X

YURT DIŞI SEYAHATLERDEN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER

Travel & Gourmets
7 Okunma

Yurt dışına seyahat planlıyorsunuz, gideceğiniz ülkeye karar verdiniz hatta o ülkenin gezilecek-görülecek yerlerine de çalıştınız, nerede ne yenmesi gerekir biliyorsunuz ama kusursuz ve sorunsuz bir yurt dışı seyahati deneyimi yaşamanızın bazı önemli kuralları var, gelin hep birlikte bunların neler olduklarını görelim.

1- PASAPORTUNUZUN KONTROLÜNÜZÜ YAPMAYI VE VİZELERİNİZİ ALMAYI  UNUTMAYIN

Yurt dışı seyahatlerindeki en önemli şey pasaporttur. Yola çıkmadan en az altı ay önce kontrolünü yapmalısınız çünkü bazı ülkeler geçerlilik süresi 6 ay sonra dolacak olan pasaportlara vize vermiyorlar ya da gümrük geçişlerinde canınızı sıkacak şeylerle hatta ülkeye alınmama durumuyla bile karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple yola çıkmadan önce mutlaka pasaportunuzun kullanım süresini kontrol edin. Yine aynı biçimde pasaportlarımızın türlerine göre bazı ülkelerin talep ettikleri vizelerin süreleri değişkenlik gösterir. Vize başvurusunda bulunmadan önce internette Dış İşleri Bakanlığı tarafından yapılmış en son güncellemeleri kontrol edin.

2- YURT DIŞI ÇIKIŞ FONU İÇİN BANKAYA PARA YATIRMAYI UNUTMAYIN

Bu işlemi artık çoğu hava alanında da yapabiliyorsunuz ama daha yerel hava limanlarında bu hizmetin olmayabileceğini hesaba katarak önceden bankaya yatırılmasında fayda var. Önemli: Aldığınız pulu tüm seyahat boyunca saklayın.

3- AŞI OLMANIZI GEREKTİREN BİR ÜLKEYE Mİ GİDİYORSUNUZ? SÜREKLİ KULLANMAK ZORUNDA OLDUĞUNUZ BİR İLAÇ VAR MI?

Seyahatlerinizde bazı ülkelerdeki hastalıklara yakalanmamak için gerekli aşıların yapılmasına özen gösterin. Internet üzerinden ya da direkt gideceğiniz ülkenin Başkonsoluğuyla iletişime geçerek ülke girişinde mecbur tutulan bir aşı ya da sadece önlem adına sizin kendi isteğinizle olmanızı gerektirebilecek bir aşı var mı öğrenin. Bazı ülkeler bazı hastalıklara karşı ülke girişinde sizden aşı karnenizi soracaktır, karnenizi de iyi saklayın. Ayrıca uzun bir seyahate gidiyorsanız ve sürekli olarak kullandığınız bir ilaç varsa kalacağınız gün kadar o ilaçtan yanınıza alıp gitmenizi öneririm. Çünkü bazı ülkelerde bırakın o ilacı muadili bir ilaç alacak yer bile bulamayabilirsiniz. İlaçların kutuları çok yer kaplayacağından atın, sadece ilaçları ve ihtiyaç duyacaksanız prospektüslerini alın yanınıza.

4- GİDECEĞİNİZ ÜLKENİN KONSOLOSLUK BİLGİLERİNİ ÖĞRENİN

Seyahat anında olumsuz herhangi bir şey yaşadığınız takdirde (pasaportunuzun çalınması ya da kaybedilmesi gibi) başvurabileceğiniz tek merci, kendi ülkenizin konsolosluğudur. Yola çıkmadan önce konsolosluğun bulunduğu şehri, telefon numaralarını, internet adresini mutlaka öğrenin ve bu bilgileri çantanızın özel bir bölmesinde saklayın. Hatta yola çıkmadan mutlaka internet sitesinden gideceğiniz ülkeyle ilgili gerekli bilgileri içeren konsolosluk bilgilerini öğrenin.

5- KREDİ KARTINIZLA İLGİLİ BANKANIZLA İLETİŞİME GEÇİN

Bazı banka kartları yurt dışı kullanıma kapalıdır. Yola çıkmadan önce mutlaka kartınızın kullanıma açık olduğunu teyit edin ve bankanıza yurt dışına çıkacağınızı bildirin. Yine aynı şekilde nakit çekmeniz durumunda bankanızın sizden ne kadar komisyon alacağını da öğrenmeniz, sonradan yüklü bir ekstra masrafla karşılaşmanızı önler. Ayrıca her zaman kredi kartınıza güvenmeyin, yanınızda mutlaka döviz bulundurun. Çünkü bazı ülkelerde kredi kartı geçmeyen pek çok yerle karşılaşacaksınız. Hatta gittiğiniz restorana girmeden önce eğer ödemeyi kartla yapmayı düşünüyorsanız mutlaka kart geçip geçmediğini sorun. Gitmeden önce bizim ATM'lerimizden birinin fotoğrafını çekmenizi öneririm. Çünkü bazı dünya ülkelerinde örneğin Yunanistan, Rusya, Tayland gibi ülkeler latin harfleri kullanmadığından ATM'lerinden hiçbir şey anlamayacaksınız, elinizde kendi ülkeniz ATM'sinden alınmış bir fotoğraf size hangi sayı nerede diye fikir verecektir.

6- SEYAHAT BELGELERİNİZİN BİR KOPYASI OLSUN

Mutlaka pasaportunuzun ilk sayfasının, biletlerinizin, otel rezervasyonlarınızın birer kopyasını almış olun. İster elinizde fotokopisi olsun, ister telefonunuzda olsun ama mutlaka olsun. Hatta bir yakınınıza da kopyasını bırakın, özellikle pasaportunuzun kopyasının olması olası bir çalınma ya da kayıp durumunda hayati bir kurtarıcı olacaktır.

7- ULUSLARARASI EHLİYETİNİZ OLSUN

Gideceğiniz ülkede araba kullanmayı planlıyorsanız mutlaka uluslararası ehliyet sahibi olmalısınız. Araç kiralayacaksanız firma sizden onaylı ehliyetinizi görmeyi isteyecektir. Gittiniz ülkede uluslararası ehliyetsiz yakalandığınız taktirde ödemeniz gereken cezalar ağırdır. Ayrıca bazı ülkelerde trafik ters yönden akmaktadır. Her ülkenin kendi trafik kuralları vardır. Bunları öğrenmeden o ülkenin trafiğine çıkmanız sizin ve trafikteki diğer kişilerin can güvenliğini tehlikeye sokar. Lütfen bu konuda hassas olun.

8- ELEKTRONİKLERİNİZ İÇİN ADAPTÖRÜNÜZ OLSUN

Her ülkenin kullandığı volt farklıdır. Ayrıca farklı prizler kullanan ülkeler vardır. Gitmeden önce yanınıza mutlaka uluslararası priz girişlerinin olduğu bir adaptör alırsanız rahat edersiniz. Bu arada çoğu otel odasında kullanılan televizyonların bir usb girişinin olduğunu da unutmayın, telefonunuzu şarj edebilmenizi sağlar.

9- GİDECEĞİNİZ ÜLKENİN YEREL DİLİNDEN ÖNEMLİ BİRKAÇ KELİME ÖĞRENİN

Sadece “teşekkür ederim” kelimesini bile öğrenmeniz o ülke insanını çok memnun edecektir. Bazı önemli anahtar kelimeleri biliyor olmakta her zaman fayda vardır. "Lütfen, Yardım Edin, Adres, Yemek, Su" gibi kelimelerin söyleniş biçimlerini öğrenin. Tam telaffuz edemeseniz bile göstermiş olduğunuz çaba mutlaka size bol gülümsemeli yardım olarak geri dönecektir, bundan hiç şüpheniz olmasın.

10- ÜLKELERİN GİRİŞ-ÇIKIŞ ÜCRETLERİNİ ÖĞRENİN

Bazı ülkeler giriş ve çıkışlarında gümrükte sizden ekstra para talep edecektir. Yanınızda o ülkenin parasından olduğundan emin olun. Bu önemli bir ayrıntı çünkü genelde son gün dönüyor olduğumuz için o ülkenin dövizini son kuruşuna kadar harcamaya çalışırız ama hava alanında sizden çıkış ücreti istendiğinde ya beklediğiniz sıradan çıkıp para bozdurmanız gerekir ya da bazı ülkelerde paranızı çevirecek bir yer bile bulamayabilirsiniz. Önceden bu bilgileri öğrenip o parayı muhafaza ederseniz zor durumda kalmaktan kurtulursunuz.

11- SEYAHAT VE SAĞLIK SİGORTASI YAPTIRIN

Her ikisi de seyahat anında yaşanacak olumsuz bir durumda yardımınıza koşacaktır. Sigortanın neleri kapsadığını öğrenin. Fazladan cebimizden çıkan birkaç yüz liranın hiç ihtiyaç duymasak da bize bir zararı olmaz. Yurt dışında hastane masrafları ülkeden ülkeye değişkenlik gösterse de başımıza her an her şey gelebilir; valizimiz çalınabilir, uçağımızı kaçırabilir ya da hastalanabiliriz, başımıza geldiğinde pişman olmaktansa başımıza gelmeden önlem alabiliriz.

Tüm bunların kontrolünü yaptıktan sonra size seyahatin keyfini çıkarmak, bol bol gezmek, eğlenmek, öğrenmek ve gülmek kalıyor; o zaman ne diyoruz Nice Yollara!

Sevda Çiçek

www.sevdayollarda.com

Instagram: sevdayollarda

banner

Yorum Yap

(*) Gerekli Alanlar