X

GAR LOKANTALARI

Travel & Gourmets
10 Okunma

Oldum olası severim istasyonları, bekleme salonlarını, havaalanlarını, garları; kimi zaman otobüs kimi zaman tren olanları. Her biri apayrı hikayeler taşır içinde; her gün yenilenen, her gün devinen hikayeler. Kavuşanların kahkahaları çınladığı kadar duvarlarında istasyonların, ayrılanların gözyaşları da akar yüksek tavanlı bekleme salonlarında. Bu sebeptendir ki ben hiç bozulmam uçak rötar yapınca, kara tren yolu uzatınca ya da dolmuş her beş metrede bir durunca; çünkü bazen yetişmemeli insan, yetişince görülemeyecek şeyler var bu hayatta.

Tren garlarına olan düşkünlüğüm size Murakami’nin Renksiz Tsukuru Tazaki’sini (Haruki Murakami-Renksiz Tsukuru Tazaki’nin Hac Yılları) hatırlatmış olabilir ancak; onun tutkusunun yanından dahi geçemeyecek bir heves benimki. Lakin varsa sizin de istasyon insanlarına merakınız, İletişim yayınlarından çıkan "Memleket Garları" ve "Tren Bir Hayattır" derlemelerine bir göz atın derim. Artık asıl meselemize, memleketin namlı garlarının gamlı lokantalarına gelelim.

Mythos- İstanbul Haydarpaşa Garı:

1964’ten bu yana meyhane olarak hizmet veren Mythos; 1908 yılında II. Abdülhamid’in uzaktan bakıldığında dikkat çeksin diye dikte ettiği Alman mimarların önderliğinde inşa edilmiş olan Haydarpaşa garının en vefalı bekçisi. Haydarpaşa garı ile yaşıt olan bu mekan 1964 yılı öncesinde Gar Lokantası olarak hizmet verirken, 1964 yılında Sözübir ailesinin işletmeciliğine girmiş. 2011 yılından bu yana da Ege lezzetlerinin ağırlıklı olarak sunulduğu Mythos, 2010 yılındaki yangının ardından seferlerin durdurduğu Haydarpaşa garının belki de hala nefes alan tek mekanı. Treni ve yolcuları olmayan garda attığınız her adımda yankılanacak olsa da tok topuk sesi ayakkabınızın, tarihe tanıklık etmek ve belki de bir vefa borcu ödemek adına Mythos’a muhakkak uğramalısınız.

Orient Express-İstanbul Sirkeci Garı:

Siz hiç raylara bakan köşe masada oturmak istediniz mi? 1890 yılında hizmete giren, Alman mimar Jasmund’un eseri olan Sirkeci Tren Garında başlar Agatha Christie’nin meşhur romanı Doğu Ekspresinde Cinayet. 1974 yılında çekilen filmde de kendine yer bulmuştur Sirkeci Garı. Peki ya garın lokantası? Oğuz Atay, Edip Cansever gibi daha nicelerini sofralarda buluşturmuş olan lokanta günümüzde Orient Express adı ile hizmet vermekte. Türk ve Osmanlı mutfağının ağırlıklı olarak sunulduğu Orient Express, İstanbul’a yolu düşen ve Agatha Christie meraklısı turistlerin de uğrak noktası.

Gar Lokantası-Ankara Garı:

Cumhuriyet Türkiye'sinin tanıklığı en zengin mekanlarından biri Ankara Garı ve 1937 yılında hizmete giren Gar Lokantası. Eski zamanların İstanbul-Ankara yolunu mekik dokuyanlarına durak olmuşlar en çok. Şimdilerde geçmişteki şaşaasından uzak da olsa, Ankara Lokantası duvarlara sinmiş tarihe tanık olmak isteyenlerin ziyaret etmesi gereken bir mekan.

Yetişmediğiniz bir günde yolda kalırsanız etrafınıza bakın. Yüz on beş yıllık bir meyhanede iki tek atmak yoksa da kaderde, bardakların yıkanmadığı yalnızca sabunlu suya batırılıp çıkarıldığı bir kahvehanede demli bir çay içmek olacaktır. Memleketin namlı garlarının gamlı lokantalarına...

banner

Yorum Yap

(*) Gerekli Alanlar