X

ŞEFLER NEDEN GEZMELİ?

Travel & Gourmets
7 Okunma

Kimi zaman aradığınızı bulmak için binlerce kilometre uzağa gitmeniz gerekir, bazen ise aradığınız yanı başınızdadır, kapıdan dışarıya çıkmanız yeterli olur...

Araştırmacı, gözlemci, deneyimci, geliştirmeci, düşünür, pişirici, tasarımcı, üretken, aktif, gezgin, gurme, yazar, hepsi bir arada nasıl olunur demeyin! Bir yandan çok meziyetli olmaya çalışırken, bir yandan zamanınızın ve enerjinizin çoğunu, kendi mutfağınız ve ekibiniz için harcamalı, arta kalan zamanda da, iyi bir eş ve ebeveyn olmalısınız.

Peki bu kadar büyük sorumlulukları omuzlamış iken, bir de Türk şeflerin yeni yeni fark etmeye başladığı “gez-gör-yorumla” modasına nasıl uyacağız?

Sizin de fark ettiğiniz gibi iyi şefler artık mutfaklara tıkılıp kalmıyorlar, aşçılar gezen, araştıran ve geliştiren bir meslek grubu olma yolunda ilerliyorlar.

Michelin starlı yabancı şefler, daha fazla ilham alabilmek için sık sık İstanbul yollarını aşındırıyor iken, maalesef bu gün bizim "dünya mutfağına hakim olduklarını zanneden" kafe aşçılarımız var.

Genç aşçılarımızın daha araştırmacı, yenilikçi, dünyadaki yemek trendlerini takip eden ve fikirlerini korkmadan kendi stilleri ile mutfağımıza uyarlayan bir nesil olmalarını umuyorum.

GENÇ ŞEFLER NASIL GEZMELİ?

Devamlı üretken olabilmemiz için, "ilham üzere kalmalıyız." Bunun için, en zevkli ve en kestirme yol, gezerek yerinde görmek ama maalesef bu iş bazen çok masraflı olabiliyor. Yemek sektörünün büyümesi ve aşçılık mesleğinin popüler olması ile, uluslararası turizm şirketleri bu gezileri aşçılar için özel olarak  tasarlayarak sunmaya başlamışlar. Vize engelleri ve yol masrafları bu işi imkansız gibi gösterse de, ucuz yollu gezebilmenin birkaç farklı yöntemi var. 

Gezi ve yemek üzerine yerli-yabancı blogları takip ederek, ileride ziyaret etmeniz gereken yerlerin planını çıkartabilirsiniz. Gitmek istediğiniz bölgenin yemek kültürünü internet üzerinden araştırarak, nerede ne üretilir, ne yenir listesi oluşturabilirsiniz. 

DİL OKULLARI

Work and Travel programlarına başvurarak, bu pahalı hobinin masraflarını minimuma indirgeyebilir, hatta para biriktirmiş olarak dahi geri dönebilirsiniz. Yabancı dil kurslarının uygulaması olan au pair / çocuk bakıcılığı yöntemi ile, yabancı ailelerin yanlarında kalarak, konaklama ve yeme içme masraflarınızdan kurtulabilirsiniz.

INTERNET DOSTLUĞU

Internet sayesinde farklı milletlerden şefler ile dostluk kurarak onların bilgi ve birikimlerinden faydalanabilirsiniz. Bu tür dostluklar kurduğunuz şefler ile işbirliği yaparak, önce onların Türkiye'ye yapacakları ziyarette siz ev sahipliğini üstlenir, sonrasında onların ülkelerine gidebilmek için gerekli olan davetiye, konaklama gibi sorunları kolayca aşmış olursunuz. Aman, tanıştığınız bu kimselerin güvenilir olduğuna ve profesyonel şef olduklarına emin olun. Internet üzerinden yurt dışında iş bulma vaatleri ile insanları dolandırmayı meslek edinmiş dolandırıcılar olduğunu unutmayın.

EURORAIL

Eurorail (Avrupa tren hattı) Avrupa’yı gezmek için en ucuz ve zevkli yollardan bir tanesi, gençler için %35'e varan indirim kartı sayesinde tüm Avrupa’yı tren ile gezebilirsiniz. Gece yolculuk etmeyi seçerek otel masraflarını azaltabilir, ya da daha çok backpackkerların tercih ettiği "hostel" diye tabir edilen ucuz pansiyonlardan faydalanabilirsiniz. 

YURT DIŞINDA AŞÇILIK EĞİTİMİ

Genç yaşta, yurt dışına açılarak, büyük bir tecrübe ve birikim sahibi olunabilir. İmkanı olanlar, yurt dışında aldıkları eğitim / staj süresince, birçok farklı kültürü bir arada görerek tanıyabilirler. Ülkemizde gastronomi eğitimi veren üniversiteler arasından bazılarının yurt dışındaki üniversiteler ile işbirliği içerisinde öğrenci değişim programları olduğunu okumuştum. Yurt dışında hızlandırılmış kısa bir eğitimle meslek sahibi olmak ve Michelin yıldızlı şeflerin yanında staj yapmak için, Fransa, İngiltere, İtalya gibi ülkelerdeki yatılı özel okulları tercih edebilirsiniz.

ULUSLARARASI İŞLER

İngilizcenin şart olduğu bu tür işler arasında, Cruise gemileri içerisinde bulunabileceğiniz en iyi okul! Yoğun çalışma temposu ve uzun iş saatleri sizi güçlü kılacak, sistematik işleyen operasyon sayesinde disiplinin ne olduğunu öğreneceksiniz. Farklı kültürlerden iş arkadaşları edinerek, belki de dünyanın birçok ülkesine ayak basma imkanınız olacak. Uluslararası hotel / restoran gibi kısa ya da uzun sözleşmeli işler sayesinde, çalışarak edindiğiniz tecrübeyi ve parayı Türkiye'nin hiçbir yerinde kazanamazsınız.

ULUSLARARASI YEMEK YARIŞMALARI 

WACS / Dünya şefler birliğinin uluslararası organizasyon ve yemek yarışmalarını web sayfasından takip ederek başvurabilirsiniz. Bu tür organizasyonlar üç ila beş gün sürmesine rağmen, dünyanın her yerinden şeflerin katılımı ile görülmeye değer. Birçok farklı kategorilerde yapılan yarışmaları canlı izleyerek ödül alan yemekleri ve sunumları görebilir, dünyada hızla değişen yemek trendlerini takip edebilirsiniz. Bu tür bir organizasyonun size verdiği enerji ile kendinize yeni hedefler belirleyebilirsiniz. Ülkemizde bu yarışmaların asıl maksadının, öğrenmek olduğunu tam olarak idrak edememiş olsak da, yabancı organizasyonların daha profesyonelce yapıldığı kesin.

YERLİ TURLAR

Öncelikle ülkemiz coğrafyasını ve yemek kültürünü doğru öğrenip anlamamız gerek. Fırsat buldukça yurt içinde yakın dost ve akrabalarınızın bulunduğu farklı bölgelere yapacağınız kısa ziyaretler sayesinde bilginize bilgi katabilirsiniz. Gittiğiniz bölge ve yemek kültürü ile ilgili öncesinde bir ön araştırma yaparak planlı davranır ve oradaki vaktinizi daha iyi değerlendirebilirsiniz. Köyleri ziyaret ederek doğal tarım türlerini araştırabilir, yaşlı teyzeler ile konuşarak unutulmaya yüz tutmuş birkaç tarif toplayabilirsiniz. Ziyaret ettiğiniz bölgenin kırsal kesimlerini seçerek ürünleri daha yakından tanıma fırsatı bulur, farklı ürünlerin çiftlikten tabağa gelişini araştırabilirsiniz. 

Örnek olarak; zeytinin yetişmesi için geçen mevsimleri, ne kadar zor toplandığını ve bu uzun çabanın sonrasında zeytinyağının nasıl elde edildiğini gören ve bilen bir şef, zeytinyağını kullanırken  salatanın üzerine rastgele dökemez! Zeytine duyduğu saygı ve yaratıcıya karşı hissettiği şükran ile ister istemez "zeytinyağını en iyi şekilde nasıl kullanabilirim?" çabası içerisine girer.

Bu geziler sonucunda öğreneceğiniz pişirme metotları, yeni ürünleri ve baharatları farklı biçimde kullanma yöntemleri gibi teknikler sizin ufkunuzu açacak, gördüklerinizi kendi bildiklerinizle harmanlayarak kendi yorumladığınız yeni yemekleri üretebilmek için ihtiyacınız olan ilham kaynağına ulaşacaksınız.

banner

Yorum Yap

(*) Gerekli Alanlar