Zeytinyağı Nasıl Kullanılır?

Zeytinyağının faydaları uzun zamandır herkes tarafından biliniyor ve dünyanın her yerinde gıdalarda kullanılan bir yağ çeşididiri ancak Zeytinyağının faydaları sadece gıda sektörü ve sağlıklı beslenme ile bitmiyor, Zeytinyağı E, A ve K vitaminleri, demir kalsiyum, magnesyum, potasyum ve amino asit açısından çok zengindir. Sizlere zeytinyağının sağlık açısından faydaları hakkında bilgi vereceğim.

Zeytinyağının cilde olan faydaları nelerdir ve nasıl uygulanmalıdır?

Zeytinyağı kimyasal olarak diğer yağlara göre cildimizin yağına en çok benzeyen yağdır.

  • Ciltlerinin kuru olmasından şikayet eden kişiler için harika bir nemlendiricidir.
  • Zeytinyağı cilt dokularını yenileme gücüne sahiptir dahası düzenli kullanıldığında cildinizin yumuşak ve formda kalmasını sağlar.
  • Cildinizi nemlendirmek için uygulaya bileceğiniz bir yöntem de bir kavanozda eşit miktarda zeytinyağı ve suyu ekleyin daha sonra iyice karışana kadar kavanozu çalkalayın. Cildinize masaj yaparak sürün daha sonra ılık su ile yıkayın.
  • Zeytinyağı ile cildinizi nemlendirmek için uygulaya bileceğiniz diğer bir yöntemde: 1 yemek kaşığı bal, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 yumurta saırısını blender da iyice karıştırın. Cildinizi önceden temizleyin daha sonra yüzüne hazırlamış olduğunuz karışımı cildinize sürün ve  yaklaşık 15-20 dakika boyunca bekletin ve ılık su ile yıkayın. Bu maske cildinizi nemlendirir, temizler ve cildinizin doğal renk tonunu korur.
  • Cildinizin daha genç görünmesini sağlamak için zeytinyağını ve ezilmiş avokadoyu birlikte karıştırın daha sonra bu karışımı cildinize sürüp yaklaşık 20-25 dakika bekletin ve ılık su ile yıkayın.
  • Zeytinyağının cilt dokularını yenileme gücü sayesinde cilddeki yaraları iyleştirme sürecini hızlandırmakta yardımcı olur ayrıca tahriş olmuş bölgeler ve güneş yanıkları içinde kullanılır.
  • Zeytinyağının cilt için yararlı olmasının en önemli sebebi içerdiği iyi yağlar, antioksidan ve E vitamini yanı sıra sahip olduğu oleik asitlerdir. Bu özellikler sayesinde serbest radikallerden kurtulmakta yardımcı olur dahası güneş ışınları yüzünden oluşan yaralarıda iyleştirir. Bu elementler cilt kanserini önlemekte ve tümörlerin oluşmasını engellemekte kullanılır.
  • Cildinizde çatlakların oluşmasını önlemek için zeytinyağı kullanabilirsiniz. Belirttiğim gibi zeytinyağı cildi yeniler ve bu sırada cildin elastikliğini artırır. Zeytinyağını yaklaşık 20-30 saniye boyunca ısıtın daha sonra bedeninize uygulayın bu yöntemi haftada 3 kez uygulayın. Bu sayede hem cildinizde çiziklerin oluşumunu engeller hem de önceden oluşmuş olan çiziklerin renkini açmış olursunuz.
  • Makyajınızı temizlemek için zeytinyağını kullanabilirsiniz. Zeytinyağı bazı kozmetik ürünler gibi gözlerinizi incitmez ve cildinize zarar vermez. Cildleri hassas olan kişiler için birebirdir. Eğer yağlı bir cilde sahipseniz yüzünüzü zeytinyağı ile temizledikten sonra yüzünü su ile yıkayın. Diğer bir uygulaya bileceğiniz yöntem zeytinyağı ve hint yağını karıştırmaktır eğer kuru bir cilde sahipseniz hazırlamak istediğiniz karışıma daha fzla zeytin yağı katın, eğer yağlı bir cilde sahipseniz hint yağı oranını hazırlamak istediğiniz karışımda çoğaltın.
  • Zeytinyağının içerisinde bulunan antioksidan, hydroxytyrosol ve E vitamini sayesinde cildinizdeki hücrelerin bozulmasını önler ayrıca yaşlanmayı geçiktirir. İçerdiği skualen sayesinde cildin elastikliğini artırır ve parlaklık katar. Göz etrafındaki kırışıklıkları azaltmak için zeytinyağını gözlerinizin etrafına hafifce ve dikkatli bir şekilde masajp yaparak uygulayın.
  • Cildinizdeki ölü derilerden kurtulmak ve cildinizi nemlendirmek için uygulaya bileceğiniz diğer bir yönetmde zeytinyağı ve deniz tuzunu birlikte karıştırıp cildinize masaj yaparak uygulamaktır.
  • Zeytinyağının diğer bir faydası da güneş kremi olarakta kullanılabilmesidir. Eşit miktarda zeytinyağını ve kaynatılmış çayı tüm bedeninize sürün ve yaklaşık 1 saat boyunca bekleyin daha sonra sadece bedeninizi kurulayın bu sayede karışım cildinizde kalır ve doğal bir güneş kremi işlemini görür.
  • Parlak bir cilde sahip olmak için gereken en önemli unsur iyi bir kan dolaşımına sahip olmaktır. Haftada bir kez uygulanan zeytinyağı masajı sayesinde sadece kan dolaşımınızı artırmaz dahası cildinizi genç ve nemli olmasınıda sağlamış olursunuz. Zeytinyağını 20-30 saniye boyunca ısıtın ( isteğe göre farklı yağlarıda ekleye bilirsiniz) ve tüm bedeninize uygulayın.
  • Çatlamış dudaklardan kurtulmak için zeytinyağını kullanın.
  • Selülitlerden kurtulmak için kahve telvesini zeytinyağı ile karıştırın ve masaj yaparak bölgeye uygulayın.
  • Maskara kullanımı gözlerinizi daha güzel ve büyük gösterebilir ancak ciltleri hassas olan kişilerde alerjiye ve kaşıntıya neden olabilir. Maskara fırçanızın üzerine biraz zeytinyağı sürün bu sayede daha uzun ve parlak kirpiklere sahip olabilirsiniz Ayrıca gözlerinize alerji yapmaz ve kirpik kaybınıda önler.

Zeytinyağının saça faydaları nelerdir ve nasıl kullanılır?

  • Zeytinyağının cildimizde harikalar yarattığı gibi saçlarımız içinde çok yararlıdır. Kuru ve kırık saçlara sahipseniz zyetinyağı kullanarak bu sorunlardan kurtula bilirsiniz. Saçlarınızı beslemek ve daha güçlü olamalarını sağlamak için zeytinyağını 20-30 saniye boyunca ısıtın daha sonra saçlarınıza masaj yaparak uygulayın.
  • Aşırı kuru saçlar için uygulaya bileceğiniz yöntem, 4 yemek kaşığı zeytinyağını yarım çay kaşığı bal ile iyice karıştırın. Büyük bir kâsenin içine kaynar su ekleyin ve daha sonra başak bir kâsenin içine karışımı ekleyerek büyük kâsenin içine yerleştirin, bu şekilde hem yağın hem de balın özeliklerini kayıp etmeden kullana bileceksiniz. Saç derinize uyguladıktan sonra 20 dakika bekleyin daha sonra her zaman yaptığınız gibi saçlarınızı yıkayın.
  • Yukarda cildimizin parlaklık kazanması için zeytinyağı,yumurta sarısı ve bal karışımını belirtmiştim aynı yöntemi saçlarımızı beslemek ve parlaklık kazanmalarını sağlamak için kullanabiliriz. Karışımı saçlarınızda 20-30 dakika boyunca bekletin daha sonra her zamanki gibi saçlarınızı yıkayın.
  • Saçlarınızı beslemek için uygulaya bileceğiniz diğer bir yöntemde eşit miktarda suyu ve zeytinyağını karıştırıp saç derinize uygulamaktır. Karışımı uygulamadan önce saçını normal şampuanınızla yıkyıan daha sonra karışımı saçınıza uygulayın ve 5-10 dakika bekleyin daha sonra tekrar şampuanla saçınızı yıkayın.
  • Bukleli ve dalgalı saçlara sahip olmak ve elektriklenmiş saçlardan kurtulmak için zeytinyağını kullanabilirsiniz. Hafif kuru olan sacınıza az miktarda (miktarın olabildiğince az olmasına dikkat edin yoksa saçlarınız yağlanması fazla olacaktır) zeytinyağından sürerek saçlarınızı hem doğal bir parlaklık hem de tararken ciddi bir rahatlığa kavuşmuş olabilirsiniz.

Zeytinyağının eller ve bacaklar için faydaları nelerdir ve nasıl kullanılır?

  • Zeytinyağını ellerinizdeki ve ayaklarınızdaki kurumuş tırnaklarınız ve o bölgedeki ölü derilerden kurtulmak için kullanabilirsiniz. Sadece bir kaç damla zeytinyağını tırnaklarınızın üzerine ve etrafıına dökün ve masaj yapın. Düzenli uyguladıktan sonra ölü derilerin yok olduğunu ve tırnaklarınızın daha canlı ve parlak göründüğünü fark edeceksiniz.
  • Zeytinyağını tırnaklarınıza sürdüğünüzde tırnaklarınızı daha güçlü olmasını sağlar ve parlak bir görünüş katar.

Sağlık Açısından Zeytinyağının Faydaları?

Zeytinyağının sadece bedenimizin dış görünüşü için fayda sağlamaz sağlığımız içinde birden çok yarara sahiptir ve bizi birçok hastalıktan korur.

  • Zeytinyağı tüketerek göğüs kanseri ve kalın bağırsak kanseri olma şansınızı azaltabilirsiniz.
  • Zeytinyağı içerisinde bulundurduğu kimyasal maddeler sayesinde kan şekeri seviyemizi düşürmekte yardımcı olur bu sayede diyabeti önlemekte yardımcı olur.
  • Günlük diyetinize az miktarda zeytinyağı ekleyerek ve normal tansıyon ilaçlarınızı kullanmaya devam ederek tansıyonunuzu düzenleye bilirsiniz.
  • Kalp dostu olan zeytinyağını hemen hemen her yemekte kullanmaya çalışın. Zeytinyağı metabolizmanızı ve sindirim sisteminizi artırır.
  • Daha öncede belirttiğim gibi zeytinyağının içerisinde yüksek mikatrda antioksidan mevcuttur bu sayede karaciğerlerimizi birçok oksidatif stresten uzak tutar ve sağlıklı kalmasını sağlar.
  • Düzelin olarak zeytinyağı içerek en çok görünen kolon hastalıklarından “Ulcerative Colitis” engelleye bilirsiniz. Ayrıca günde 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı sizi “inflamatuar bağırsak hastalığı” dan koruyacaktır.
  • Ayrıca zeytinyağı tüketimi “Averts Alzheimer’s” hastalığına karşı size bağışıklık kazandırmaktadır.
  • Zeytinyağının bir diğer faydası ise, vücudun kalsiyum emilimini artırarak sağlıklı kemiklere sahip olmamızı sağlaması.
  • Zeytinyağı içmek aynı zamanda zihinsel sağlığa da faydaları olduğu bilinmektedir.  Depresyon gibi birçok Mental rahatsızlık tedavisinde kullanılan bir maddedir.

Zeytinyağı ve zayıflamak

Obesite ile savaşmakta ve uzun vadede kilolarınızdan kurtulmak için zeytinyağı kullanın. Günde 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile kilolarınızdan kurtula bilirsiniz. Obezite ile mücadelede ve zayıflamak için düşük yağlı bir diyetten ziyade zengin zeytinyağlı bir diyet daha etkili olacaktır. Yüksek kalori değerine rağmen, uzun vadeli olarak sağlıklı kilo kaybına neden olduğu bilinmektedir. Bu neden ile her gün en az bir yemek kaşığı bu yağdan kullanmaya özen gösteriniz.

Zeytinyağını kullanmak için birkaç ipuçları:

  • Miktar olarak fazla kullanmamaya dikkat edin.
  • Zeytinyağının raf ömrü 2 senedir.
  • Taze oluşmuş açık yaraların üzerine kullanmayın.
  • Zeytinyağını soğuk ve kuru bölgelerde saklayın ve herzaman sıcaktan, havadan ve güneş ışığından uzak tutun.
  • Zeytinyağını siyah cam şişelerde saklayın.
  • Hamilelik ve ya emzirme döneminde zeytinyağını fazla tüketmemeye dikkat edin.

Zeytinyağ masajının faydaları nelerdir?

Zeytinyağının faydalarını saymakla bitiremeyiz. Zeytinyağı ile yapılan masaj kas ağrılarını giderip rahatlamanızı sağlar, ayrıca içerdiği anti iltihap özelliği sayesinde kireçlenmeyi önlemeye yardımcı olur ve cildimizi enfeksiyonlara karşı korur.

Ağrıları gidermek

Günümüz gereği hepimiz saatlerce ister iş için ister şahsi konular için bilgisayar başında oturmak zorundayız bu durum kaslarımız ve eklemlerimizin gerilmesinde ve kireçlenmesine neden olur. Bu oluşan ağrılardan kurtulmak için ilaçlara gerek yok aslında çünkü bedenimizin sadece rahatlamaya ve dinlenmeye ihtiyacı var. Zeytinyağını biraz ısıtıp tüm bedeninize masaj yaparak uygulayarak tüm kas ve eklem ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.

Stresi yok eder

Hayatımız binlerce baskı ve gerilim ile doludur ister iş yerindeki çalışmalar projeler olsun ister ev hayatımızdaki sorunlar, okul hayatı, madi sorunlar  ve buna benzrer birçok şey. Bu sorunların hepsi bedenimizi negatif yönde etkiler, hayat enerjimizi azaltır ve ağrılara neden olur. Tüm bu sorunlardan kurtulmak için zeytinyağını kullanabiliriz, zeytinyağı sinir sistemimizi rahatlatır ve bedenimizin kan dolaşımını artırır, bedenimizi sakinleştirerek hayat enerjimizi çoğaltır ve bedenimizi besler.

Güneş yanıkları

Zeytinyağı içerisinde bulundurduğu vitaminler ve bitki sterolleri sayesinde cildinizi rahatlatır ve oluşmuş olan güneş yanıklarını iyileştirir ayrıca cilidiniz doğal renk tonuna geri dönmesini sağlar. Yazımın ilk kısımlarında belirtiğim gibi eşit miktarda zeytinyağını ve suyu bir kavanozda iyice çalkalayın daha sonra karışımı yanıkların üzerine masaj yaparak sürün.

Selülit giderici

Zeytinyağı sayesinde selülitlerinizden kurtula bilirsiniz yapmanız gerekn tek şey zeytinyağını ve kahve telvesini birlikte karıştırmak ve sorunlu bölgeye uygulamak ya da 1 bardak zeytinyağı ve 250 ml suyu birlikte karıştırıp sorunlu bölgeye masaj yaparak uygulaya bilirsiniz. Uyguladıktan sonra yaklaşık 30 dakika cildinizde bekletin daha sonra ılık su ile yıkayın.

Boyun, omuz ve bel tutulmaları

Gün boyunca bilgisayar karşısında oturarak özellikle de boyun ve omuz bölgelerimiz ağrımaya ve tutulmaya başlar bu sorunu gidermek için ısıtılmış zeytinyağ masajını deneyebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre zeytinyağı içerisinde bulunan “Oleocanthal” sayesinde zeytinyağı iltihap önleyici ilaç olarak işlev görüyor ayrıca bedende iltihap oluşumuna neden olan anzimlerin “CoX-1 ve Cox-2” oluşumunuda engelliyor.

Zeytinyağı masajı nasıl uygulanmalıdır?

Şimdi zeytinyağının faydalarını öğrendiğimize göre, sıra bu yapı kullanarak yapabileceğimiz masajın nasıl yapılacağını ve püf noktalarını öğrenelim. Öncelik ile masaj yapılacak kişinin mesaj suresince rahat olması en önemli etken bunun için sakin bir ortam hafif bir müzik iyi bir tercih olabilir. Kişinin sert bir zeminde uzanması da çok önemli bir etkendir. Ek olarak, masaj yapılacak kişinin herhangi bir sakatlık, ağrı veya hassas/huylandığı bir bölgesi olup olmadığını öğrenin.

Masaja başlarken elinizin altında temiz havluların olmasına dikkat edin.

Yağın ısıtmakla başlayın daha sonrasında yağın ısısının masaj yapılacak kişinin dayanabileceği ısıya indirmeye özen gösterin. 180-200 ml zeytinyağına 15 ml gül veya nane yağı ekleyerek hoş kokulu bir masaj yağı hazırlaya bilirsiniz.

Kişinin sırt üstü yatırdıktan sonra, elinize bir miktar masaj yağı alıp kişinin sırt bölgesine hafifçe dairesel şekilde avuç için ve parmaklarınız ile masaj yapmaya başlayın.

Sırtın alt bölgelerinden başlayarak, parmaklarınız boyun hizasında yukarı doğru hareket ettirip daha sonra da tekrardan aşağı doğru hareket edip ellerinizi vücudun alt kenar bölgelerine kadar indirin. Omurganın kenarlarında bulunan büyük kaslar için biraz daha fazla baskı uygulamanız gerekmektedir. Bu bölgelere özel yoğurma teknikler uygulamanız daha etkili sonuçlar verecektir, çünkü bu bölgeler bir nevi stres bölgeleridir. Sırtın üst kısımlarına geldiğinizde masaj verdiğiniz kişi dirseklerini bükerek omuzlarının biraz yukarı çıkmasını sağlaya bilir bu sayede o bölgelerdeki kaslara daha rahat ulaşabilirsiniz.

Boyun ve omuz bölgelerin de aralıklı baskılar kullanarak masaj yapın. Başparmakların omuz kaslarına baskı uygulayacak şekilde yoğurma hareketlerini tekrarlayınız. Çok fazla baskı uygulamaya dikkat ediniz.

Şimdi ise nazikçe, kollar, eller, parmaklara masaj yapınız. Her seferinde tek bir kolla yapmanız daha iyi sonuç verecektir. Kişinin bileğinden tutarak kendinize doğru çekin. Şimdi ise ellinizle dirsekten başlayarak omuza doğru hafifçe baskı uygulayarak ilerleyin. Her seferinde nazik ve hafifçe parmakları dışa doğru çekerek avuç içinden tırnaklara doğru yoğurunuz.

Benzer şekilde ayaklara da aynı metodu uygulayın. Başparmaklar ile baskı uygulayarak bölgedeki kasları rahatlatmaya çalışın. Ayak kemerlerine daha fazla kuvvet uygulayın, bu böğleler de stres ve gerginlik daha fazla birikmektedir. Ayak topuklarına biraz masaj uyguladıktan sonra ellerdeki gibi ayak parmaklarında masaj uygulayınız.

Kişiyi çevirerek göğüs ve karın bölgesine parmaklarla yumuşak masaj hareketleri uygulayın. Yağın gözlere kaçmasını engelleyerek baş bölgesine şakaklara, yüze dairesel hareketler ile masaj verin. Başparmakları kullanarak kulakların olduğu bölgeye nazikçe masaj uygulayın.

Kesinlikle masajın hiç bir aşamasında acele etmeyin. Yavaş ve nazikçe bedenin her bir bölgesinde uzun, yavaş ve akıcı bir masaj vermeye çalışın.

Son olarak arta kalan zeytinyağını temiz havlu kullanarak temizleyin. En iyi etkiyi elde edebilmek için masajdan sonra sıcak bir duş iyi bir tercih olacaktır.

HABERLER

Sevgi Turizm Üretim Gıda Tar.İnş.ve Tic.Ltd.Şti.
Selimiye Mah. Çağlar Sokak No:2 Side / ANTALYA
Türkiye 0.242.761.73.93

İLETİŞİM

Sevgi Turizm Üretim Gıda Tar.İnş.ve Tic.Ltd.Şti.
Selimiye Mah. Çağlar Sokak No:2 Side / ANTALYA
Türkiye 0.242.761.73.93