X

ARANCİNİ (PİRİNÇ KÖFTESİ)

Travel & Gourmets
8 Okunma

Güney İtalya'da özellikle Sicilya'da sevilen bir sokak yemeği olan ve risotto pirincinden yapılan bu pirinç köftesinin tarihçesi şöyledir: Uzun yüzyıllardır, Güney İtalya Campania bölgesinde yapılan ve İtalyanca karşılığı portakal anlamına gelen bu yemek, ilk olarak Napoli Aragon krallığı döneminde "Palle di riso" (pirinç topları) olarak söylendiği ve yapıldığı  biliniyor. Ancak şu andaki portakal anlamına gelen arancini ilk olarak Sicilya'da yapılmış ve yemek masalarına gelmiştir.

Geleneksel olarak arancini iki formda yapılır. İlki; tamamen yuvarlak top şeklinde, et ve et sosu, mozarella ve bezelye ile içi doldurulur. Diğer şekli ise; bundan daha uzun ve armut formunda yapılır. İçine prosciutto (domuz eti), mozarella ve parçalanmış çeşitli peynirler koyulur. Sicilya'da Catania şehrinde içinde patlıcan ve fıstıklı olanı çok meşhurdur, bölgesel olarak içine sosis, tavuk, balık ve hatta ahtapot mürekkebi konularak yapılır.

Özelikle 13 Aralık'ta Palermo (Sicilya) şehrinde yapılan Saint Lucia festivalinde kurulan yemek tezgahlarında tatlı ve kakaolu çeşidini de görmek mümkündür.

Gelelim  tarife

Malzemeler

500 gr arborio risotto pirinci

1.2 lt su

30 gr tereyağı

1 tutam safran

Tuz

100 gr rende parmesan

3 yumurta 

1 kg galeta unu

1 litre zeytinyağı kızartmak için

İç malzemeleri

200 gr domates püresi

50 gr kırmızı şarap

2 yemek kaşığı zeytinyağı

100 gr yağsız dana eti (parçalanmış)

Pirinci ½ lt suyun içine koyarak kaynatmaya başlayın, içerisine daha önce sıcak suda beklettiğiniz safranı, tereyağını ve tuzu ekleyin. Suyunu çekince 100 gr parmesanı içine ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın. Başka bir tencerede iç malzemeleri suyu çekinceye kadar bekletin ve soğumaya bırakın. Derin bir kapta yumurtayı çırpın, düz bir kaba galeta unu koyun, bir avuç pirinç karışımı alın ve ortasına et karışımını koyun, iyice top gibi yuvarlayıp yumurta ve galeta unundan geçirin, daha önceden ısıtılmış olan zeytinyağı içerisine kızartmaya atın, hafif portakal rengine dönünce yağını süzdürerek servis edin.

banner

Yorum Yap

(*) Gerekli Alanlar