X

Çikolata Nedir?

Travel & Gourmets
10 Okunma

Herkesi mutlu edebilen, sihirli yiyecek çikolata hakkında neler biliyorsunuz? Sizce yediğiniz gerçek çikolata mı, yoksa yıllarca kokolin yiyip çikolata yediğimizi mi sandınız?

Çikolata Nedir:

Türk Gıda Tebliğine Göre Çikolata: Kakao ürünleri ile şeker ve/veya tatlandırıcı; gerektiğinde süt yağı dışındaki hayvansal yağlar hariç olmak üzere diğer gıda bileşenleri ile süt ve/veya süt ürünleri ve Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde izin verilen katkı ve/veya aroma maddelerinin ilavesi ile tekniğine uygun şekilde hazırlanan ürünü ifade eder.

Yanibu demek oluyor ki; süt tozundaki yağ haricinde hiçbir hayvansal yağ içeremez. Gerçek çikolatada sadece %100 kakao yağı vardır. Palm yağı vb. yağları içeren ürüne çikolata değil "Kokolin" diyoruz.

Wikipedia kaynağına göre kokolin; içinde süt yerine peynir altı suyu tozu barındıran, kakao yağı yerine margarin ya da farklı yağ türevlerini içeren, kakao yerine kakao tozu barındıran çikolata benzeri bir tatlı türüdür. Genellikle bayramlarda ikram edilir. Bir çikolatanın kalitesini belirleyecek kadar önemli olan "kakao yağı"nı bulundurmadığından dolayı kokolin ismiyle anılır.

Evet kakaolu her ürün maalesef çikolata değildir. Yukarıda da gördüğünüz gibi bir ürünün çikolata olabilmesi için içerisinde mutlaka sadece %100 kakao yağı olmalıdır. 

Kakao yağı neden önemlidir, o zaman firmalar neden kakao yağı yerine diğer yağları kullanıyor derseniz onun nedeni de çok basit; kakao yağı daha pahalı! Palm yağı, ayçiçek yağı, hurma yağı vs vs... Kakao yağı harici herhangi bir yağ kullanırsanız ürününüz daha ucuz olur ama gerçek çikolata olmaz!

Kakao yağı içeren gerçek bir çikolata yediğinizde ne olur?

Kakao yağı vücut sıcaklığında eridiğinden dolayı, öncelikle tadına baktığınızda damağınızda erir. Ağzınızda bir lezzet şöleni başlar. Keyifli bir ürün yersiniz.

Aynı zamanda kakao yağı vücut sıcaklığında eridiğinden dolayı damar sertliği yapmaz.

Cilt kuruluğuna ve yaşlanmaya karşı etkilidir.

Kokolin yerseniz ne olur?

Ağzınızda erimeyen, katı bir şeyi ne çiğneyebilirsiniz ne kolayca yutabilirsiniz; mideniz yanar. Kolesterol yapar çünkü vücut sıcaklığında erimez.

Peki neden Kokolin var?

Çünkü kakao çekirdeği gibi kuru bir maddeden elde edilen kakao yağı hem azdır, hem kakao yağını elde etme prosesi daha zordur ve dolayısıyla daha pahalıdır. Maalesef daha ucuz çikolata yemek isteyen kişiler, kakaolu yiyecek yemektedirler ancak ne yazık ki çikolata yememektedirler.

Kaliteli, gerçek çikolata yemeğe alışan biri kolaylıkla kokolini ve çikolatayı ayırt edebilir. Gerçek çikolata sevenler kolay kolay kokolin yiyemezler. Biz GloriesChocolate olarak çikolatalarımızı sadece %100 kakao yağı ve gerçek meyvelerden üretiyoruz. Bu nedenle tadına bir kez bakan, devamlı Glories lezzetini tercih ediyor. Biz ne dersek diyelim, karar veren ve kaliteyi anlayan önce damağınız, sonra mideniz oluyor ve onlar kolay kolay yanılmıyor.

Handmade ve homemade Türkiye'de çok karıştırılan iki terimdir. Homemade evde yapılan ürünlere verilen isimdir. Yine elde yapılır ancak evinizin mutfağında üretirsiniz. Handmade ise yatırım yapılmış ve modern bir üretim tesisi kurulmuş, ancak ustalık ve bilgi birikimiyle elde yapılan ürünlerdir. Handmade çikolata üretiminde her biri çikolata tek tek elde üretilmektedir. Ürünleri büyük silolara koyup tonlarca almak yerine, her birinin üretiminden sorumlu şefler tarafından kontrollü olarak beğenilmeyen meyveler ayrılarak çikolatalar tek tek özenle üretilir. Değer verdiğiniz kişileri mutlu etmek için gerçek el yapımı çikolata hediye edebilirsiniz.

Çünkü;

El yapımı çikolata kalite anlamına gelmektedir.

Handmade çikolatalar tek tek el ile üretilmektedir. Doğal malzemelerden oluşmasının yanı sıra, kişiye özel ve eşsiz olması en büyük özelliğidir.

Handmade demek; sevgi, emek ve yaratıcılıkla ortaya çıkan bir ürün demektir.

Siz de bu özel ayda, sevdiklerinize el yapımı çikolata hediye ederek onları mutlu edebilir ve ne kadar değerli olduklarını hissettirebilirsiniz.

banner

Yorum Yap

(*) Gerekli Alanlar