİ (LABIUM ESTETIĞI)

Labium majus ( vajen büyük dudakları) veya labium minuslara (vajen küçük dudakları) yapılacak müdahalelerle uzun veya asimetrik labiumlar düzeltilirken daha genç ve diri bir vajen dış görünümü elde edilir. Mons pubisteki (vajen üzerindeki tüylü bölge) yag fazlalıklarının alınması da vajinanın daha estetik ve diri görünmesine neden olacaktır. 

Pek çok kadın labialarının büyük ve sarkık olmasından şikâyet etmektedir. Labiumlar yönelik cerrahi müdahaleler estetik amaçlı olarak yapılır fakat büyük ve sarkık vajen dudakları klitorisin üzerini kapatarak cinsel haz duyusunu önleyebilir. Bununla birlikte aşırı sarkık ve biçimsiz vajen dudakları, kişide utanma duygusu, cinsel soğukluk ve seksüel fonksiyon bozukluğuna neden olabilir. Bu nedenle oluşmuş olan cinsel fonksiyon bozuklukları da labium estetiği operasyonlarından fayda görür.

Labiumların küçük olması fonksiyonel bir bozukluk oluşturmaz fakat görüntüsü kişiyi mutsuz edebilir. Küçük labiumlar doku transferleriyle düzeltilip daha büyük ve diri yapılabilir. Bu şekilde kişinin daha mutlu olması sağlanarak, dolaylı yoldan cinsel haz duyusu arttırılmış olur.

VAGINAL ESTETİK (KLİTORİS ESTETİK DÜZELTMESİ)

Klitorise yönelik müdahaleler sadece klitorisin görünümünü düzenlemekle kalmaz ayni zamanda cinsel tatmini de kolaylaştırır.

ERKEK GENİTAL

Penis boyu ve kalınlığından sıkıntı duyan erkeklerde bu sıkıntı, zamanla psikolojik ve fizyolojik rahatsızlıklara yol açabilir, cinsellikten kaçma ve/veya korkmaya neden olabilir.

EL ESTETİĞİ

EL ESTETİĞİ NEDİR? NEDEN ÖNEMLİDİR?

Eller soğuk hava, güneş ışınları, çeşitli kimyasallar, deterjanlar gibi zararlı çevresel faktörlerle sık temas etmek mecburiyetinde kalırlar. Ayrıca en çok kullandığımız uzuvlarımızdan olan eller, vücudumuzun diğer bölgeleri gibi giysilerle korunamadığından darbelere, yara ve berelere karsı da vücudun diğer bölgelerinden daha savunmasızdırlar. Bu nedenle ergenlik dönemindeki dolgun ve parlak el derisi, yirmili yaslarda elastikiyetini yitirmeye baslar ve üzerinde ince kırışıklıklar oluşur. Zaman içerisinde bu belirtiler daha belirginleşir. Eller yüzümüzle birlikte en çok göz önünde olan bölgelerimizdir; Yemek yerken, yazı yazarken, saç tararken, öksürürken, telefonla konuşurken, bir şeyler anlatırken, el sıkışırken, birine dokunurken vb. her zaman eller dikkat çeker, kaldı ki yüzük gibi takılar da bakışları el üzerine yoğunlaştırır. Özellikle yüz germe işlemi gibi yüzü gençleştirmeye yönelik işlemler yaptıran kişilerde yukarıda belirttiğim eylemler yapılırken el ile yüz sıkça bir araya geldiğinden dolayı yüzün yası ile elin yası arasında çok belirgin bir fark ortaya çıkar ve bu tezat görüntü kişileri oldukça rahatsız edebilir ve ellerini hep gizleme ihtiyacı hissettirebilir.

OPERASYONUN YAPILMADIĞI DURUMLAR VAR MI?

Operasyonun yapılmasına engel spesifik bir neden yoktur. Genel olarak bağ dokusu hastalıkları, yara iyileşme bozuklukları, kontrolsüz tansiyon ve seker hastalıkları gibi rahatsızlıkları her ameliyat öncesi olduğu gibi bu operasyondan önce de iyi araştırmak gerekir.

OPERASYON NE KADAR SÜRÜYOR?

Kırışıklığa neden olan deri fazlalığı yanında deri kalınlığının azalması, dolgunluğunun gitmesi, dolayısıyla da deri altındaki damarların yeşil gölgelerinin ve parmakları hareket ettiren kırışıkların ilk bakışta dikkat çekecek şekilde görünür olması ve deri üzerinde oluşan yaşlılık lekeleri bu operasyonun çözüm getirdiği sorunlardır. Hastanın karın, basen vb. bir yerindeki deri altındaki yag dokusundan liposakşınla ( kanül dediğimiz küçük borucuklarla yag alma yöntemi) bir miktar yag alınıyor. Bu alınan yağa bir takım saflaştırma yöntemleri uygulandıktan sonra 2 mm çapındaki kanüllerle hastanın el sırtına ve parmaklara enjeksiyon yapılıyor. Daha sonra kimyasal peeling ( bir takım solüsyonlarla cildin en üst tabakasının soyulmasıyla ciltteki yüzeysel lekelerin ve ince kırışıklıkların giderilmesi ve deriye daha sağlıklı ve canlı bir görüntü verilmesi işlemi) uygulayıp operasyon bitiriliyor. Genel anesteziye ihtiyaç duyulmayan konforlu bir operasyondur. Yaklaşık 50-60 dakika sürüyor ve ellerde operasyona bağlı bir iz kalmıyor.

TÜRKİYE’DE BU OPERASYON ÇOK TERCİH EDİLİYOR MU?

Ellerle ilgili bu sorunların çözülebileceği artık bilindiği için her geçen gün operasyon sayısı artıyor. Tek basına el estetiği operasyonu yapıldığı gibi özellikle yüz, göz çevresi ve boyun estetiği operasyonlarıyla kombine bir şekilde uygulanmakta.

GAMZE ESTETİĞİ

VÜCUTTA GAMZELER NERELERDE BULUNUR?

Vücutta belirgin olarak 2 farklı bölgede gamze bulunabilir. Bunlardan biri; yanaklar diğeri ise, popo ile bel bölgesinin birleştiği yerde bulunan sakroiliak (Venüs gamzeleri) gamzelerdir. Yüzdeki gamzelerin bazıları mimiklerle ortaya çıkabilirken bazıları normal duruşta da bir sevimli çukurcuk olarak kendisini belli eder. Popo üzerindeki gamzelerin neredeyse tamamı ise normal duruşta belirgindir, hareketle görünümleri üzerinde anlamlı bir değişiklik gözlenmez.

SON YILLARDA NEDEN GAMZE OPERASYONLARI POPÜLERLİK KAZANDI?

Düşük bel modasının gelişimiyle birlikte karın-göbek ve bel bölgesi şekillendirme operasyonları zaten oldukça sık yapılmaktaydı. Özellikle Avrupa ve Amerikalı genç kuşak pop yıldızları –sinema sanatçılarının bikinili (ve dolayısıyla da Venüs gamzeli) fotoğraflarının medyada görünmesi sonucunda müthiş bir venüs gamzesi akımı başlamış oldu (benzer bir durum Jennifer Lopez, Shakira gibi yıldızlardan esinlenerek kalça şekillendirme ve kalça protezi operasyonlarının artması şeklinde de karşımıza çıkmıştı). Gamze operasyonları ile karın-bel ve sırt estetiği bütünleşmiş oldu. Yanak bölgesi gamzeleri ise zaten çok arzu edilen bir görünüm olmakla birlikte böyle bir işlemin yapılacağı bilinmiyordu. Venüs gamzeleri sayesinde insanlar yanağa da gamze yapılabileceğini öğrenince yanak gamzesi talebi de arttı.

YANAK BÖLGESİNDE GAMZE NASIL OLUŞTURULABİLİR?

Yanak bölgesinde iki farklı yaklaşımla gamze oluşturulabilir. Hangi tekniğin seçileceğine kişinin istekleri-beklentileri ve yüz yapısı değerlendirildikten sonra karar verilebilir. Tekniklerin biri deri altındaki dokunun azaltılması şeklindedir. Diğer teknik ise deri altındaki dokunun yüzdeki mimik kaslarına tespit edilmesi şeklindedir. Bazı durumlarda bu iki tekniğin kombinasyonu gerekebilir.

VENÜS ‘SAKROİLİAK’ GAMZELER NASIL OLUŞTURULUR?

Venüs gamzeleri poponun üst kısmı ile belin birleştiği bölgede oluşturulmaktadır. Vücudun yapısına göre değişmekle birlikte orta hattan yaklaşık olarak 6-10 cm uzaklıkta bulunan iki taraflı çöküntülerdir.

Bu gamzeler de deri altı dokunun inceltilmesi şeklinde oluşturulmaktadır. Ortalama olarak 20 dakikalık bir işlemdir. Genel anestezi gerekmemektedir. Zaman içerisinde gamzelerden sıkılınır ise; yine kısa bir işlemle kısmen de olsa sakroiliak bölgenin eski haline dönüştürülme şansı mevcuttur.

Estetik amaçlı yapılan; liposuction, meme operasyonları, bacak protezi, yüz estetiği vb. işlemlerde olduğu gibi gamze yapılırken de eğer iyi plan-doğru endikasyon ve titiz çalışma yapılır ise hem cazibeli hem de şirin bir görünüm kolaylıkla elde edilir. Eğer bu özene uyulmaz ise veya tecrübe eksikliği söz konusu ise, diğer operasyonlarda olduğu gibi gamze işlemlerinde de istenmeyen,sevimli görünmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir.