X

PANCARLI HAMURDA SEBZELİ MANTI

Travel & Gourmets
12 Okunma

"Mantı nereden gelmiş?" diye kime sorarsanız sorun size hiç düşünmeden "Kayseri" diyecektir. Peki hiç düşündünüz mü "Kayseriʼye nereden gelmiş" diye? Ben söyleyeyim; Çin. Bunu okuyanlardan itiraz edenler mutlaka çıkacaktır. Siz itiraza başlamadan önce ben açıklamaya başlayayım; Türkçeʼdeki "Mantı" kelimesi, Çinceʼdeki "Mantou" kelimesinden türetilmiş. Bu lezzetin Çin'den Anadolu'ya yüzyıllar önce Orta Asya Türkleri vasıtasıyla getirildiği düşünülüyor. Hatta öyle söyleniyor ki; bilinen adıyla "Börek" bile (Yani hamurun arasına çeşitli malzemeler koyup pişirme) Mantouʼun Anadolu'ya yolculuğu sırasında geçtiği topraklardan değişerek oluşmuş bir lezzet. Tarih kayıtlarındaki mantıya ait en eski bilgi 13. yyʼa ait. On beşinci yüzyıl Osmanlı mutfağının da en gözde yemeklerinden birisiymiş. Öyle ki, Fatih Sultan Mehmetʼin sabah sofraları için haftanın beş günü mantı pişirilirken, 16. yüzyıl II.Beyazıt döneminde de Topkapı sarayının sonbahar yemekleri listesinde yer almış. Ancak mantı, günümüzdekinden farklı olarak Osmanlı mutfağında, nohut vb. bakliyat eklenip buharda pişirilerek hazırlanıyormuş. Yani pişirme yöntemi açısından Çinʼden gelen haline oldukça yakın. Gelelim az sonra tarifini verecek olduğum mantıya. Gerek hamur bazında, gerekse iç katkısı bazında biraz farklı ve bir o kadar lezzetli. Hamurunda renksel anlamda biraz oynayalım istedim ve tabii bunu gayet sağlıklı biçimde pancar püresi kullanarak yaptım.

Hamuru için

Malzemeler:

250 gr. Un

1 yemek kaşığı Pancar püresi

1 adet Yumurta

1 çay kaşığı Tuz

1 çay bardağı Su

İç harcı için;

Malzemeler:

Yarım adet Küçük boy soğan

1 diş Sarımsak

1 adet Kapya biber

2-3 adet Brüksel lahanası

1 bağ Ispanak

2 adet Yumurta

Bir miktar Zeytinyağı

Bir tutam Tuz, karabiber

Bir tutam Muskat

Hazırlanışı:

1. Öncelikle hamuru yoğurup yarım saat kadar dinlendirmeye alın.

2. Hamur dinlenirken bir tava içinde öncelikle soğan ve sarımsağı, ardından sırasıyla ince kıyılmış Brüksel lahanası, kapya biberi ve ıspanağı kavurun.

3. Kavrulan harca yumurtaları kırıp karıştırarak pişirin.

4. Tuz, karabiber ve muskat ilavesinin ardından soğuması için dinlendirmeye alın.

5. Dinlenmiş hamuru yufkadan biraz daha kalın açın. Dilediğiniz ölçülerde kare kesip iç harcından ekleyerek, pişerken açılmayacak şekilde sıkıştırarak kapatın.

6. İşlem bittikten sonra normal ya da sebze suyunda mantıları 4-5 dakika haşlayıp tabaklara alın.

Servis önerisi: Ben ince kıyılmış bir kaç dal naneyi ve bir diş sarımsağı yoğurtla karıştırdım ve en üstüne de tereyağı kızdırdım. Siz dilerseniz küçük değişiklikler yapabilirsiniz.

banner

Yorum Yap

(*) Gerekli Alanlar