X

TERMAL TURİZMİN BAŞKENTİ AFYONKARAHİSAR

Travel & Gourmets
6 Okunma

Kış tatili deyince akla önce kayak yapılabilecek yerler gelse de ben termal su bulunan bölgelerin de çok iyi bir tercih olacağını düşünüyorum. Termal su hem çeşitli hastalıklar için bir şifa kaynağı hem de sıcak su bedenen ve ruhen büyük bir rahatlama sağlıyor. Bu ay bu deneyimi yaşamak için rotamı önemli bir termal turizm merkezi olan Afyonkarahisar'a çevirdim. Afyon, konumu dolayısıyla pek çok seyahatimde içinden geçtiğim, mola verdiğim ama daha önce hiç gezmeye fırsat bulamadığım bir yerdi. Şunu gördüm, Afyon; kendine has lezzetleri, sıcak insanları, tarihi dokusu ile görülmeye değer bir şehirmiş.

NE YAPILIR?

Afyon’un bir yanı yeni ve modernken diğer yanı tarihi yapıları barındırıyor. Eski Afyon diyebileceğimiz bölgede pek çoğu bugün cafe, restoran, butik otel gibi işletmelere dönüştürülmüş eski konaklar yer almakta. Bu sokaklar arasında dolaşmak ve fotoğraf çekmek oldukça keyifli. Bunun yanı sıra kale, cami, çarşı gibi yerler de bu bölgede yer aldığından oldukça hareketli. Gezilecek yerlerin çoğu da bu kısımda.

Afyonkarahisar Kalesi

Afyonkarahisar Kalesi, volkanik bir kaya kütlesinin üzerine kurulmuş ve geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan bir yapı. Hititlerden başlayıp Osmanlı’ya kadar birçok kez el değiştiren kale pek çok efsane ve şarkıya da konu olmuştur. İçi zamanla farklı amaçlarla kullanılan kaleden günümüze sağlam şekilde sadece surları kalabilmiştir. Afyon merkezde Ulu Cami’in karşısında yer alan heybetli kaleye çıkmak için biraz zaman ve enerji gerekir. Çok sayıda merdiveni çıkmayı başarırsanız Afyon'u tepeden görme imkanı bulursunuz. Ben saymadım ama merdivendeki basamak adeti için 500 ila 1100 arasında değişen sayılar söylenmekte.

Halk buraya çıkma kolaylığı için teleferik yapılmasının düşünüldüğünden bahsetti; yapılır mı, ne zaman hayata geçer bilinmez. Daha önceden çekilmiş fotoğraflara bakıp bunca basamağı çıkmaya değip değmeyeceğine karar verebilirsiniz. Bununla birlikte kaleye çıkanın Afyon’dan ayrılmayacağına dair bir rivayet de söz konusu. Kaleye giriş ücretsiz. Kaleye çıkmadan ya da indikten sonra etrafta bulunan eski evler arasında gezinmeyi ve cafeye dönüşmüş olanlarda soluklanıp bir kahve içmeyi de ihmal etmeyin.

Ulu Cami

Bilirsiniz neredeyse her şehirde bir Ulu Cami vardır. Afyon'daki Ulu Cami de giriş kısmında yer alan bilgiye göre Anadolu Selçukluları devrinde 1200’lü yıllarda Sahipata Nusreddin Hasan tarafından yaptırılmış. 19. yy'a kadar Hocabey adıyla anılırken daha sonra Ulu Cami adını almış. Cami kırk ahşap sütun üzerine kurulu olduğundan "Kırk direkli cami" olarak da bilinir. Selçuklu mimarisinin önemli örneklerinden biri olan cami, restorasyonlar esnasında bazı özelliklerini kaybetmiş olsa da görülmeye değer. Cami sabah 10:00 akşam 18:00 saatleri arasında ziyarete açık.

Afyon Mevlevihanesi / Mevlevi Cami

Kale ve Ulu Cami’ye yakın bir konumda bulunan Mevlevihane Anadolu’da kurulan ilk mevlevihanelerdendir. Kuruluşunun 13. yy'a kadar dayandığı düşünülmektedir. Önem bakımından Konya Mevlevihanesi’nin ardından gelmektedir. Özellikle 16. yy'da Mevlevilik açısından önemli bir merkez olmuştur. Birçok kez yangın atlatan mevlevihane 1908’de tekrar hizmete açılmıştır. 2008’de restore edilerek müze haline getirilen mekan belediye bünyesinde hizmet vermektedir. Bahçesinde derviş odaları, matbah (mutfak), hâmuşân (mezarlık) bulunmaktadır. Bu kısımlar giyim-kuşam, eşya gibi unsurlar kullanılarak o günün atmosferini yansıtacak şekilde tasarlanmıştır. Hemen yan tarafında cami kısmı yer almaktadır. Caminin içerisindeki türbe bölümünde Mevlevi şeyhlerine ait on iki ahşap sanduka bulunur. Müze kısmı ücretsiz olarak gezilebilir.

İmaret Cami

İmaret Cami, Gedik Ahmet Paşa Cami olarak da adlandırılmaktadır. Afyon’un merkezinde Kurtuluş Caddesi üzerinde yer alan cami 1472 yılında inşa edilmiş, 1795’te onarımı yapılmıştır. Mimari açıdan Osmanlı döneminin en güzel eserlerinden biridir. Caminin bahçesinde yer alan şadırvanın hoparlör gibi bir işlevi olduğu, burada alçak sesle söylenen sözün yüksek sesle karşı tarafa iletildiği söylenmektedir.

Anıtpark

Afyon merkezde yer alan Anıtpark içerisindeki Zafer Anıtı ile ünlüdür. Anıt şehrin Yunan işgalinden kurtarılışı anısına 1936 yılında dikilmiştir.

Zafer Müzesi

Anıtpark'ın karşısında, Hükümet Konağı'nın yanında bulunan Zafer Müzesi Büyük Taarruz esnasında Atatürk'e karargahlık etmiş bir yerdir. 1985 yılından sonra müzeye dönüştürülmüştür. Başkomutan Meydan Muharebesinin planlandığı ve taarruz emrinin verildiği yerdir. Zemin katta on oda, bir adet toplantı salonu ve sahnesi, üst katta dokuz oda ve sergi salonu bulunmaktadır. Hafta içi mesai saatleri içerisinde ziyaret edilebilir.

Arkeoloji Müzesi

Arkeoloji Müzesi, bölgedeki antik şehirlerden derlenen eserleri sergilemektedir. Zengin bir koleksiyona sahip müzenin bahçesinde de heykeller, sütun başlıkları, lahitler ve çeşitli mimari eserler bulunmaktadır. Müzenin içerisinde fotoğraf çekimi yasak olmakla beraber bahçesinde serbesttir. Müze pazartesi hariç haftanın her günü 08:30-12:00 13:00-17:30 arası ziyarete açıktır.

Çeşmeli Konak

Osmanlı son dönem sivil mimarisinin güzide örneklerinden biri olan Çeşmeli Konak cephesinde yer alan anıtsal çeşme ile dikkati çekmektedir. 1900’lerin başında ticaretle uğraşan Kahvecioğlu İsmail Efendi tarafından önce hayır amaçlı olarak çeşme yaptırılmış, daha sonra konak inşa ettirilmiştir. 2002’de Kültür Bakanlığı’na devredilen konak restore edilmiş, daha sonra da 2011 itibariyle Alimoğlu Kültür ve Sanat Merkezi olarak faaliyet göstermeye başlamıştır. Konakta kültürel etkinlikler düzenlenmekte, çeşitli sanatsal eserler sergilenmektedir. Şehrin ilk özel müzesi olma özelliği taşıyan Çeşmeli Konak pazartesi günleri hariç haftanın her günü ziyaret edilebilmektedir.

Mevlevi Konağı

1905 yılında yapılan bina Mevlevi şeyhleri tarafından kullanılmış, 1922’den sonra ev el değiştirmiştir. Farklı aileler tarafından kullanılan yapı restore edildikten sonra Mevlevi Kültürünü ve Afyon’un günlük hayatını yansıtan bir müzeye dönüştürülmüştür. 2 TL giriş ücreti ile birkaç odadan ibaret olan konağı gezebilirsiniz.

Ayrıca 26 Ağustos Tabiat Parkı, Başkomutan Tarihi Milli Parkı, Afyon Kent Ormanı görülebilecek diğer önemli yerler arasındadır. Tarih ve arkeoloji merakınız varsa geçmişten günümüze ulaşan kale, kilise, peri bacaları gibi yapılardan izler görebileceğiniz Frig Vadisi’ni ziyaret edebilirsiniz. Merkezden uzaklaşacak vaktiniz varsa Sandıklı, Dinar, Bolvadin gibi ilçelerini gezebilir, Eber Gölü’ne uğrayarak fotoğraf çekebilirsiniz.

NE/NEREDE YENİR?

Afyonkarahisar mutfağı; zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Özellikle hamur işi çeşitleri yaygındır, bükme, ağzıaçık, haşhaşlı börek, katmer, övme bunların başında gelir. Afyon kebabı, kuru bamya çorbası, göce köftesi de Afyon’da yaygın olarak bilinen lezzetlerdir. Bunların en güzeli elbette ev ortamında yapılanlar ama bizim gibi turist olarak gidecekler için nerede ne yediğimizi anlatalım.

Aşçı Bacaksız

Afyon’da yemek için bana en çok önerilen yerlerin başında Aşçı Bacaksız geliyordu. Burası birkaç masadan ibaret küçük bir yer. Mekan kuzu tandırı ile meşhur zaten başka bir çeşit çıkarmıyorlar. Oturduğunuzda sipariş vermeden tandırınız önünüze geliyor. Et suyu ile ıslatılmış pidelerin üzerine konan tandır, yanında havuçlu pilav ve kuru soğanla servis ediliyor; lezzeti gerçekten mükemmel. Tandırın üzerine ise kaymaklı ekmek kadayıfını tatmalısınız. Tatlıda da tek çeşit var ve bunu da çok iyi yapmışlar. Tek sorun öğleden sonra en geç saat üçe kadar gelmelisiniz, yoksa tandır bitiyor. Öğle saatlerinde ise yoğun bir ilgi var ve az masa olduğundan beklemeniz gerekebiliyor ama buna değer mi değer.

İkbal Lokantası

1922’de Afyon merkezde kurulan lokantanın adı başta Zümrüt'müş. Atatürk 1934’teki Afyon ziyaretinde lokantanın adının İkbal olmasını istemiş ve o günden bugüne kadar da bu şekilde tanınmaya devam etmiş. Afyon’da biri yol üzerinde diğeri merkezde iki şubesi bulunmakta. Merkezde bulunan tarihi şubenin daha iyi olduğu söyleniyor. Sulu yemek çeşitleri, tandırı, sucuk döneri, vişneli ekmek kadayıfı öne çıkan lezzetler arasında.

Köfteci İrfan

Ekonomik ve hızlı bir şekilde karnınızı doyurmak istiyorsanız doğru adres Köfteci İrfan. Önünde öğle saatlerinde uzun kuyruklar oluşan mekanda sadece köfte ekmek var, köftesi güzel. Çarşı içerisinde yer alan mekan oldukça küçük ve salaş, önceliğiniz mekandan çok lezzetse deneyebilirsiniz.

Nur Lokantası

Nur Lokantası çarşı içinde yer alan küçük bir mekan. 1973’den beri faaliyet gösteren Nur Lokantası için mütevazı bir esnaf lokantası diyebiliriz. Çorba çeşitleri, köftesi ve kaymaklı ekmek kadayıfı çok beğenilen lezzetler arasında. Köftesi et suyu ile ıslanmış pide üzerinde salçalı sos ve yoğurtla bir nevi İskender döner havasında servis ediliyor.

Gamze Döner

Afyon’dan sucuk döner yemeden gelme şeklinde öneriler aldıysanız bunun için Gamze Döner'e uğrayabilirsiniz. Sucuk dönerin yanı sıra klasik et döner de tercih edebilirsiniz. Bol köpüklü açık ayranını da denemeyi ihmal etmeyin.

Numan Usta

Et döneri ile meşhur olan mekanda tandır çorbası, sucuk ve kavurma da dikkati çeken lezzetler. Talep doğrultusunda menülerine kebap çeşitleri de eklenmiş. Yayık ayranı da sevilen ürünlerinden. Yeri Afyon merkezde.

Salim Usta

Afyon’da ev yemeği konseptinde sevilen mekanlardan biri Salim Usta. Sulu yemek çeşitlerinin yanı sıra tandır, güveç, kavurma gibi et yemekleri de tercih ediliyor. Merkezde Uzun Çarşı’da yer alan lokantanın adı sarayda aşçılık yapmış Salim Usta’dan geliyor. Bu lezzeti dededen torunlara nakleden mekanı Afyon lezzet notlarınıza ekleyebilirsiniz.

Bunlar dışında et yemekleri için Müstakbel Kebap ve Etçi Baba’yı deneyebilirsiniz. Osmanlı Hacıbey Lokantası'nın keşkeği de bana önerilenler arasındaydı. Biraz merkezden uzaklaşıp göl manzarası ve doğayla baş başa kalmak ve balık yemek isterseniz İnli Balık Restoran'ı önerebiliriz. Tatlı içinse Afyon’un en meşhur tatlıcısı diyebileceğimiz Aftat’a uğrayabilirsiniz. Ekmek kadayıfından sıkıldık diyenler için buradaki kaymaklı kabak tatlısı güzel bir alternatif. Mihrioğlu veya Şehitoğlu gibi işletmeye dönüşmüş konaklarda yöresel yemeklerin tadına bakabilir ya da bir kahve içip tarihi dokuyu soluyabilirsiniz.

NEREDEN/NE ALINIR?

Afyon deyince haşhaş, sucuk, kaymak, ekmek kadayıfı, lokum gibi lezzetler akla geliyor. Bunları Afyon gezinizde bol bol tadacağınız gibi şehirden ayrılırken yanınıza almak da isteyebilirsiniz. Bu alışverişiniz için Uzun Çarşı’da pek çok dükkan bulabilirsiniz. Ben yöresel hamur işleri için Merve Katmer’i tercih ettim, buradan bükme, ağzı açık, haşhaşlı katmer aldım. Ayrıca hemen hemen her fırında satılan patatesli köy ekmeği de lezzetli.

Lokum ve kaymak alışverişi için Altınay Lokum'u tercih ettim. Bu mekan kaymaklı lokumu ilk olarak kendilerinin bulduğunu belirtti. Gerçekten çok taze ve lezzetli lokum çeşitleri var. Manda kaymağını da buradan aldım ve çok beğendim. Lokum alışverişi için bana önerilen diğer yerler arasında Yayla Şekerleme ve Hidayet Abi'nin Yeri vardı. Ekmek kadayıfını yenmeye hazır olarak alabileceğiniz gibi kuru halde alıp evinizde kendiniz de şerbetleyebilirsiniz. Çarşıda pek çok yerde bu şekilde bulmanız mümkün.

Türkiye'nin en kaliteli sucukları Afyon'da üretiliyor. Afyon’a gelmişken alışveriş listenize sucuğu da ekleyebilirsiniz. Pek çok markanın adı geçiyor bu durumda da ister istemez insanın aklı karışıyor. Ben Afyonlulara sorduğumda market sucuğundan farklı olsun istiyorsanız İtimat’ı tercih edin dediler, ben de bu öneriyi dikkate aldım ve tadı gerçekten güzeldi.

Gıda alışverişi tamam ama ben biraz da alışveriş merkezi gezmek istiyorum derseniz de Afium Outlet, Özdilek ve Park Afyon sizleri bekliyor.

NEREDE KALINIR?

NG Afyon

Afyon’da konaklama için bir termal otel tercih etmeniz yerinde olacaktır. Benim seçimim NG Afyon oldu. NG Afyon’un mutfağı çok başarılı, her damak tadına hitap edebilecek seçenekleri barındırıyor. Sabah kahvaltısı ve akşam yemeği açık büfe şeklinde Erguvan Restoran’da sunuluyor. Çoğu mekan açık büfede çeşidi artırıp lezzeti geri planda bırakırken NG Afyon çeşit kadar kalite ve tada da önem vermiş. Kahvaltı ve akşam yemeğinde dünya mutfağından lezzetlerin yanı sıra yerel tatların da sunulması önemli bir artı. Tatlı büfesi çok çekici. Bir de sağlıklı beslenmeye dikkat edenler ya da diyet yapanlar için hafif yiyeceklerden oluşan ayrı bir bölüm hazırlanıyor. Farina Restoran’da pide ve kebap çeşitlerini tadabilir ya da alakart restoranı Afyon Brasserie’yi tercih edebilirsiniz. Mercan Lounge’da lezzetli içecek ve kokteyller sizi bekliyor. Yasemin Patisserie’de gündüzleri pasta, kurabiye, sandviç çeşitlerini tadabilir, geceleri ise canlı müziğin keyfine varabilirsiniz. Spa kısmında bulunan Aliva Spa Cafe spa öncesi ya da sonrası soluklanmak için ideal. Oyun Cafe ise çeşitli oyun ve etkinliklerin yapıldığı eğlence merkezinde bulunuyor. Aliva Spa beklediğimden çok daha büyüktü, kadınlar için ayrı, erkekler için ayrı kullanım alanları olduğu gibi ortak kullanılabilecek kısımlar da var. Tercih tamamen size kalmış. Bu alanda dokuzu termal toplam on beş adet açık ve kapalı havuz bulunuyor. Ayrıca spa kısmında hamam, jakuzi, aromaterapi buhar odası, sauna, Fin saunası, kar çeşmesi, macera duşları, dinlenme odası, terapi ve masaj odaları da var. Benim konakladığım oda "Superior deluxe" idi. Bu odalar 40 metrekare alana sahip, çok ferah, en önemli özelliği ise banyoda termal sudan faydalanabileceğiniz bir küvet olması. Böylece termal su keyfine odanızda da devam edebiliyorsunuz. Spordan tatilde de vazgeçemeyenler için yürüyüş parkuru, tenis kortları ve fitness salonu da var. Çocuklar da düşünülmüş, başta "Sincap kulüp" olmak üzere çocuklara yönelik etkinlik alanları da mevcut. Kısacası keyifli bir tatil için NG Otel’de her şey tastamam. Otelin her köşesi başta çiçek olmak üzere çeşitli dekoratif objelerle çok zevkli döşenmiş. Her yer tertemiz ve ışıl ışıl. Çalışanlar çok ilgili ve güler yüzlü. Afyon’da konaklama için NG Afyon’u gönül rahatlığıyla önerebilirim.

banner

Yorum Yap

(*) Gerekli Alanlar