X

VIETNAM’IN KARADENİZ’İ: DA LAT GEZİ REHBERİ

Travel & Gourmets
17 Okunma

Hep biz deriz ya Doğunun Paris'i, Türkiye'nin Maldivler’i vs. diye; bu sefer de "Vietnam'ın Karadeniz’i: Da Lat Gezi Rehberi" diye bir başlıkla giriş yapalım dedik. Doğrusu sahil şehri olan Mui Ne’den Da Lat’a yola çıktığımda böyle bir ortamla karşılaşacağımı pek düşünmemiştim. Baştan söyleyeyim; Vietnam’a gidip Da Lat’ı görmemek bence büyük kayıp.

 

Da Lat’a Otobüs İle Nasıl Gidilir?

Önceden aldığım açık otobüs biletlerinden birini kullanarak Da Lat otobüsü rezervasyonu yaptırdım. Burada pek öyle otogar mantığı yok yani Mui Ne’de kaldığım otelin önünden aldı otobüs diyebilirim. Dağların arasından kıvrıla kıvrıla gideceğiniz bir yer Da Lat. Yol boyunca mola verdiğimiz yerlerde yaban domuzlarıyla birlikte oturup yemek yedik. İlk kez o derece insana yaklaşanını gördüm, sanki evcilleşmiş ve yabanlığı da kalmamış gibiydi. Neyse, Mui Ne ile Da Lat arası otobüsle yaklaşık dört saat sürüyor. Ho Chi Minh’den de aşağı yukarı yedi saat gibi bir yolculuk yaparak Da Lat’a ulaşıyorsunuz.

 

Da Lat’a Uçak İle Nasıl Gidilir?

"Da Lat Gezi Rehberi" yazısında değinilmesi gereken konulardan biri de bu; Da Lat şehir merkezi yakınlarında Lien Khuong Havaalanı var ama sık uçuş bulunmuyor ne yazık ki. Bunun yerine yakınlarda bulunan; Cam Ranh Uluslararası Havaalanı'nı kullanmanız gerekebilir. Buradan sonra tekrar araç kullanıp yaklaşık dört saat süren bir yolculuğa girmeniz gerekiyor. Bir başka önerim de şu; zamanınız varsa Ho Chi Minh şehrinden Mui Ne’e uğrayıp oradan Da Lat’a geçmek daha mantıklı gibi. Hem sahil şeridini görüp hem de dinlenme fırsatını yakalarsınız.

 

Da Lat Hakkında Bilgiler

Burada ansiklopedik bilgiler vermek yerine daha ilgi çekici şeyler paylaşalım en güzeli. Hem bu bilgiler öyle bilgi sitelerinde de yok. Da Lat'da ılıman bir iklim hakim ve yıllık ortalama 24 derece bir sıcaklığa sahip. Ülkenin çiçek ve meyve deposu olarak anılıyor. İklimin elverişli olması ve halkın da bu konuda kendini eğitmesiyle bir sürü sera kurulmuş şehrin dışına. Seyahatiniz sırasında bu seraları da ziyaret edebilirsiniz. Vietnam’ın diğer şehirlerine kıyasla burası hayli soğuk denebilir hatta bir anımı anlatayım sırası gelmişken; Ben burada bir aile işletmesinde kaldım ve diğer şehirlerde olan cehennem sıcağını görünce korkarak klimayı arar oldum odada. Tabii klimayı da göremeyince hemen dönüp rezervasyonumu iptal ettirmeyi düşündüm. Resepsiyondaki arkadaş; akşam battaniye kullanacağımı söyledi gülerek. Ciddi ciddi gece yatarken battaniye ile uyumak zorunda kalmıştım.

 

Neden Da Lat?

Havası hem soğuk oluyor hem de biraz nemli ve soğuğu hissediyorsunuz. Bunun haricinde balıkçılık da hayli yaygın burada. Pazarlara gidip balık alabilir ya da taze balık alıp kızartan yerlere götürebilirsiniz. Tarım en büyük gelir kaynağı olunca; pirinç ile yapılan içkiler, çekirge tarlaları gibi Vietnam kültürüne ait değerleri burada görebilirsiniz. Bir de 1907 yılında Fransızların burada olduğunu düşünürsek, hayli Fransız mimarisine de tanıklık edeceksiniz özellikle şehrin içinde.

 

Da Lat Otelleri ve Konaklama

Burada da direkt nokta atışı vereceğim size. Doğrusu şehirde çok fazla alternatif yok daha doğrusu var ama hep aile işletmesi. Turizmin gelir olduğunu gören kişilerin girişimleri ile açılan minik oteller ya da hosteller var. Ben Da Lat Green Hostel‘de kaldım. Çok tatlı bir çift tarafından işletiliyor ve arkadaş canlısı insanlar. Bana birçok konuda da yardımcı oldular. Otel sırt çantalılar tarafından da hayli tercih ediliyor. Hostel kısmı var, bir de üst kısımda konaklayabileceğiniz oda mevcut hatta odanın hemen önünde de genişçe bir balkon var. Ben bayağı sevmiştim burayı. Sahibi ile geziye bile çıktık. Tabii kıran kırana pazarlık yapın her zaman çünkü siz Asya’dasınız. Bunun haricinde çeşitli web sitelerine bakarak konaklama konusunu çözebilirsiniz. Ufak bir not: özellikle Asya’da ve Vietnam’da da Agoda çok popüler. Otel ararken işinizi kolaylaştıracağı için elinizin altında dursun.

 

Da Lat Gezilecek Yerler

"Da Lat Gezi Rehberi" yazısının en baba konusuna geldik. biz ne yaptık ondan bahsedeyim biraz. Ben, Fransız ve Singapurlu arkadaşlarım tur firması arayışına koyulduk. Sonra dedik ki motor kiralayıp motor kullanalım. Bence motorun en tehlikeli olduğu ülkelerden biri Vietnam. Kural yok karmaşa var yani bayağı tehlikeli. Da Lat özellikle daha da fena çünkü şehrin dışı köy gibi.

 

“Bir Araç Ayarlayın”

Ben tur firması aradığımızı konakladığımız Da Lat Green Hostel’in sahibine söyledim bir kahvaltı masasında. İleri geri, kavga dövüş adamın jipini tur aracı olarak kullanmaya karar verdik. Tabii sıkı pazarlık yaptık ve adam hariç üç kişi olduğumuz için de uygun bir fiyata geldi. Toplu turlardan daha az ödediğimizi söyleyebilirim. Tabii üç kişi gezmenin rahatlığı ve istediğimiz yerde istediğimiz gibi kalmak da cabası. Yapmanız gereken şu; tur firmalarından planı alın ve aracı olan biriyle pazarlığa başlayın. Paranın tamamını vermeyin. Bir kısmını ödeyip sonrasında tamamını verirsiniz. Tur sonunda dedik ki; iyi ki böyle düşünmüşüz çünkü otele döndüğümüz sırada bir yağmur bastırdı. Motor altımızdan kayar giderdi o derece.

 

“İlk Durak Bir Tepe”

"Da Lat Gezi Rehberi" yazısının ilk durağı bir tepe oldu. Araçla gittik ve patikadan çıkmamız gerekiyordu. Tabii biz yürüdük araç sahibi aşağıda bekledi. Gerçekten manzarası güzel ve boylu boyunca Da Lat’ı görebiliyorsunuz. Biraz toprak yoldan yokuş çıkmak gerekiyor orası da ayrı tabii. Fotoğraf çekimi sonrasında yolumuza devam ettik.

 

Çiçek Bahçeleri / Van-Thanh-Flower-Village
Seracılık çok gelişmiş demiştim burada ve ilk durağımız da bu seralardan biri oldu. Etrafı gezdik, fotoğraf çektik ve yetiştirilen çiçeklere baktık. Gerçekten çeşit çeşit çiçek var burada. Söylenene göre; her gün kamyon dolusu çiçek özellikle Ho Chi Minh şehrine gidermiş buradan. Ülkenin çiçek deposu burası yani.

 

Kahve Tarlaları / Dalat-Coffee-farm
Buraya turla gelmediğimize sevindim mesela. Bizimle gelen tur, hemen etrafa bakıp geri döndü ama biz oturup bir kahve içelim dedik. Öncesinde de tarlayı dolaşıp kahve hakkında bilgi aldık. Burada Kopi Luwak da var. Yani Türkçeleştirirsek; Luwak Kahvesi. Luwak denilen gelincik benzeri bir canlıya kahve çekirdekleri yediriliyor. Sonra dışkısı alınarak kahve yapılıyor. Dünyanın en pahalı kahvesi olarak gösteriliyor bu kahve. Tabii biz kahveleri ve luwakları da gördük. Doğrusu insanın içini acıtan bir manzara. Neyse kahveyi içtiğimiz yerin manzarası görmeye değer. Gerçekten mükemmel.

 

Gülen Buddhaa Heykeli ve Tapınağı / Linh-An-Pagoda-Happy-Buddha
Yani diyor ki; "Neşeli ol ki genç kalasın." Gerçekten Buddha’nın yüzü ve kahkahası beliriyor merdivenleri çıkar çıkmaz. Tabii ki heykelden bahsediyorum; çok samimi ve güzel. Bu kısımda da hem tapınak incelemesi yapıp hem de güzel kareler alabilirsiniz.

 

Fil Şelalesi / Dalat-Elephant-Waterfall
Bakmayın böyle dediğime orijinal adı; Elephant Waterfall. Neden böyle demişler bir bilgim yok belki de anlamı vardır diye düşünerek sorsam da cevap alamadım. Fillerin kutsallığı dediler öyle geçiştirdiler. Yukarıdan da bakabilirsiniz ama asıl kareyi aşağı inerek daha doğrusu şelalenin altına doğru yürüyerek yakalarsınız. Bir yürüyüş yolu yapmışlar ancak dikkatli olun derim çok kişi düşüyormuş bu yolda. Zaten bir süre sonra da o yol da kalmıyor sadece taşlara tutunarak iniyorsunuz. Tavsiyem sağlam bir ayakkabı giymeniz ve inmeden önce sıkıca bağcıklarınızı bağlamanız.

 

İpek Fabrikası / Dalat-Silk-Factory
Adına İpek Böceği Fabrikası desek daha da doğru olurmuş sanırım. Burada kova kova kurtları ve ipek böceğinden ipeğe geçiş serüvenine şahit olabilirsiniz. Fabrika ama minik bir müze gibi de olmuş. Ziyaretçilere açık olan kısım da üretim aşama aşama gösteriliyor. İsteyenler fotoğraf da çekebiliyor. Tur sonunda hediyelik eşya vs. alabilirsiniz. İlk aşama sonrasına bakınca ne zahmetli işmiş diyeceksiniz.

 

 

 

 

Organik Pirinç Şarabı Fabrikası / Dalat-Organic-Rice-Wine
Evet ciddi ciddi organik burası. Hijyen kısmı için pek bir şey yapılmamış desek yeridir. Aslında pirinç şarabı deniyor ama alkol oranı çok yüksek. Büyük kazanlarda ve yarı karanlık odalarda imal ediliyor. Burada da baştan sonra imalat sürecini görebiliyorsunuz. Hediyelik eşya alabileceğiniz yerlerden biri burası da. Hatta çokça sorulan şarabın içinde yılan ve çeşitli hayvanların olduğu yer de burası. Yapılan şişelerin içinde tüyleriyle birlikte canlıları bile koymuşlar. Akrep var yılan var yani var oğlu var. Mideniz pek kaldırmayabilir ama onların söylediğine göre; yılan vs. içkiye güç verirmiş tabii içene de öyle.

 

Çekirge Tarlaları / Cricket-Farm
İşte bu ciddi anlamda "etkileyici" diyeceğiniz yerlerden. Bence "Da Lat Gezi Rehberi" yazısının da en etkileyici sahneleri burada yer alıyor. Hani sokaklarda evlerde çekirge yiyorlar ya. İşte o çekirgeler öyle sokaktan yoldan falan toplanarak elde edilmiyormuş. Adamlar çekirge üretim tesisi kurmuş ve buradan halka arz ediyor.

Gecekondu gibi bir yere girdik ve bizim aracın sahibi biriyle selamlaştı ve bizi göstererek; gezdiriyoruz işte tavrında bir şeyler söyledi. Tabii burayla ilgili ufak bir şeyler anlattıktan sonra arka taraf geçtik. Hepimiz şoktaydık, çünkü içinde ağaç dalı ve yaprakları bulunan havuzlarda binlerce çekirge. Kimisi ufak kimisi büyük ama hepsi çekirge dolu. Elimize aldığımız bir fısfısla çekirgelere su verdikten sonra da başladık süreci öğrenmeye. Bu sürecin sonunda çay ve kızarmış çekirge ikramı olduğunu da söylemeliyim tabii. Değişik bir deneyimdi diyebilirim...

 

Da Lat Railway Station / Ancient-Dalat-Railway-Station
Şehir merkezine geldik artık ve yağmur da ufaktan hissettiriyor. Da Lat’a tren ile de gidebilirsiniz ama bizim gitme sebebimiz turistik bir geziydi. Birkaç vagon var ve onlara binerek fotoğraf çektirebiliyorsunuz. Fransız izleri bulunan bu istasyonda tarihe de tanıklık edeceksiniz.

 

Da Lat Flower Park
Madem şehre geldik o zaman bir de Da Lat Çiçek Parkı’na gidelim diyerek girdik içeri. Çiçek seviyorum ben diyen varsa burada kesinlikle bulunmalı. Geniş ve yapay bir gölün etrafına kurulmuş bir alan. Hem renkli heykeller var hem de rengârenk çiçekler süslüyor tüm parkı. Yağmur geliyor diye hızlı hızlı davranıp buradan da son durağımıza doğru yola koyulduk.

 

Da Lat Crazy House
Şehrin popüler yerlerinden biri de Crazy House. Adından da anlaşılacağı gibi çılgınlar gibi dizayn edilmiş bir yer burası. Aynı zamanda otel olarak da hizmet veriyor ve giriş için ücret ödüyorsunuz. Ne mi var? Değişik bir mimari ve içeride de yapı ile ilgili bilgiler var. Bunun yanında manzarası da güzel. Biz içeri girer girmez öyle bir yağmur başladı ki... Böyle yağmur görmemiştim hiç.

 

Da Lat’ta Nerede Ne Yenir?
Dalat-An-Cafe

Geldik "Da Lat Gezi Rehberi" yazısının yeme içme kısmına. Yemek için genelde lokal pazarları tercih ettik arkadaşlarla birlikte ve çok memnun kaldık. Taze balık, otantik yemekler ve bol bol taze meyve ve sebze ile ziyafet çektik. Yemek konusunda An Cafe Dalat’ı önerebilirim. Hem popüler hem turiste yönelik hem de oldukça temiz bir yer. Salıncakta sallanarak yemek söyleyebilir ya da masanıza gelen boyama kalemleriyle servisinizi boyayabilirsiniz. Ben ikisini de yapmadan bahçede oturmayı tercih ettim. Yemek yerken sallanmak zaten pek bana göre değil. Lezzetli yemeklerin olduğu mekanda güzel kahveler ve soğuk taze içecekler de var. Ben kahve içeyim, şöyle ortama gireyim derseniz de; Gout Coffee’yi beğenmiştik. Uzun uzun oturup bol bol keyif yapacağınız bir yer hatta oranın da karşısında ufak bir mekan var. Orada da hep çorba içerdim. İçine de yumurta attırırdım. Çocuklar bayağı ilgili ve temizdi artı oldukça da ucuz.

banner

Yorum Yap

(*) Gerekli Alanlar