X

ACILI TAVUK BURGER

Travel & Gourmets
10 Okunma

Sanmayın ki bu dünyayı obez yapan burger illeti Amerika'da doğmuş, büyümüş ve dünyaya yayılmış olsun. Belki çok şaşıracaksınız ama Noel Baba, Hugh Jackman, Meksikalıların en çok tükettiği Taco, İtalyanların pizzası gibi dünyaca ünlü yiyecek ve karakterlerden sonra burgerin de kökeninin Orta Asya Tatar Türklerinden geldiği tartışılır. Etkili kanıtlar da vardır fakat kesinlik yoktur. Adını Hamburg'dan alan hamburgerin değişik varyasyonlarından biri de tavuk burgerdir. İşte bu kısa not ardından muhteşem bir tavuk burger nasıl olur bunu paylaşmak istedim sizlerle.

Önce bu muhteşem ekmekle başlayalım;

Ekmek İçin Malzemeler:

Un - 1 kg

Süt - 600 gr

Maya - 50 gr

Sıvı Yağ - 50 gr

Margarin - 50 gr

Tuz - 25 gr

Şeker - 100 gr

Yumurta - 2 adet

Bütün bu malzemeyi bir güzel karıştırıyorsunuz ve mayalanmaya bırakıyorsunuz. İyice şişip yumuşak ve ellenesi bir hal aldığı zaman 150 gr'lık bezeler yani toplar yapıyorsunuz. Bu topların üzerine biraz su sıkarak susamları serpiyorsunuz. Ortadan hafif yarık bir ekmek istiyorsanız falçata gibi keskin bir bıçakla hamur bezenizin üstüne boydan boya ince bir çizgi atabilirsiniz.

Burger İçin Malzemeler:

1 adet tavuk göğsü

1 adet çırpılmış yumurta

1 su bardağı ince ekmek kırıntısı ya da galeta unu

3 dilim cheddar peyniri

Hepsinden birer tutam olmak üzere;

Toz zencefil, kırmızı toz biber, tuz, karabiber, zerdeçal ve köri

Bu baharatları bir güzel galetamıza karıştırıyoruz. Ardından tavuğumuzu önce yumurtaya sonra galetaya sonra tekrar yumurtaya ve tekrar galetaya bandırıyoruz. Tavuğu iyice paneledikten sonra kızgın yağda altın rengi alana kadar kızartıyoruz. Ekmeğin tabanına -eğer tercih ederseniz, ki çok güzel oluyor- biraz fesleğen yağı ve bolca sarımsaklı mayonez sürebilirsiniz. Daha sonra katları çıkmaya başlayın. Bu tarifin olmazsa olmazı bence cheddar peyniri. Mutlaka denemelisiniz. Fast food kültürünün ne olduğu belirsiz yemeklerini yemektense, tabii ki kendi emeğinizin ürününü yemek ve çocuklarınıza yedirmek eminim daha cazip bir fikirdir. 

Şimdiden afiyet olsun.

banner

Yorum Yap

(*) Gerekli Alanlar