X

MAVİ İNCİ: OHRI

Travel & Gourmets
10 Okunma

Makedonya'nın güneybatısında Arnavutluk sınırına yakın bir konumda yer alan Ohri, göl kenarında kurulmuş bir şehir. Doğal güzelliği ile Makedonya'nın en önemli tatil merkezi, aynı zamanda UNESCO dünya mirası listesine dahil edilmiş bir yer. Ohri için söylenen “Tanrı cenneti yaratırken yeryüzüne bir damla düşürür, o damla Ohrid’dir.” cümlesi sanırım bu güzelliği anlatmaya yeter.

NEREYE GİDİLİR?

Ohri Gölü

Ohri Gölü Avrupa'nın en derin ve eski gölü. Ohri Gölü’nün bir kısmı Makedonya, bir kısmı ise Arnavutluk sınırlarında yer alıyor. Ohri Gölü’ne kıyısı olan üç şehir var; bunlardan ikisi Ohri ve Struga, diğeri ise Arnavutluk sınırında bulunan Pogradec.

Ben ilk gördüğümde Ohri Gölü'nün büyüklüğü ve güzelliği karşısında büyülendim. İnsanda gölden çok deniz izlenimi uyandırıyor. Bu muhteşem güzellikteki gölün kenarında tur yapan tekneler var, mutlaka bunlarla bir tur yapmanızı öneririm. Burada tekne turu için uzun ve kısa süren seçenekler var, bunun dışında küçük balıkçı tekneleri ya da kano ile kısa bir tur yapmayı da tercih edebilirsiniz. Biz yaklaşık iki saat süren bir tekne yolculuğu yaptık, Ohri'den yavaş yavaş uzaklaşmaya başladığımızda göl kıyısındaki şehir muhteşem görünüyordu. Ohri yavaş yavaş uzaklaşıp gözden kaybolduktan sonra sağlı sollu muhteşem güzellikteki doğa manzaraları başlıyor. Mavinin ve yeşilin her tonunu görebileceğiniz bu seyir inanılmaz güzel. Her bir kare kartpostal gibi...

Ohri, yerli halk tarafından tatil için tercih edildiği gibi turistler tarafından da rağbet edilen bir yer. Ohri Gölü, dünyanın en temiz göllerindenmiş, ben denemedim ama gölde yüzmeyi de düşünebilirsiniz. Göl kenarında plajlar ve cafeler var. Yüzmeyi tercih etmezseniz göl kenarında yürüyüş yapmak da çok keyifli olur.

Su Müzesi

Burası bir açıkhava müzesi. Tekne turunda ilk molamızı Su Müzesi'nde verdik. Buraya Ohri'den karayolu ile de yaklaşık yarım saatte ulaşmak mümkün. Burada neolitik dönemden kalma evler var, giriş ücreti 2 euro.

Sveti Naum

Ohri merkeze yaklaşık 30 km mesafede yer alan St Naum’a kara yolu ile ya da Ohri Gölü’nden kalkan teknelerle ulaşabilirsiniz. Kara yolunu tercih ederseniz biraz virajlı ama müthiş manzaralı bir yoldan geçecek; yol üzerinde Pestani, Lagadin gibi otel, pansiyon ve yazlıkların bulunduğu tatil beldelerini de göreceksiniz. Tekneyle gidilirse Su Müzesi’nden sonraki ikinci durak burası. St Naum Manastırı’nın da bulunduğu bu bölge bir doğal park görünümünde. Ohri Gölü’nün kıyısında yer alan St Naum görülmeye değer bir doğal güzelliğe sahip. Manastır yapısının en göz alıcı binası kilisesi. Manastırın içinde kilise ile birlikte Aziz Naum'a ait olduğuna inanılan mezar var. İnanılan diyorum, çünkü eski dönemde Müslümanlar bu mezarın Balkanlarda yaşamış bir derviş olan Sarı Saltuk’a ait olduğunu düşünerek ziyaret ediyorlarmış. Şu an ise buraya daha çok Hristiyanlar geliyor. Kilisenin içerisinde yer alan mezar kısmında ise insanlar kulağını dayayıp kalp atışına benzer bir ses duymaya çalışıyor. Bu sesi duyabilenlerin iyi insan olduğu ya da dileğinin gerçekleşeceği gibi inanışlar söz konusu. Kilisenin girişinde bir de sanduka var, buraya mum yakarak insanlar dilek tutuyor. Peki St Naum kim derseniz, St Naum, Kiril alfabesini bulan Kiril ve Metodius’un öğrencisi ve bu alfabenin Balkanlar’a yayılmasında etkili olmuş isim. Aynı zamanda hastalıkları iyileştirici gücü olduğuna inanılan biri. Ayrıca St Naum’un içinde yer aldığı Galicica Milli Parkı; kamp kurmak, yamaç paraşütü, trekking gibi aktiviteler yapmak için ideal bir yer.

Ohri Kalesi (Samuel Kalesi)

Ohri doğal güzelliğinin yanı sıra tarihi yapıları ile de ilgi çeken bir şehir. Roma yapımı kale 9-10.yy’da Çar Samoil tarafından onarılıp surları güçlendirilmiştir. Bu nedenle, Çar Samoil/Samuel Kalesi olarak bilinmektedir. 14.yy’da Osmanlıların eline geçen kale bugün açık hava müzesi olarak kullanılmaktadır.

Bölgeye hakim bir tepede kurulmuş olan kaleden hem şehir hem de göl manzarası harika görünüyor. Kaleye çıkarken ve inerken farklı güzergahları tercih ederek fotoğraf çekmek için çok güzel malzemeler sunan sokakları değerlendirebilirsiniz. Kaleye çıkan yol hafif eğimli, zeminde de Arnavut kaldırımları var. Bu sebeple yürüyüş biraz efor gerektiriyor ama gördüğünüz manzara çektiğiniz zahmete değiyor. Ohri’nin eski yerleşim bölgesi kalenin eteklerinde yer alıyor.

Antik Tiyatro

Antik Tiyatro Çar Samoil Kalesi’nin hemen yanındadır. Roma döneminden kalma bu amfi tiyatro şehirdeki en eski yapı. MÖ. 3. yüzyılın sonlarında yapılan bu tiyatroda birçok oyun sergilenmiş. Tiyatro 4000 kişilik oturma kapasitesiyle bölgenin eskiden en büyük tiyatrosu. O dönemlerde yaşamış olan saygın ve zengin kişilerin kendilerine ait oturma yerleri bulunmaktaymış. Bugün de bazı isimler oturulan taşların üzerinde görülebilmekte. Tiyatro, restorasyon çalışmaları sonucunda tekrar sanatsal aktivitelerin sergilendiği bir mekan olarak kullanılmaktadır.

Aziz John Kaneo Kilisesi

Ohri’de çok sayıda kilise var, hatta Makedonya’nın kurucusu Çar Samoil’in yılın her gününe bir tane düşecek şekilde 365 kilise inşa ettirdiği söyleniyor, tabii bunlardan günümüze yaklaşık kırk tanesi ulaşabilmiş. Yine de Ohri çok sayıdaki kilise ve manastırı ile Hristiyanlar için önemli bir merkez. J. Kanoe Kilisesi de Ohri’nin simgelerinden. Makedonya’nın Oscar’a aday gösterilen ilk filmi olma özelliğine sahip Yağmurdan Önce (Before the Rain)’de yer alan bir sahne ile akıllarda yer eden kilise, göle bakan muhteşem bir manzaraya sahip. Bu kilise Ohri'nin en çok ziyaret edilen kiliselerinden biri. Özellikle filmde yer almasından sonra daha çok ilgi görmeye başlamış. Burada fırsatınız olursa gün batımını izleyin.

Aziz Clement Kilisesi

Kalenin yakınlarında yer alan Aziz Clement Kilisesi, 2002 yılında, M.S. 893 yılında Aziz Clement’in kendi yaptırdığı orijinal kilisenin yerine inşa edilmiştir. Clement, orijinal kilisesini 5. yüzyıla ait bir kilisenin kalıntıları üzerine inşa etmiş, hatta kendi mezarını da bu kilisenin içine yaptırmıştır. 916 yılında öldüğünde buraya gömülmüştür. Kilise 12, 13 ve 14. yüzyıllarda restore edilmiş, Osmanlı döneminde de camiye dönüştürülmüş, Osmanlı döneminin bitmesinin ardından kilise tekrar eski kilise haline gelmiştir. Yapılan kazı çalışmalarında orijinal kilisenin temelleri ve bazı parçalarına rastlanmıştır.

Ayasofya Kilisesi

Kilise 11. yüzyılda inşa edilmiştir. Bu kilise de erken dönem Hristiyan kilisesi yıkıntıları üzerine yerleştirilmiştir. Kilise Osmanlı döneminde cami olarak kullanılmış, 1912 yılında tekrar kiliseye dönüştürülmüştür. Ayasofya Kilisesi 11. yüzyıla ait fresklerin en iyi haliyle korunduğu dünyadaki iki kiliseden bir tanesidir.

Kağıt Üretim Atölyesi

Eskiden nasıl kağıt üretildiğini uygulamalı olarak burada görülebilir, bu kağıtlara basılmış resimler hatıra ya da hediyelik olarak satın alınabilir.

Hayati Halveti Dergahı, Ohrid Milli Müzesi, 1100 yıllık geçmişe sahip tarihi çınar Ohri’de görülebilecek diğer önemli yerler arasında.

NEREDE/NE YENİR?

Ohri’de Makedon mutfağına ait pek çok lezzeti tadabilirsiniz. Makedon mutfağının Türk mutfağına benzerlik gösteren tarafları var. Bu yüzden yemek konusunda Ohri’de sıkıntı yaşamazsınız. Kahvaltı için sık karşınıza çıkacak fırınlardan “bürek” dedikleri börek çeşitlerinden alabilirsiniz. Yemek içinse Ohri Gölü kıyısında bulunan balık restoranlarından birini tercih etmek mümkün. Burada Ohri’de yetişen “belvica” balığını tadabilir, Makedon müzikleri eşliğinde keyifli saatler geçirebilirsiniz. Ben Belveder Restoranı denemiştim, önerebilirim. Momir, Dalga göl çevresinde yer alan diğer dikkati çeken restoranlar. Sveti Naum civarında ise Ostrovo Restoran su ve yeşilin birleştiği bir ortamda etnik müziklerle keyifle yemek yiyebileceğiniz bir yer.

Balık tercih etmezseniz köfte de iyi bir seçenek olabilir. Balkan mutfağında et önemli bir yere sahip, özellikle köfte çeşitleri oldukça yaygın. Şehirde İtalyan restoranları da bir hayli yaygın, bunlardan birini de tercih edebilirsiniz. Makedonya’nın popüler salatası “shopska” yine tadılması gerekenler arasında. Shopska, çoban salataya benzeyen ve üzerinde rendelenmiş peynir bulunan lezzetli bir salata. Ayrıca közlenmiş biber ve patlıcanla yapılan ajvar sosu da tatmalısınız, severseniz kavanozlanmış halini marketlerde de bulabilirsiniz. Ajvar sosu sipariş vermeseniz de genelde yemeklerin yanında getiriyorlar. Bölgeye has bir başka sos ise sarımsaklı bir lezzet olan “makalo”. Tatlı olarak da bir Makedon tatlısı olan "kaymaçina" denenebilir. Makedonya kaliteli şarapları ile de biliniyor, şarap dışında Makedon rakısı da ünlü.

NEREDEN/NE ALINIR?

Ohri deyince akla ilk olarak dünyaca ünlü incisi geliyor. Şehir merkezinde yer alan çarşıda inci satan sıra sıra dükkanlar var. Buradan inci ve sedeften yapılma aksesuar ve takılar almak mümkün. Ancak fiyatların yüksek olduğunu belirtmekte fayda var. Bir de satın aldığınız ürünün gerçek inci olmama ihtimali de söz konusu. Magnet, tişört gibi hediyelikler ve ajvar sos alabilecekleriniz arasında.

NEREDE KALINIR?

Ben Belveder Otel’de konakladım. Ohri merkeze yürüme mesafesinde olmasa da yakındı, özellikle göle bakan odaların manzarası çok güzel. Ayrıca antika objelerin sergilendiği ilgi çekici bir lobisi var. Tarihi dokuyu daha iyi yaşamak için “eski kent”te yer alan pek çok butik otelden birini tercih edebilirsiniz. Ohri’de lüks otellerden pansiyonlara, misafir evlerinden kamplara kadar pek çok farklı konaklama seçeneği bulmanız mümkün. Otel Gorica, Aleksandar Villa Butik Otel, Villa Kale Sunny Lake Hostel öne çıkanlar arasında.

Ohri küçük bir şehir, yarım gün tekne turu, yarım gün de tarihi bölgeyi gezerek turunuzu bir günde bile tamamlamanız mümkün. Ancak vaktiniz varsa birkaç gün kalıp göl kenarında sakinliğin ve huzurun tadını çıkarmanızı öneririm. Ohri bence her mevsimde keyifli olabilecek şehirlerden biri, ama bahar veya yaz planlarınız arasına alırsanız güzel havadan daha çok faydalanabilir düzenlenen bazı festivalleri izleme imkanı da bulabilirsiniz.

Ohri, tarihi ve doğal güzelliklerle dolu bir turizm ve kültür şehri olmasının yanı sıra vizesiz gidilebilmesi dolayısıyla da tercih edilebilecek bir şehir. Benim Balkan turumda en beğendiğim yerlerden biri Ohri oldu, sizlere de görmenizi öneririm. Ohri’ye gitmişken yakın çevresinde yer alan Struga, Üsküp, Kalkandelen, Resne gibi diğer Makedon şehirlerini ya da Arnavutluk’u da gezebilirsiniz.

www.egedentarifler.com

Instagram: egedentarifler

Snapchat: egedentarifler

banner

Yorum Yap

(*) Gerekli Alanlar