X

Churro

Travel & Gourmets
7 Okunma

Türk tatlıları denilince hemen herkesin ilk aklına gelen; baklava, kadayıf tatlısı, tulumba tatlısı, lokma gibi hamur işi ve şerbetli tatlılardır. Bu tatlıların neredeyse tümü Ortadoğu tatlı kültürüne aittir ve bu coğrafi sınırlarda yaygın olarak görülmektedir. Çok daha yaygın bir coğrafyada tanınmamalarının en büyük nedeni ise şeker şurubu ile tatlandırılmış olmalarıdır, çünkü bu şurup çoğu kişiye ağır gelmektedir.

Ben bu sayıda sizlere bir nevi tulumba tatlısı olan Churro'yu anlatmak ve tarifini vermek istedim. İspanyol tatlısı olarak bilinen bu tatlıya aslında tulumba tatlısının ya da halka tatlısının şurupsuz hali diyebiliriz. Ana malzemeleri; yağ, su, un, yumurta ve şekerdir. Hamurun içine mutlaka biraz tuz koymalıyız ki kızartırken şekillerinde bir deformasyon olmasın. Yumurta ve un dışındaki malzemelerin bir tencerede kaynatılması, sonrasında da elenmiş unun ilave edilmesiyle bir hamur elde edilir. Ilımaya bırakılan hamur 60 derece altına düşünce yani elle tutulabilir bir ısıya geldiğinde yumurtalar teker teker çırpma teli ile ya da mikserde çırpılarak hamura tamamen yedirilir. Bu yöntemle elde edilen harca, Fransa'da Pate choux denir. Türkçede "şu hamuru" olarak telaffuz edilen bu harç, küçük malzeme değişiklikleri ile ekler ve profiterol tatlılarının yapımında kullanılır. Tulumba tatlısının sıkımında kullanılan ekipmana ihtiyaç duymadan yıldız duy takılı sıkma poşeti yardımıyla sıkılan bu hamurların kızartma işlemi sırasında içlerinin hamur kalmaması ve dış tarafının kıtır bir kabuk haline gelmesi için 180 derecelik kızartma derecesinde olan bir sıvı yağda değil, 100 derece civarında olan kızartmalık yağda altın sarısı renk alana kadar kızartılır.

Malzemeler:

100 gr. Un

165 ml. Su

65 gr. Tereyağ

65 gr. Bütün yumurta

2 gr. Tuz

20 gr. Esmer şeker

Üstü için:

65 gr. Toz şeker

3 gr. Toz tarçın

Kızartmak için:

500 ml. Kızartmalık yağ

Hazırlanışı:

Su, tereyağı, tuz ve esmer şekeri sos tavasına koyun. Yağ eriyip su kaynayana kadar karıştırmaya devam edin.

Sos tavasını ocaktan alıp unu bir seferde kaynayan karışımınıza ilave edin ve topaklanma gidene kadar spatulanızla ezerek karıştırın.

Pürüzsüz bir hamur yapısı olduktan sonra tekrar ocağa alıp yaklaşık bir dakika kadar hamurunuzu pişirin. Burada hamurunuza renk aldırmamaya dikkat edin.

Mikser kabına alıp pedal aparatı yardımıyla karıştırarak hamurunuzu soğutun.

Soğuduktan sonra yumurtaları azar azar ilave edin. Hamur çok sert olursa ekstra yumurta ekleyebilirsiniz. Kıvamının akışkan olmaması önemli!

Yıldız duy takılı sıkma torbasına alıp 20-25 cm. uzunluklarda 100 derecenin altında olan soğuk yağa sıkarak kızartın.

Başka bir kapta toz şeker ve tarçın harmanlayın. Kızarmış Churroları şeker& tarçın karışımına bulayıp servis edin.

banner

Yorum Yap

(*) Gerekli Alanlar