X

BİR GÜNDE ROMA

Travel & Gourmets
10 Okunma

İtalya'nın başkenti Roma tarihi yanı kadar barındırdığı diğer güzelliklerle de önemli Avrupa şehirlerinden bir tanesi. Roma uzun geçmişinde pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. Tiber Nehri şehri ikiye böler, doğu kısmı daha çok modern yapılardan oluşurken, batı kısmı eski Roma diyebileceğimiz tarihi yapıları barındırır.

Roma’da tarih, romantizm, lezzet... ne arıyorsanız onu bulabilirsiniz. Avrupa'nın en gözde turizm destinasyonlarından Roma için bir gün asla yetmez ama güzel bir planla bir güne pek çok şeyi sığdırmak da mümkün.

NE YAPILIR?

Colosseum/Kolezyum

Kolezyum, Roma denince akla gelen yerlerin başında. Roma İmparatorluğu'nun sembolik yapısı ve dünyanın en çok ziyaret edilen tarihi yapılarından biri. Burayı görmeden gitmek olmayacağı için Roma’da gezilecek yerler listenizin başına yazabilirsiniz. Kolezyum geçmişte gladyatör dövüşleri, tiyatro gibi çeşitli gösterilerin yapıldığı tarihi bir alan. İmparatorlar için burası hem kendilerinin hem de halkın eğlenebileceği bir yerdi. Halk özellikle dövüşleri ilgiyle izliyor, dövüş sonunda kaybeden gladyatör öldürülüyordu. Kolezyumda izleyicilerin oturma düzeni de o dönemde toplumsal sınıflara göreydi. Roma mimarisinin örneklerinden olan Kolezyum’un görkemli yapısı ilk görüşte hayranlık uyandırıyor. Benim sadece dışarıdan görme ve fotoğraflama imkanım oldu. Gittiğimde oldukça kalabalıktı ve girmek için uzun bir sıra beklemem gerekiyordu. Burası turistlerin çok ilgi gösterdiği yerlerden biri. Sezon dışında giderseniz ve vaktiniz varsa iç kısmını da gezebilirsiniz. Ekim-Mart arasında 16.00’ya kadar iç kısma girilebiliyor. Dış kısım ise ışıklandırıldığından gece de fotoğraflamak için uygun.

Piazza del Popolo/Popolo Meydanı

Roma'nın en büyük meydanı olarak adı geçen Popolo, aynı zamanda Avrupa'nın da en güzel meydanlarından olarak gösterilir. Popolo'nun etrafında önemli dini yapılar bulunuyor. Bunlardan bir tanesi meydana da adını veren Santa Maria del Popolo Bazilikası. Şehrin en güzel kiliselerinden Santa Maria in Monte Santo ve Santa Maria deiMiracoli ikiz kiliseleri de bu bölgede yer alıyor. Popolo Meydanı'nın bir tarafında alışveriş açısından önemli bir cadde olan Corso, diğer tarafında ise Flaminio Meydanı bulunmakta. Trafiğe kapalı bir alanda bulunan meydanda zaman zaman çeşitli etkinlikler de düzenleniyor.

ScalinatadiTrinitadeiMonti/İspanyol Merdivenleri

İsmini hemen arkasındaki İspanyol Elçiliği'nden alan İspanyol Merdivenleri, Romalılar için önemli bir buluşma noktası. Bir başka popüler yer olan Aşk Çeşmesi’ne de oldukça yakın mesafede. Merdivenlerin üst kısmında TrinitadeiMonti Kilisesi, alt kısmında ise İspanyol Meydanı (PiazzadiSpagna) ve meydanda bulunan FontanadellaBarcaccia çeşmesi bulunmaktadır. Merdivenin yapılış amacı da bu kiliseye ulaşımı sağlamakmış. Bu merdivenlerde fotoğraf çekilmekle kalmayıp oturup biraz soluklanabilir ve etraftaki hareketliliği izleyebilirsiniz. Merdivende otururken bir şeyler yiyip içmenin yasak olduğunu da hatırlatalım.

FontanadiTrevi/Trevi Çeşmesi/ Aşk Çeşmesi

Türkler arasında daha çok Aşk Çeşmesi adıyla bilinen Trevi Çeşmesi, dünyanın en ünlü çeşmelerinden biri. Konum olarak üç yolun birleştiği bir noktada bulunan çeşme adını da buradan almış. 1700'lü yıllarda yapılan çeşmenin yapımı epey uzun zaman almış. Havuzda bulunan heykeller mimari açıdan hayranlık uyandırmakta. Tabii çeşmenin asıl şöhretini sağlayan şey ise buraya para atarak dilekte bulunduğunuzda gerçekleşeceğine duyulan inanç. Adından dolayı dileklerin daha çok aşkla ilgili olduğu düşünülebilir. Bir diğer inanç ise buraya para atarak dilek tutan kişinin Roma’ya tekrar geleceği. Kesinlikle denemeye değer. Paranın havuza atılış stiline dair de pek çok şey söylenmekte, biraz durup etrafı gözlerseniz eğlenceli görüntülere şahit olacağınızı garanti edebilirim. Çeşmenin etrafının dilek dileyenler ve fotoğraf çekenler dolayısıyla çok kalabalık olduğunu da belirmek isterim.

VittorioEmanuele II Monument/VittorioEmanuele II Abidesi

PiazzaVenezia/Venedik Meydanı, Roma’nın en işlek meydanlarından bir tanesi. VittorioEmanuele II Abidesi ya da Anıtı olarak geçen yapı da bu meydanda yer alıyor. Anıt İtalya'nın ilk kralı VittorioEmanuele adına yaptırılmış. Mermerden yapılan anıt çok beyaz ve parlak olması dolayısıyla Roma'nın tarihi dokusuna uygun düşmediğini düşünerek Roma halkının mimari açıdan bu anıtı çok benimsemediği söylenmekte. Gerçekten dikkat çekici olan bu yapı, gece ışıklandırıldığında da güzel görünüyor. Anıtın orada bulunan İtalya Birleşme Müzesi’ni de gezebilirsiniz, buranın teras kısmının güzel bir manzarası var. Müzeye giriş 7 Euro.

Pantheon

Pantheon Antik Roma döneminde tapınak olarak inşa edilmiş bir yapı. Tarih boyunca kullanılmaya devam eden Pantheon, günümüze kadar oldukça iyi korunmuştur. Pantheon’un farklı bir mimari yapısı var, en dikkat çekici yanı tepesinde daire şeklinde boş bir alan bulunması. Kubbedeki boşluktan içeriye güneş ışığı ve yağmur girebiliyor. Bu deliğin şeytanın dışarı çıkabilmesi için olduğu, tanrılarla iletişim daha iyi olması için olduğu gibi çeşitli inanışlar söz konusudur. Pantheon içerisinde krallara ve sanatçılara ait mezarlar da bulunuyor. Pantheon’a giriş ücretsiz, ziyaret saatleri 09.00-19.30. Sezonda içeri girmek için sıra beklenebiliyor.

PiazzaNavona/Navona Meydanı

Novana, Roma'nın önemli meydanlarından biridir. Şehir merkezinde bulunan meydanın çevresinde her daim hareketlilik söz konusu. Meydanda yer alan üç çeşmenin en ünlüsü Dört Nehir Çeşmesi. Meydanın etrafını süsleyen eski binalar arasında gezebilir, bir cafede oturup etrafı izleyebilir ya da SantAgnese in Agone Kilisesi, San LuigideiFrancesi kiliselerini ziyaret edebilirsiniz. Bu meydan gece de hem ışıklandırması ile ayrı bir güzelliğe bürünüyor hem de etrafındaki canlılık ile keyifli vakit geçireceğiniz pek çok mekanı barındırıyor.

Trastevere

Navona Meydanı’na yürüyerek yaklaşık yarım saatlik mesafede bulunan Trastevere şirin, küçük ama mutlaka görülesi bir semt. Trastevere, konum olarak Tiber (Tevere) nehri kıyısında yer alır, bu nehir Roma'nın diğer yanı ile de ayrılmasını sağlar. Trastevere de kelime olarak Tiber’in ötesi gibi bir anlama gelmektedir. Burada bulunan pek çok güzel cafe restoran, rengarenk evler, taş sokaklar arasında çok keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Vatikan

Dünyanın en küçük ülkesi olarak bilinen Vatikan da Roma sınırları içerisinde yer almaktadır. Katolik mezhebinin merkezi konumunda bulunan Vatikan da Roma da görülmesi gereken önemli yerler arasındadır. Vatikan Müzeleri, Aziz Petrus Bazilikası, Sistina Şapeli ve Aziz Petrus Meydanı buradaki önemli yerlerdendir. Bununla birlikte bu saydıklarımızı hakkıyla gezebilmek için en az bir tam gün gerektiği için tek günlük bir Roma turunda Vatikan'ı sadece dışarıdan görüp fotoğraflamak mümkün olabilir. İç kısmında birkaç saatlik kısa bir tur yapmak isterseniz sabah erken saatte gelip sıraya girmenizi öneririm. Kıyafet ve güvenlik önlemleri açısından titiz davranıldığından giriş kısmında çok uzun kuyruklar oluşuyor. O sebeple Roma turunuza buradan başlamayı düşünebilirsiniz.

Nemi

Nemi Roma’ya yaklaşık bir saatlik mesafede çok şirin bir köy. Nemi Gölü’ne bakan şahane bir manzarası var. Köy çilekleri ile meşhur olduğundan "Çilek kokulu köy" olarak biliniyor. Başta çilek olmak üzere pek çok farklı meyveden hazırlanan likörleri ve çilekle hazırlanan tartları çok lezzetli. Sırf bunun için bile gitmeye değer. Bir günlük geziye sığdırmak mümkün olmasa da bir yarım gününüz daha olursa bu köyü de listenize eklemenizi öneririm.

Zamanınız olursa burada saydıklarım dışında Roma Forumları, San Pietro Bazilikası, Capitol Tepesi, CastelSant Angelo, Borghese Galerisi, Titus Kemeri, Palatino Tepesi, Konstantin takı, Villa Borghese, Aziz Petrus Meydanı, Sant'Ignazio Kilisesi görülecek diğer yerler arasında.

NE/NEREDE YENİR?

Roma mutfağı, İtalyan mutfağının zenginliğini gözler önüne serecek güzelliktedir. İtalyan yemek kültürü deyince akla ilk gelenlerden biri pizza. Roma'daki pizzalar genelde Napoli’den farklı olarak daha ince hamurlu ve bol malzemeli. Roma’da pizza için Pizzeria da Baffetto’yu önerebilirim. Geleneksel pizza çeşitlerini deneyebileceğiniz mütevazı bir mekan. Sezonda oturmak için sıra beklemek gerekiyor. Trastevere’de de lezzetli pizzalar yiyebileceğiniz yerler bulabilirsiniz. Pizza için bir başka önerimiz ise FornoCampode'Fiori olacak. Campo Meydanı’ndaki mekan hızlı, ekonomik ve lezzetli yemek arayışında olanlar için ideal.

Roma’da yeme içme deyince akla gelen bir başka lezzet elbette makarna. İlk önerim pek çok kişiden de duyacağınız Pasitificio olacak. Burası İspanyol Merdivenleri’nin yakınında yer alan çok küçük ve salaş bir dükkan. Öğle saatlerinde (13.00-15.00) iki çeşit makarna yapıyorlar, o gün şansınıza hangisi denk gelirse. Ev yapımı makarnaları oldukça lezzetli. Plastik kapta servis ettikleri makarnayı alıp istediğiniz yerde yiyebilirsiniz. Makarna için bir başka önerim ise RistoranteCaffè da Lorenzo. Akşamları canlı bir atmosferi olan Navona Meydanı’nda bulunan cafede denediğim pesto soslu makarna oldukça lezzetliydi. Fiyat kısmı çok önemli değilse alfredo makarnanın doğduğu yer denen AlfredoRistorante’yi de deneyebilirsiniz. Yemeğinizin son şekli minik bir görsel şovla masanızda veriliyor.

Pizza ve makarna yemek istemezseniz deniz ürünleri için de güzel seçenekler var. Roma'nın en iyi balıkçıları arasında Fish Market’in adı geçiyor. Bu küçük ve sevimli mekanda önce yiyeceklerinizi seçip ödemeyi yaptıktan sonra yemekleriniz geliyor. Kalamar, ahtapot ve balık çeşitleri ile lezzetli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

Tatlı olarak ise tiramisu ve gelato yani İtalyan tarzı dondurma yemeden gelmek olmaz. Tiramisu için en çok önerilen yerlerden biri olan Pompi’yi denedim. Pompi’de dondurma da olmakla birlikte asıl tiramisu çeşitleri ile ön planda olan bir mekan. Burada altı çeşit tiramisu var: Klasik, fıstıklı, çilekli, orman meyveli, muzlu gibi çeşitler arasında seçim yapmak zor. Tatlıyı paket olarak yanınıza da alabiliyorsunuz. Pompi, İspanyol Merdivenleri’nin orada ve makarnacı Pasitificio’nun oldukça yakınında.

Gelato ya da Roma dondurması adıyla bildiğimiz İtalyan tarzı dondurmanın özelliğinden geçen ayki Milano yazımda söz ettiğimden, burada sadece mekan önerisi ile yetineceğim. Grom, İtalya'daki meşhur dondurma zincirlerinden bir tanesi. En lezzetli olanların ise Roma'dakiler olduğu söyleniyor. Meyveli çeşitleri favorim oldu. Dondurma için bir başka önerim GiolottiGelato olacak. Pantheon yakınlarındaki dondurmacı da Roma’nın meşhurlarından.

Kahve içinse İspanyol Merdivenleri’nin oradaki CaffeGreco’yu deneyebilirsiniz. Greco pek çok ünlü ismin uğradığı çok köklü bir geçmişe sahip bir cafe. Kahvenize eşlik edecek pek çok güzel tatlı çeşidi de var. Fiyatların yüksek olduğunu da belirtelim.

NEREDEN/NE ALINIR?

Siz de benim gibi yeme içme meraklısıysanız, alışveriş deyince aklınıza önce gıda ürünleri geliyorsa Roma’da ilginizi çeken bir sürü şey olacaktır. En başta zengin ve lezzetli peynir çeşitleri, zeytinyağı, balsamik sirke ve makarna çeşitleri. Bunlar bizde yok mu neden alayım diye düşünebilirsiniz ama hem lezzeti farklı hem de fiyatları uygun. Bunun dışında fırın ve pastaneleri çok güzel, vitrinlerde ve sunumlarda görselliğe inanılmaz önem veriyorlar. Hamur işleri, şekerleme, çikolata çeşitleri çok lezzetli; bunlardan dayanıklı ve taşınmaya uygun olanlar alınabilir. Ve elbetteki şarap; İtalyan şaraplarının lezzet ve çeşitliliği çok fazla. Limonlu hafif bir içki olan limonçelloyu da severseniz alabilirsiniz. Bu saydıklarımızı herhangi bir süpermarketten ya da yerel pazarlardan alabilirsiniz. Bunlardan biri Campo de Fiori’de; burada gündüzleri çiçek, meyve-sebze satışı olan bir pazar kuruluyor. Buradan yerel lezzetler ve bazı hediyelik objeler alınabilir. Pazar günleri hariç diğer günler sabahtan öğle saatine kadar bu pazarı gezebilirsiniz. Alınabilecek diğer şeyler arasında kıyafet sayılabilir. Lüks markaların yanı sıra daha uygun fiyatlı ve özgün bir tarza sahip küçük butikler bulabilirsiniz. Ayakkabı ve çanta merakınız varsa çok kaliteli ve şık seçenekleri bizdekinden daha uygun fiyatlara bulmanız mümkün. Condotti, Corso gibi caddeler bu tarz alışveriş için ideal.

Kolezyum, gladyatör ya da pinokyo temalı magnet, kupa gibi çeşitli objeler de hediyelik olarak alınabilir. Trastevere’deki şirin dükkanlar da alışveriş için bir seçenek.

NEREDE KALINIR?

Ben Roma gezimde Barceló Aran Park’da konakladım. Merkeze yaklaşık 10 km mesafedeydi, genel olarak memnun kaldım. Kahvaltı dışında yemeklerini deneme fırsatım olmadı. Kahvaltısı alışılageldiği gibi kahve kruvasan ve meyveden ibaretti. Servis, hizmet, odaların konfor ve temizliği iyiydi. Zamanı iyi kullanmak adına merkeze daha yakın bir otel de tercih edilebilir. Tarihi yerlere ve merkeze yaklaştıkça konaklama fiyatı da doğal olarak yükselmekte.

Şubat ayında bir başka rotada buluşmak üzere, keyifli tatiller.

banner

Yorum Yap

(*) Gerekli Alanlar