X

SANAT ŞEHRİ FLORANSA

Travel & Gourmets
7 Okunma

Floransa tarihsel dokusu, mimarisi, mutfak kültürü ve doğal güzellikleri ile hayranlık uyandıran şehirlerin başında geliyor. Arno Nehri etrafında kurulmuş olan şehir, Akdeniz iklimi dolayısıyla her mevsim ziyaret edilebilirse de ilkbahar en güzel zamanları. Şehirdeki belli başlı yerleri görmek için bir iki gün yeterli olsa da daha detaylı bir gezi için üç dört gün ayırabilirsiniz.

NE YAPILIR?

Floransa gezilecek yerler konusunda İtalya'nın en zengin şehirlerinden. İtalyan Rönesansı'nın başladığı şehir olan Floransa, insanı en başta mimari yapısı ile etkiliyor. Gezip görülecek yerlerin birçoğu birbirine yakın olduğundan gezinizi büyük ölçüde yürüyerek tamamlayabilirsiniz. Zengin koleksiyona sahip müze ve sanat galerilerini gezmek, mimari harikası kilise ve katedralleri ziyaret etmek, manzara noktalarından şehri izlemek, meydanlarda şehrin ruhunu yaşamak Floransa’da yapabileceklerinizden sadece birkaçı.

 

Signoria Meydanı (Piazza della Signoria)

Floransa’nın merkezinde bulunan Signoria Meydanı, dünyaca ünlü heykeltıraşların elinden çıkan eserleri barındırması ile ayrı bir öneme sahip. Bu heykellerden en ünlüsü Michelangelo’nun Davud’u. Güvenlik gerekçesi ile aslı şu anda Güzel Sanatlar Akademisi Galerisi’nde olmakla birlikte bir kopyası Vecchio Sarayı’nın önünde. Palazzo Vecchio ve Uffizi Galerisi gibi iki önemli yapı da bu meydanda yer alıyor. Neptün Çeşmesi, meydandaki bir diğer önemli eser.

Vecchio Sarayı (Palazzo Vecchio)

Vecchio Sarayı Floransa’nın en eski resmi yapılarından birisidir. 1298-1314 yılları arasında inşa edilen saray, Medici ailesinin hem evi hem de yönetim merkezi olarak kullanılmış. Vecchio Sarayı’nın ilk adı Palazzo della Signoria’yken Medici Ailesi’nin Pitti Sarayı’na taşınmasından sonra İtalyanca eski anlamına gelen “Vecchio” adını almıştır. Vecchio Sarayı’nın kapısının iki yanında Michelangelo’nun meşhur Davud heykelinin kopyası ve Bandinelli’nin “Herakles ile Cacus”u bulunmaktadır. Vecchio Sarayı görünüş olarak etkileyici bir yapı olmakla birlikte giriş kısmında yer alan heykeller, Loggia dei Lanzi’deki heykel galerisi ve bulunduğu Signoria Meydanı ile bir bütün olarak düşünüldüğünde kültürel açıdan önemli bir noktadadır. Ayrıca etrafındaki cafe ve restoranlar ile turistlerin de ilgisini çeken yerlerden bir tanesi. Vecchio Sarayı günümüzde şehrin belediye binası olarak kullanılmakla birlikte bir kısmı da müzedir. Floransa Cumhuriyeti’nin toplantı salonu olan “Beş Yüz Salonu” o dönemde dünyanın en büyük salonu olarak geçiyormuş. Buranın duvarları Leonardo da Vinci, Michelangelo, Giorgio Vasari gibi ünlü sanatçılar tarafından resmedilmiş. İtalyan edebiyatının önemli yazarı Dante Alighieri’nin ölüm maskesi de burada yer almakta. Müzeye giriş ücreti 10 Euro.

 

Uffizi Galerisi (Galleria della Uffizi)

Dünyadaki en büyük müzelerden biri olan Uffizi Galerisi, zengin koleksiyonu ile sanatseverlerin ilgisini çekmektedir. Floransa'ya gidildiğinde görülmesi gereken yerlerden olan müze Rönesans dönemine ait önemli eserleri barındırır. Bina, 1560 yılında Giorgio Vasari tarafından Floransa'nın ikinci Dükü olan Cosimo I de Medici adına çalışma ofisi olarak inşa edilmiştir. Medici ailesinin tablo ve heykellerle doldurdukları evi daha sonra sanat galerisi olarak halka açılmıştır. Botticelli, Leonardo da Vinci gibi sanatçıların çalışmalarını görebileceğiniz sanat galerisinde Medici ailesine ait eşyalar da bulunmaktadır. Girişi 8 Euro olan galeriye gitmeden önce biletinizi online olarak da alabilirsiniz.

 

Vecchio Köprüsü (Ponte Vecchio)

Ponte Vecchio, Medici Ailesi’nin Palazzo Pitti ile Palazzo Vecchio arasında rahat bir şekilde gidip gelmeleri için yapılmış bir köprü. Arno Nehri üzerine inşa edilen köprülerin en eskisi. Üzerinde Orta Çağ döneminden kalma Mannelli Kulesi ve Cellini’nin büstü de yer alır. Günümüzde hem şehrin panoramik manzarasını izlemek hem de alışveriş amaçlı kullanılmaktadır.

 

Santa Croce Bazilikası (Basilica di Santa Croce)

Mimari özellik açısından ilgi çeken bir başka yapı Santa Croce Bazilikası. Santa Croce Meydanı’nda yer alan kilise heybetli yapısıyla dikkati çekiyor. Yapımına Duomo’yu da tasarlayan Arnolfo di Cambio tarafından başlanmıştır. Galileo, Michelangelo, Dante, Machiavelli gibi isimlerin anıt mezarı da burada bulunmaktadır.

 

Duomo Meydanı (Piazza del Duomo)

Piazza del Duomo, şehrin en kalabalık meydanlarından bir tanesi. Sebebi de meydanda Floransa Katedrali, Giotto’nun Çan Kulesi, Aziz Giovanni Vaftizhanesi ve Museo dell’Opera del Duomo gibi önemli yapıların yer alması. Etrafında pek çok kafe ve restoranın da bulunduğu meydan konaklama açısından da popüler bir bölge.

 

Floransa Katedrali (Santa Maria del Fiore)

Floransa’nın neredeyse her noktasından görülen bu heybetli yapı, Santa Maria del Fiore ya da Duomo olarak da bilinir. Kentin en ünlü ve büyük dini yapısı konumundaki Floransa Katedrali, 1296-1436 yılları arasında inşa edilmiş. Arnolfo di Cambio’nun temelini attığı yapı uzun yıllar tamamlanamamış, ardından Gitto devam etmiş, Francesco Talenti ve Giovanni di Lapo Ghidi’den sonra Filippo Brunelleschi katedrale son şeklini vermiştir. Katedralin dikkat çeken yerlerinden biri kubbede bulunan fresklerdir. Katedralde yer alan ilgi çekici detaylardan biri de girişin hemen üzerindeki saattir. Üzerinde Hristiyanlığı yaymak için İncil’i yazan dört havarinin resmi bulunur. Girişin ücretsiz olduğu kilisede turistik dönemlerde uzun sıralar oluşabiliyor.

 

Giotto’nun Çan Kulesi (Campanile di Giotto)

Şehrin simgelerinden olan Giotto’nun Çan Kulesi, Floransa Katedrali’nin hemen yanında yer alır. Giotto tarafından yapımına başlanan kuleye son şeklini Brunelleschi vermiştir. Bu görkemli yapı şehrin enfes manzarasını izlemek için ideal bir noktadır. Kuleye çıkmak için 15 Euro ödemek ve epey bir merdiveni göze almak gerekiyor.

 

Duomo Müzesi (Museo dell’Opera del Duomo)

Museo dell’Opera del Duomo, katedralin ve çan kulesinin inşası zamanında yapılmıştır. Bu yapıları denetlemek amacıyla kurulmuş, daha sonra ise müzeye dönüştürülmüştür. Geniş bir alana sahip müzede rölyef, tablo, heykel gibi çeşitli sanatsal çalışmalar sergilenmektedir. 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilen müzeye giriş ücreti 15 Euro.

 

Aziz Giovanni Vaftizhanesi (Battistero di San Giovanni)

Floransa'nın en eski binalarından biri olan vaftizhane dini açıdan önemi kadar farklı mimari yapısı ile de dikkati çeker. Sekizgen biçimli yapısı yeşil ve beyaz mermerlerle süslüdür. Binanın yapılış zamanı tam olarak bilinmemekle birlikte 12. yy.'dan itibaren vaftizhane olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Medici ailesinin de aralarında bulunduğu çok sayıda önemli kişi burada vaftiz edilmiştir. İçerisinde pek çok önemli sanat eseriyle birlikte bazı önemli kişilerin mezarı da bulundurmaktadır. Floransa Romanesk mimarisine mükemmel bir örnek teşkil eden yapıya giriş ücretlidir.

 

Akademi Galerisi (Galleria dell’Accademia)

Dünyanın en ünlü galerilerinden biri olan Akademi Galerisi, geniş bir sanat koleksiyonuna sahiptir. Michelangelo’nun önemli birçok eseri ile birlikte en ünlü eseri “Davut Heykeli” de burada görülebilir. Rönesans dönemine ait eserleri görebileceğiniz bu müzeye giriş ücretli.

 

Cumhuriyet Meydanı (Piazza della Repubblica)

Piazza della Repubblica, Floransa’nın önemli meydanlarından bir tanesi. Şehrin merkezinde bulunan meydanın etrafında şık restoran ve kafeler yer almakta. Bir tarafında Arcone adlı zafer takı bulunan meydanın ortasında bir de atlıkarınca vardır. Biraz mola vermek ve fotoğraf çekmek için ideal bir nokta.

 

 

 

Pitti Sarayı (Palazzo Pitti)

Pitti Sarayı, Arno Nehri’nin güneyinde yer alır. Pitti Ailesi için tasarlanan saray 16. yüzyılda Medici Ailesi tarafından satın alınmış bazı değişikler yapılarak yönetim merkezi haline getirilmiştir. Görkemli yapının içerisinde Barok, Rönesans stili eserlerin sergilendiği Palatine Galerisi ile Modern Sanat galerisi faaliyet gösteriyor. Bir Rönesans sarayı olan Pitti’nin pek çok odası göz alıcı fresklerle süslüdür. Sarayın iç kısmında ayrıca kraliyet ailesi tarafından kullanılmış porselenler ile giyim eşyalarının sergilenmesi için 1983 yılında açılan Porselen Müzesi ve Kostüm Galerisi bulunmaktadır. Sarayı ve içerisindeki müzeleri ziyaret ettikten sonra arka tarafında yer alan Boboli Bahçeleri’ni de görebilirsiniz. Bu iki mekan için bir tam gün ayırmanızda fayda var.

 

Boboli Bahçeleri (Giardino di Boboli)

Dünyanın en ünlü bahçelerinden biri olan Boboli Bahçeleri Pitti Sarayı’nın arkasında yer alır. Medicilerin Pitti Sarayı’nı almalarından sonra yapılan bahçe 18. yüzyıldan sonra halka açılmış. Halkla birlikte turistlerin de ilgi gösterdiği bir yer olduğundan özellikle yazın çok kalabalık olabiliyor. Zengin bitki örtüsünün yanı sıra La Grotta Grande Mağarası ve amfi tiyatro da görülebilir. Giriş ücretli.

 

Michelangelo Meydanı (Piazzale Michelangelo)

Michelangelo Meydanı Floransa manzarasını izlemek ve fotoğraflamak için çok ideal bir nokta. Arno Nehri, Vecchio Sarayı, Vecchio Köprüsü, Floransa Katedrali, Santa Croce Kilisesi gibi pek çok önemli yeri tepeden görme imkanı sunuyor. Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bu bölgenin etrafında alışveriş için dükkanlar da yer alıyor.

Floransa’nın en eski devlet binası Bargello, Santa Maria Novella Bazilikası, San Lorenzo Bazilikası Floransa’da görülebilecek diğer yerler arasında.

 

NE/NEREDE YENİR?

İtalyan mutfağının dünya genelinde haklı bir ünü var. Floransa da zengin yeme-içme kültürüne sahip şehirlerinden biri. İtalyanlar için yeme içme hayattan alınacak keyfin bir parçası. Yemeklerde zeytinyağı kullanıldığı için ne yeseniz çok lezzetli. Tabii bir de peynir çeşitlerini unutmamak lazım: Mozarrella, parmesan, mascarpone, ricotta, gorgonzola...

 

Günün ilk öğünü kahvaltı ile başlayacak olursak İtalyanlar için kahvaltı genelde kahve ve kruvasandan ibaret. Belki yanında biraz da reçel. Dolayısıyla diğer öğünler için seçenekler daha fazla.

 

İtalya ile ilgili daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi İtalyanlarda iş çıkışı “aperitivo” geleneği var. Akşam yemeği öncesi bir bar ya da kafede içki eşliğinde alınan atıştırmalıklarla geçirilen keyifli saatler. Aperol spritz, prosecco, martini, campari en çok tercih edilen içkiler.

 

İtalya deyince akla önce pizza ve makarna gelse de Floransa’da et ön planda. “Floransa Bifteği” diyebileceğimiz “Fiorentina Steak (Bistecca alla Fiorentina)” denemeden dönmemeniz gereken tatlardan. Yanında baharatlı patatesle sunulan bu eti yemek için Trattoria Pizzeria Nerone’u önerebiliriz.

 

İtalya’dayız pizza yemeden olmaz derseniz önerim O Munaciello olacak. Burası 17. yüzyılda inşa edilmiş eski bir kilise içerisinde hizmet veriyor. İlginç dekorunun yanı sıra Napoliten pizzası ile meşhur. Oldukça kalabalık olan mekanda rezervasyonsuz yer bulmak sıkıntı olabilir. Pizza için tavsiye edeceğim bir başka yer ise Gusta Pizza. 

Yemeği yedik sıra tatlıya geldiyse tiramisu, panna cotta, dondurma gibi İtalyan tatlılarını deneyebiliriz. Tiramisu için Repubblica Meydanı’nda yer alan Caffe Gilli’yi ısrarla öneriyorum. Burası tarihi bir pastane, 1733’te açılan mekan Floransa’nın en eskilerinden, her şeyden önce ambiyansı çok etkileyici. Çok şık bir vitrini var. Burada ne yeseniz lezzetli olacağını garanti edebilirim, ama tiramisuyu mutlaka deneyin, daha önce yediklerinizden çok farklı olduğunu göreceksiniz. Panna cotta benim çok sevdiğim hafif bir sütlü tatlı, kırmızı meyve soslu olanlar favorim. Panna cotta için de Trattoria La Casalinga veya Trattoria 4 Leoni’yi deneyebilirsiniz. Dondurma için benim tercihim İtalya genelinde pek çok şubesi bulunan Venchi oldu, kesinlikle çok beğendim. Badiani, Gelateria Dei Neri ve Grom dondurma için önereceğim diğer yerler. Malum İtalyanlar fırın konusunda oldukça başarılı. Pastane ürünlerinden ise İtalyanların sık tükettiği bir kurabiye çeşidi olan “cantuccini (biskotti)” nin tadına bakabilirsiniz. Bunu genelde şaraba batırarak yiyorlar, tercih sizin. Bir de Flosansa’ya özgü bir kek var “schiacciata Fiorentina” isimli bu kek sadece karnaval zamanı yapılıyormuş.

 

Yemek için gezi kısmında saydığımız meydanların etrafında bulunan kafe ve restoran seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz. Özellikle Santo Spirito Meydanı çevresi oldukça hareketli restoran, cafe ya da bar tercihleriniz için bu bölge iyi bir seçenek olabilir.

 

NEREDEN/NE ALINIR?

Floransa sanat galerileri, müzeleri, tarihi dokusu ve mutfağı ile olduğu kadar alışveriş konusundaki çeşitliliği ile de ilgi çeken bir şehir. Özellikle gastronomi meraklıları için tam bir cennet. Gıda alışverişine meraklı olanlar için Floransa’dan alınması gerekenler arasında balzamik sirke, zeytinyağı, cantuccini, farklı tatlardaki reçeller, peynir çeşitleri ve şarap sayılabilir. Tadını sevdiyseniz hafif bir limonlu içki olan limoncello alabilirsiniz. Toskana bölgesinin şarapları meşhur olduğunu da hatırlatalım. Bu saydıklarımın pek çoğunu marketlerin yanı sıra yerel pazarlarda da bulabilirsiniz. Özellikle pazar günleri San Spirito Meydanı’nda kurulan pazar organik ürünleri ile ilgi görüyor. Mercado Cantrale, San Lorenzo, Porcellino Pazarı Floransa’nın diğer ünlü pazarları.

 

Moda denince akla Milano gelse de giyim alışverişi için Floransa da ilginizi çekecektir. Tornabuoni Caddesi üzerinde pek çok lüks mağaza var. Corso caddesi üzerinde ise zincir mağazalardan çok tasarım ürünlere yer veren butikler karşınıza çıkacak. Floransa’da deriden yapılmış ürünler de çok yaygın. Özellikle Santa Croce Meydanı çevresinde deri ile yapılmış pek çok şey bulabilirsiniz. Vintage tarzı seviyorsanız Ciompi Meydanı çevresinde kurulan pazarda ikinci el kıyafet ve aksesuarlar, antika eşyalar görmeniz mümkün. Kozmetik merakınız varsa bir İtalyan markası olan Kiko’nun mağazaları ilginizi çekebilir. Floransa’da seramikten üretilmiş pek çok şey bulabilirsiniz. San Spirito Meydanı çevresinde ise anahtarlık, magnet, kupa gibi klasik hediyelik eşyaları satın alabilirsiniz. Ayrıca Pinokyo’nun yazarı Floransa doğumlu olduğu için pinokyo temalı ürünler de karşınıza çıkacaktır.

 

Her şeyi bir arada bulabileceğiniz çok katlı bir alışveriş merkezi arıyorsanız da Rinascente ve Coin hoşunuza gidecektir.

NEREDE KALINIR?

Floransa’da konaklama için en uygun bölgeler daha merkezi olan Signoria ve Duomo Meydanı çevresi diyebiliriz. Tarihi ve turistik yerlere yakınlığı dolayısıyla tercih edilen bir bölge olduğundan fiyatlar da biraz yüksek. Hareketli bir bölge olması dolayısıyla Santa Croce çevresini de konaklama için düşünebilirsiniz. Daha ekonomik olarak konaklama konusunu çözmek istiyorsanız da Santa Maria Novella çevresindeki seçeneklere bakabilirsiniz. Özellikle Floransa’ya trenle gelecekseniz tren istasyonunun da burada olması işinizi kolaylaştıracaktır. Merkeze ulaşmanız da yürüyerek 10-15 dakika gibi bir süre tutacaktır. Daha da ucuz bir yer arıyorsanız Oltarno’yu tercih edebilirsiniz. Oltarno’nun turistik yerlerden uzak daha çok yerli halkla iç içe olunabilecek bir bölge olduğunu da belirtelim.

banner

Yorum Yap

(*) Gerekli Alanlar