X

PAUL BOCUSE VE HOROZ DÖVMESİ

Travel & Gourmets
16 Okunma

"Bir mimar hata yaparsa onu örtmek için sarmaşık büyütür,

eğer bir doktor hata yaparsa onu toprakla kaplar,

eğer bir aşçı hata yaparsa, onu sos ile kapatır

ve bunun yeni tarifi olduğunu söyler." -Paul Bocuse

Bocuse’un bu sözü oldum olası ünlü şef Massimo Bottura’yı hatırlatmıştır bana. Bottura servisin en de zor olduğu anda sunuma gitmek üzere hazırlanan limonlu tartı düşürüşünü, o düşme anında kırılan tartı ve yapabilecek hiçbir şeyi olmadığından ötürü tartı kırılmış bir biçimde servis ettiğini ve tartı "Oops I dropped the Lemon Tart / Tartı düşürdüm" adı ile takdim ettiğini, sonrasında da bu adı değiştirmediğini anlatmıştır her seferinde. Bocuse’un tam da söylemek istediği bu olsa gerek.

Fransız mutfağını dünyaya tanıtan, 1965 yılından bu yana üç Michelin yıldızını elinde tutan Bocuse 20 Ocak 2018’de soğuk bir Lyon gününde veda etti hayata.

Şef, ailesinden kalan dokuz odalı oteli renove edip ailenin adını düştüğü yerden çıkartıp Fransız mutfağını bir adım öteye taşımakla kalmadı, taze ürünlerin kullanımı ile daha fresh denebilecek bu yeni mutfağı dünyaya açtı; lakin tereyağından asla vazgeçmedi.

1965 yılından bu yana her yıl düzenlenen "Bocuse d’Or-Dünyanın En İyi Şefi Yarışması"nın da kurucusu olan Bocuse, siyah trüf mantarlı çorbasıyla nam salmış olmasının yanı sıra kadın aşçıları küçümseyen açıklamaları ile bolca söz ettirdi kendinden. Kadınların doğasında yatan duygusallığın bu meslek için uygun olmadığını belirttiği gibi, belki de bu sebepten horoz dövmesini de gururla sergilemekten hiç çekinmedi.

 

Çıraklık dönemini tam altı yıl süreyle yanında çalıştığı Fernand Point ile geçiren Bocuse, Point’e içtiği şampanyalarda eşlik etmiş midir bilmek güç; ancak dünyadan hiçbir zaman göçmeyeceği bir gerçek. (Kendisi gibi birçok önemli aşçının yetişmesine öncülük etmiş olan Point öğretmenliği ve aşçılığının yanı sıra her sabah kahvaltıda içtiği şampanyalarla da anılırdı.)

 

Bazen doğru bilinen yoldan sapılması gerektiğini ve asıl gerekenin herkesin gittiği yoldan uzaklaşmak için gösterilen cesaret olduğunu söyleyen şef olmadan, bu yıl ilk kez düzenlenecek olan Bocuse d’Or için yeni bir devir başlıyor.

banner

Yorum Yap

(*) Gerekli Alanlar