X

LAZANYA

Travel & Gourmets
8 Okunma

Her ne kadar Marco Polo'nun makarnayı 13.yy'da (yaklaşık olarak 1271) Çin'e yaptığı seyahatte görüp getirdiği söylense de, yedi ve sekizinci yüzyıllarda Güney İtalya'da yaşayan Yunan kolonilerinin Napoli’de una su katıp güneşte kuruttukları makarna formuna benzer laganon denilen düz hamur yaptıkları bilinen bir gerçektir. Bu daha sonra Roma imparatorluğunda Laganum (lagana) olarak değişik formlarda yapılmıştır ancak bu düşünüldüğü gibi Lazanya değil düz ve yassı şekilde yapılan ekmektir. Bazı yazılarda (500-600 yılları arası) bu ekmeğin suda haşlanıp sonra yağda kızartılarak yenildiği görülmektedir. Ancak Etrüks (duvar resimleri) Roma resimlerinde misafirlere lazanya'ya benzer yemekler sunulduğu görülmektedir.

Romalıların geniş ve yatay olarak yaptığı Langunea veya Laganum daha çok bu günkü lazanya formatına uygun ve çorbada kullandıkları bir hamurdur; zenginler  taze ve yumurtalısını, fakir halk da suyla yapılan kuru olanını yerdi.

Bu hamur makarna olarak kullanılırsa (tekil) Lasagna'dır, Yemeği yapılırsa (çoğul) Lasagne'dır. Aynı tekil ve çoğul  Cannoli tatlısı için de geçerlidir. Cannolo olunca tek, Cannoli denilince çift anlaşılır.

Klasik lazanya; Güney İtalya usulü peynir, et ve domates ile lazanyalar üst üste konularak fırında pişirilerek yapılır. Ancak bölgesel olarak mesela Lazio bölgesinde domuz ve brokoli ile Pugliada brokoli ve kırmızı biberli, Umbriada sebze ve siyah truffle mantarlı yapılır.

 

Gelelim tarife;

İç malzemesi:

500 gr az  yağlı kıyma (dana)

2 kg domates

1 adet taze kereviz sapı

1 havuç

1 orta boy soğan

Zeytinyağı

20 gr tereyağı

Bolonez sos için:

Havucu rendeleyin, soğanı ve kereviz sapını ince ince doğrayın, domateslerin kabuğunu soyarak bir tencerede kaynatmaya başlayın. Havuç, kereviz sapı ve soğanı zeytinyağında soteleyin ve kaynamakta olan domates sosuna ekleyin. Kıymayı yine hafif zeytinyağı ile soteleyip sos içine atın (bu işlem kıymanın topaklanmasını önler). Sos iyice koyulaşıp suyunu çekinceye kadar hafif ateşte 30 dk. tuz ve karabiberini ekleyerek kaynamaya bırakın.

Lazanya malzemesi:

1 paket hazır lazanya

200 gr mozarella rendelenmiş

200 gr  ricotta peyniri (tuzsuz lor kullanabilirsiniz)

2 yumurta

1 avuç maydanoz

150 gr parmesan

 

Lazanyaları 10 dk. suda haşlayınız, büyük bir kapta rende mozarella, ricotta peyniri, yumurta ve maydanozu karıştırınız. Sonra bir paket makarnayı alacak büyüklükte bir tepsiye en alta bir sıra lazanya, üzerine bolonez sos ve onun üzerine peynirli yumurta karışımını koyarak dört kat yapınız. En üst kata ince yuvarlak domates dilimleri koyunuz, üzerine bir yemek kasığı ile bütün tepsiyi kaplayacak şekilde parmesanı döküp 160 C fırında kontrol ederek yaklaşık 30 dk. pişiriniz.

Afiyet olsun

Instagram: chefgeovani

Twitter: @chefgeovani

banner

Yorum Yap

(*) Gerekli Alanlar