X

ADRİYATİK’İN İNCİSİ MONTENEGRO (KARADAĞ)

Travel & Gourmets
6 Okunma

Avrupalı turistlerin gözde yerlerinden Karadağ, Türk turistler tarafından henüz çok fazla keşfedilmemiş. Diğer Balkan ülkeleri gibi vizesiz gidilebilen bir ülke burası. Sadece bu da değil, birbirinden güzel koyları, Türkiye'deki turistik yerlere kıyasla uygun fiyatlarıyla Karadağ'ı keşfetmek için yeterli nedenler.

Karadağ İtalyanların verdiği adla Montenegro, Hırvatların verdiği adla Crna Gora olarak da anılıyor. Karadağ küçük bir ülke, başkenti Podgorica. Halkının büyük kısmını Karadağlılar oluşturuyor, ondan sonra ülkede en çok Sırp var, daha az oranda da Arnavut ve Boşnak yaşıyor. Para birimi Euro. Karadağ Yugoslavya'ya bağlı iken 2006'da bağımsızlığını ilan etmiş bir ülke. Kosova'dan sonra dünyanın en yeni bağımsız ikinci devleti. Karadağ küçük bir ülke olsa da gezilecek yerleri fazla, dolu dolu bir tatil için yapacak pek çok şey bulabilirsiniz.

NE YAPILIR?

Bar

Bar, turistik şehirlerden olan Budva yolu üzerinde yer alan bir şehir. Bar, kelime anlamı olarak korunaklı yer anlamına gelmekte. Karadağ'ın modern şehirlerinden biri olan Bar'daki yerleşim alanları eski ve yeni olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Şehrin eski kısmında Osmanlı izleri belirgin şekilde görülüyor. Bar, 9. yüzyıldan kalma kalesi ve eski zeytin ağaçları ile de tanınmakta. Aynı zamanda limanı ve mimarisi ile dikkati çeken bir şehir Bar. İtalya ve Yunanistan'a feribotlar bu şehirden kalktığı için limanı ayrı bir öneme sahip.

Petrovac

Bar'dan Budva'ya doğru giderken yol üzerinde yer alan şirin, küçük bir yer. Pek çok kafe, restoran ve turistik eşya satan dükkanlar bulunmakta. Vaktiniz var ise birkaç saat dolaşmanız yeterli olacaktır.

Budva

Budva, Karadağ'ın turizm merkezi ve en çok rağbet gören şehirlerinden bir tanesi. Budva için Karadağ'ın Miami'si deniyor. Mimarisi, eşsiz doğası, güzel plajları ve hareketli gece hayatı ile herkesin ilgisini çekebilecek ayrıntıları barındıran bir şehir. Bu yüzden de Avrupa sosyetesinin uğrak yerlerinden biri.

Budva, küçük bir şehir, bu yüzden şehir turunuzu yürüyerek yapabilirsiniz. Panoramik bir Budva turunda görülecek önemli yerler arasında Stari Grad/Old Town (eski şehir), Budva Kalesi, Arkeoloji Müzesi, Saint John Kilisesi, Santa Maria Kilisesi, dans eden kız heykeli, lüks yatların olduğu marina sayılabilir. Budva, Adriyatik kıyısındaki en eski yerleşim yerlerinden biri ve tarihi dokusu iyi korunmuş. Yarımadanın uç kısmında kayalık bir zemin üzerinde olan Stari Grad (yani eski şehir), şehri saldırılardan korumak için yapılan surlarla çevrili. Surların içinde tarihi yapıların yanı sıra, ara sokaklarda kafe & restoran ve butikler yer alıyor. Taş sokakların arasında gezinirken kendinizi orta çağda hissediyorsunuz. Surlardan dışarı baktığınızda masmavi deniz ve kentin güzelliği gözler önüne seriliyor. Burayı gezmek için bir gün ayırmanız yeterli olacaktır. Bir günden fazla kalacak olursanız limandaki teknelerle günübirlik bir tura katılmanızı öneririm. Hawai Adası olarak da bilinen St Nikola Adası bu turlarla gidebileceğiniz yerlerden bir tanesi. Adadan Budva manzarası da ayrı güzel.

Sveti Stefan Adası

Karadağ'ın simgesi haline gelen ve ünlülerin adası olarak bilinen Sveti Stefan Adası Budva'ya yaklaşık 5 km uzaklıkta. 15. yy'da bir balıkçı köyü olarak kurulmuş, ada denizdeki gel-gitler yoluyla oluşmuş. Köy, boşaltıldıktan sonra Sveti Stefan tarafından otele dönüştürülmüş. Burası önceden gözden uzak olması dolayısıyla ünlülerin gelmeyi tercih ettikleri bir yer iken bugün adanın tamamı otel olarak kullanılmakta. Dar bir yolla karaya bağlanan bu ada, ünlü bir otel zinciri tarafından satın alınmış ve yüksek fiyatı ile pek çok ünlü ve zengin misafiri ağırlamış. Dolayısıyla müşterisi değilseniz burayı gezmek mümkün değil, otelde oda fiyatları ise bir hayli yüksek.

Kotor

Budva'ya yaklaşık yarım saatlik bir mesafede yer alan Kotor da Budva gibi tarihi bir liman şehri. Kotor Körfezi fiyort benzeri girintili, kıvrımlı bir yapıda. Buradaki koylar çok güzel, bu sebeple de özellikle son yıllarda çok fazla turizm tesisi kurulmuş. Kotor Avrupalı turistlerin ilgi gösterdiği tatil merkezlerinden bir tanesi.

Kotor güzel plajlarının, doğal güzelliğinin yanı sıra tarihi yapısı ile de ilgi çekiyor. Kotor’da gezilecek yerlerin başında şehrin eski yerleşim alanı (Stari Grad-eski şehir) geliyor. Bu alan şehir surlarının içindeki bölgede yer alıyor. Şehrin merkezinde yer alan bu bölge, günümüze kadar korunabilmiş tarihi bir yerleşim alanı. Burası 12. ve 14. yy'dan kalma yapılar dolayısıyla UNESCO dünya mirası listesine alınmış. Birbirini kesen dar sokaklardan oluşan eski şehirde Aziz Tripun Katedrali, Sv. Katerine Kilisesi ve Tarihi Saat Kulesi, Utanç Meydanı, Napolyon Tiyatrosu, Denizcilik Müzesi, Karampana Çeşmesi, eski hapishane gibi yerler gezilebilir. Kotor'daki en hareketli yer bu tarihi bölge, burası için tam bir açık hava müzesi denebilir. Kotor Kalesine çıktığınızda Kotor Körfezinin nefes kesen güzellikteki manzarasına hayran kalacaksınız.

Eski şehrin giriş kısmında her gün kurulan bir sebze pazarı var. Çok büyük olmayan bu tezgahları gezebilir, alışveriş de yapabilirsiniz. Kotor çok büyük bir şehir değil, dolayısıyla araç olmasa da pek çok yeri yürüyerek ya da bisiklet kiralayarak gezmeniz mümkün.

Podgorica

Karadağ'ın başkenti olan Podgorica sahil şeridindeki şehirlere kıyasla çok fazla gezilecek yere sahip değil. Şehrin eski kısmında saat kulesi, cami gibi yapılarda yine Osmanlı izleri görülüyor. Şehrin simgelerinden Milenyum Köprüsü, eski ve yeni şehri birbirine bağlayan Moskova Köprüsü, şehrin en canlı yerlerinden olan Hercegovacka Caddesi, tarihi kalıntıların yer aldığı Skalina şehirde görülebilecek diğer yerler arasında.

Tivat, Ulcinj, Perast, Herzeg Novi, Skadar (İşkodra Gölü), Tara ve Moraca kanyonları Kotor'da görülmesi gereken diğer yerler arasında geliyor.

NE/NEREDE YENİR?

Balkanlar'ın genelinde olduğu gibi Karadağ'da da Osmanlı ve İtalyan mutfağının izlerini bulmak mümkün. Bu bölgede et çok lezzetli, et yemeği çeşitleri denenebilir. Balkan mutfağında olduğu gibi Karadağ'da da sarma, burek (börek), cevabici (köfte), kebap, baklava gibi tanıdık lezzetlere rastlamak mümkün. Deniz kıyısı olması sebebiyle balık ve diğer deniz ürünleri de taze ve lezzetli. Jadran Budva'daki iyi balık restoranlarından biri olarak anılıyor. Deniz ürünlerini seven biri iseniz burayı mutlaka denemelisiniz. Deniz ürünleri için bir başka alternatif Budva'daki Porto. İtalyan restoranlarında makarna ve pizza çeşitleri bir başka seçenek olabilir. Turistik bir ülke olduğundan dünya mutfağına dair örnekleri tadabileceğiniz pek çok mekan da bulunmakta. Budva'da Mozart cafe hem dünya mutfağından denemeler yapılabilecek hem kahve & tatlı / kek keyfi yapılabilecek bir mekan.

Kotor'da kafe ve restoranlar daha çok tarihi bölgede toplanmış durumda. Burada deniz ürünleri, et ya da makarna çeşitleri revaçta. Ayrıca burada Kotor'a özgü ev yapımı şarapları da tatmanız mümkün. Rakıya benzeyen yerel içecek rakija da denenebilir.

Karadağ mutfağının yerel lezzetleri arasında lahanadan yapılan bir yemek olan rastan gelir. Balkan mutfağının meşhur köftesi cevabici Karadağ'da da yaygın. Et yemeklerinin yanında genelde lahana ve patates kullanılıyor. Peynir de Karadağ mutfağında önemli bir yere sahip çok fazla çeşidi var. En yaygın olanlardan biri kajmak peyniri. Kaymakla hazırlanan kaçamak/polenta bir başka meşhur lezzet.

NEREDEN/NE ALINIR?

Budva, Kotor gibi turistik şehirlerde sahilde ve şehir merkezinde hediyelik eşya, takı, yöresel el işi ürünler satan pek çok dükkan bulabilirsiniz. Eski şehir içerisinde yer alan butiklerden tasarım ürünler alabilirsiniz. Sigara ve alkol fiyatları uygun, özellikle şarap ve rakija alınabilir.

NEREDE KALINIR?

Karadağ turizmin gelişmiş olduğu bir ülke bundan dolayı pek çok konaklama seçeneği bulabilirsiniz. Başta da belirttiğim gibi Karadağ küçük bir ülke. Bundan dolayı konaklamak için Kotor ya da Budva gibi herhangi bir şehrini seçip yakın mesafedeki diğer şehirlere günübirlik gidip gezip tekrar otelinize dönebilirsiniz. Tarihe ilgi duyuyorsanız eski şehir içerisinden yer alan ve otele dönüştürülmüş tarihi binaları tercih edebilirsiniz. Ben Budva'da Slovenska Plaza'da konakladım. Bu otel beyaz evleri ve begonvilleriyle bana Bodrum'u hatırlattığından mı bilmem ama çok sevimli buldum. Otel büyük bir alan üzerine kurulu, odaları konforlu, kahvaltısı çok başarılı, yemek bünyesinde birkaç restoran barındırıyor ama buralarda yemek yemediğim için bir fikrim yok. Slovenska Plaza tüm bu özellikleri ve merkezi konumu ile memnun kaldığım bir otel oldu. Fiyat kısmını sorun etmezseniz Budva'da Splendid Oteli de önerebilirim. Elbette bu saydığım oteller dışında pek çok otel, hostel, kiralık oda seçeneği bulmanız mümkün.

Karadağ, başta Kotor ve Budva olmak üzere turistik şehirleri, mavi yeşil doğası, tarihi dokusu, mimarisi, lezzetleri, eğlence hayatı ile size unutamayacağınız güzellikler sunuyor. En ideal dönemi mayıs-ekim arasında olan Karadağ'ın güzelliklerini yaşamak için eylül fırsatını kaçırmayın derim.

banner

Yorum Yap

(*) Gerekli Alanlar